Αποκλειστική συνέντευξη του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη στη ¨ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ”

Αρκετά ενδιαφέρουσες απαντήσεις δίδει σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, σε μια αποκλειστική, “εφ΄όλης της ύλης” συνέντευξή του στη “ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ”. Ο κ. Αρναουτάκης μας μιλά για την αντιπυρική θωράκιση της Κρήτης (όταν διατυπώθηκαν τα ερωτήματα δεν είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις), για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου, για το νέο αεροδρόμιο του Καστελλίου και τον ΒΟΑΚ.

Ο κ. Αρναουτάκης απαντά και στα ερωτήματά μας για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και για τις σχέσεις του με τις πολιτικές δυνάμεις ενόψει των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

 

“ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ”: Κύριε Περιφερειάρχη, βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση της θερινής περιόδου, που δυστυχώς έχει ήδη σημαδευτεί από μια εθνική τραγωδία, στην περιοχή της Αττικής. Εδώ, στην Κρήτη, ανάλογα φαινόμενα αντιμετωπίζονται, προς το παρόν, με αρκετή αποτελεσματικότητα. Πέστε μου όμως, με την ειλικρίνεια που σας διακρίνει, ανησυχείτε για το ενδεχόμενο να χτυπήσει και την Κρήτη μια πολύ δύσκολη κατάσταση; Πόσο “θωρακισμένο” είναι το νησί μας απέναντι σε ένα τέτοιο κίνδυνο;

Σ.Α.: Θα ήταν παράτολμο να ισχυριστούμε ότι ο κρατικός μηχανισμός και ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ικανός να αντιμετωπίσει μια μεγάλη φυσική καταστροφή ή μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που πολλές φορές ξεπερνά τα όρια ακόμα και του πιο ακραίου σεναρίου. Παρόλα αυτά, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σε επίπεδο πολιτικής προστασίας η Κρήτη είναι αρκετά θωρακισμένη. Από τη δική μας πλευρά, ως Περιφέρεια Κρήτης σε συνεχή συνεργασία με τους Δήμους, τα σώματα ασφαλείας, τις κρατικές δομές, αλλά και ομάδες εθελοντών, έχουμε σχεδιάσει ένα ευρύ πλαίσιο άμεσης παρέμβασης. Στόχος μας παραμένει τόσο ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όσο και η ενημέρωση των πολιτών, καθώς πολλές φορές οι αντιδράσεις του κόσμου τη στιγμή ενός έκτακτου γεγονότος καθορίζει την εξέλιξη των πραγμάτων. Βασική μας πεποίθηση είναι ότι η προετοιμασία είναι καλύτερη από την παρέμβαση μετά το γεγονός. Προς αυτή την κατεύθυνση βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα για να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις συνέπειες μιας φυσικής καταστροφής.

Στον Τουρισμό πάμε καλά, αλλά να μην εφησυχάσουμε

“ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ”: Κατά πόσο είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου; Είναι αλήθεια πως δεχόμαστε πάρα πολύ κόσμο, όμως το οικονομικό επίπεδο των επισκεπτών μας, δεν είναι αυτό που θα θέλαμε. Τί δυνατότητες έχουμε να το αναβαθμίσουμε στο μέλλον;

Σ.Α.: Μέχρι το τέλος της φετινής τουριστικής σεζόν εκτιμάται ότι την Κρήτη θα επισκεφτούν 4.500.000 τουρίστες από το εξωτερικό, ενώ το 2017 δεν ξεπέρασαν τα 4.300.000. Είμαστε, επομένως, στην ευχάριστη θέση να μιλάμε για ακόμα πιο καλή τουριστική περίοδο. Η κατάσταση, όμως, των τελευταίων χρόνων δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Η τουριστική αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σαν την κινούμενη άμμο. Γεωπολιτικοί λόγοι, κλιματικές συνθήκες, νέες αγορές μεταβάλλουν την τουριστική αγορά από χρονιά σε χρονιά. Σε αυτό το περιβάλλον συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μια περιφερειακή τουριστική πολιτική, παράλληλα με την εθνική, με τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάδειξη και προβολή νέων θεματικών μορφών το άνοιγμα νέων δυναμικών αγορών του εξωτερικού και την προσέλκυση επενδύσεων με επίκεντρο την υψηλή ποιότητα. 

Χτίζοντας σε ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα, συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά  για το 2019 για να ενδυναμώσουμε τη διεθνή ταυτότητα και εικόνα του νησιού  μας ως μοναδικό, παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό που προσφέρει αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες 365 μέρες το χρόνο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. 

Ανταποκρινόμενοι στις παγκόσμιες τάσεις, επιχειρούμε μέσα από τη χρήση των σύγχρονων μέσων και εργαλείων που διαθέτει η τεχνολογία, να προβάλλουμε και να προωθήσουμε με τον πιο σύγχρονο και πλέον αποτελεσματικό τρόπο την Κρήτη στις αγορές- στόχους.

