Βαρθολομαίος: 30 χρόνια στον Οικουμενικό θρόνο

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τις παρεμβάσεις του και τις κινήσεις του συνέβαλλε στην εξάπλωση των Ορθοδόξων Εκκλησιών σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, όντας ο πνευματικός ποιμένας για περισσότερους από 300 εκατομμύρια Ορθοδόξους, ενώ έχει αφιερώσει τη ζωή του και στον αγώνα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Στις 22 Οκτωβρίου 1991, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξέλεξε τον μέχρι τότε μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Βαρθολομαίο, στην κορυφαία θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Βρήκε στο πρόσωπο του μητροπολίτη Βαρθολομαίου Αρχοντώνη, τον νέο Προκαθήμενο της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Τριάντα χρόνια αργότερα, ο 269ος διάδοχος του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, έχει αφήσει το στίγμα του με τον πλέον επιδραστικό τρόπο στην Παγκόσμια Ορθοδοξία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με καταγωγή από το χωριό των Αγίων Θεοδώρων Ιμβρου , σε αυτή τη μακρά πορεία του στον Οικουμενικό Θρόνο, είδε πολλούς στόχους του να πραγματοποιούνται και την ακτινοβολία του Οικουμενικού Πατριαρχείου να απλώνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Δυναμικός ηγέτης, φιλόστοργος πνευματικός πατέρας, κορυφαία πνευματική προσωπικότητα, οικουμενικός άνθρωπος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρά τις τιμές και την αναγνώριση που γεύτηκε σε αυτά τα 30 χρόνια, δεν έπαψε να είναι ταπεινός, απλός Διάκονος της Εκκλησίας που χαίρεται να βρίσκεται κοντά στους συγχωριανούς στην Ιμβρο, να μεριμνά για την Ομογένεια της Πόλης και την ίδια στιγμή να διαχειρίζεται κορυφαία ζητήματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάθε στιγμή όπου και αν βρίσκεται.

Στα τριάντα χρόνια διαδραματίστηκαν πολλά σημαντικά γεγονότα, όπως η προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το 2016, η ανασύσταση Μητροπόλεων του Οικουμενικού Θρόνου αλλά και η δημιουργία νέων σε διάφορες περιοχές του κόσμου, η επαναλειτουργία της εκπαίδευσης των Ομογενών στην Ιμβρο και η στήριξη της Ομογένειας της Πόλεως. Επίσης, οι πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, για τον διαχριστιανικό και διαθρησκειακό διάλογο και οι αναρίθμητες προσπάθειες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που παραμένει κλειστή από το 1971.

 

 

 

  • samolis-thumbnail-Banner1
  • samolis-thumbnail-Banner2
  • samolis-thumbnail-Banner3ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content