Για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι

“ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ”: Το νέο αεροδρόμιο του Καστελλίου, φαίνεται πως έχει δρομολογηθεί. Υπάρχουν όμως και αρκετοί που δεν το θέλουν. Ποιά είναι η θέση της Περιφέρειας Κρήτης;

Σ.Α.: Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από το αρμόδια Υπουργεία οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι εισέρχονται στην τελική ευθεία.  Είναι πολύ πιθανό τους επόμενους μήνες να ξεκινήσει και το κατασκευαστικό τμήμα του έργου, αφού πρώτα ψηφιστεί η συμφωνία κατασκευής από τη Βουλή. Πρόκειται για ένα έργο που θα αναβαθμίσει τη διεθνή θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο χάρτη των αερομεταφορών. Τα επόμενα χρόνια το νησί μας για να διατηρήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα στον τουρισμό, θα πρέπει να διαθέτει μια νέα σύγχρονη πύλη εισόδου. Σύμφωνα με τις μελέτες το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι θα προσδώσει πολλαπλά οφέλη στην κατεύθυνση αυτή. Από εκεί και πέρα εμείς συμμεριζόμαστε τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας και προσπαθούμε σε θεσμικό επίπεδο να συνεισφέρουμε στην επίλυση διαφόρων ζητημάτων που έχουν προκύψει στην περιοχή.

“Αν είχαμε την αρμοδιότητα του ΒΟΑΚ, τα πράγματα θά ήταν καλύτερα”

“ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ”: Στο θέμα του ΒΟΑΚ, παρακολουθούμε τον αγώνα και τις προσπάθειες που καταβάλετε για να δει κάποτε και η Κρήτη ένα σωστό εθνικό οδικό δίκτυο. Ο τρόπος που το έργο προωθείται από τη σημερινή κυβέρνηση, έχει προκαλέσει αρκετά αρνητικά σχόλια. Και η πρόσφατη παράταση των προθεσμιών προκαλεί προβληματισμούς. Αν υπήρχε περίπτωση, η όλη αρμοδιότητα να ανατεθεί στην Περιφέρεια Κρήτης, τί θα προσπαθούσατε να κάνατε διαφορετικό;

Σ.Α.:Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι αν το ζήτημα της κατασκευής του ΒΟΑΚ ήταν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κρήτης τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Σήμερα θα μπορούσαμε να μιλάμε για την ολοκλήρωση ενός μεγάλου μέρους του έργου. Από εκεί και πέρα όμως, η κατάσταση είναι δεδομένη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο για το έργο. Εμείς παραμένουμε στη θέση μας. Θέλουμε ένα σύγχρονο και ασφαλή οδικό άξονα από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν εξελίξεις σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία του έργου.

Για τον “Κλεισθένη Ι”

“ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ”: Ο “Κλεισθένης” αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Πόσο θετικά ή πόσο αρνητικά πιστεύετε πως θα επηρεάσει η εφαρμογή του την Περιφέρεια Κρήτης;

Σ.Α.: Για την Περιφέρεια Κρήτης η αντίληψη της συνεργασίας και της συνένωσης δυνάμεων παραμένει αδιαπραγμάτευτη. Τα τελευταία χρόνια σε στενή συνεργασία με όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, να δώσουμε λύσεις, με ένα και μοναδικό στόχο. Την αναβάθμιση της Κρήτης, αυτός είναι ο ρόλος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και αυτόν υπηρετούμε. Σίγουρα και έχουν προκύψει κάποια κρίσιμα ζητήματα από το νέο νόμο. Ζητήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης, ζητήματα καθημερινής λειτουργίας. Από εκεί και πέρα όμως παραμένει στο χέρι μας, το αν θα πάμε παρακάτω τα πράγματα ή αν θα παραμείνουμε στάσιμοι. Στόχος δικό μας είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για όλη την Κρήτη.

“Το δικό μας όμως στοίχημα ξεπερνά τα όρια των κομμάτων”

“ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ”: Τους τελευταίους μήνες, ακούσαμε θετικά σχόλια για τη θητεία σας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά και από εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αν ξαναθέσετε υποψηφιότητα, θα επιδιώξετε στήριξη κομμάτων, και ποιών;

Σ.Α.: Το κόμματα είναι βασικό και απαραίτητο στοιχείο για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Ο θεσμικός τους ρόλος δεδομένος και καθοριστικός. Σίγουρα και μας ευχαριστεί το γεγονός ότι το έργο που έχουμε υλοποιήσει στην Περιφέρεια Κρήτης αναγνωρίζεται και πολλές φορές επιβραβεύεται από τα κόμματα. Το δικό μας όμως στοίχημα ξεπερνά τα όρια των κομμάτων. Για όλους εμάς η Κρήτη ολόκληρη βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας, χωρίς κομματικές περιχαρακώσεις. Δική μας υποχρέωση είναι να υπηρετούμε όλους τους Κρητικούς, να δρομολογούμε λύσεις σε προβλήματα καθημερινά, να δουλεύουμε για όλους. 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content