Προετοιμάζεται η ενθρόνιση του κ. Ευγενίου

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την ενθρόνιση του εψηφισμένου νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου που, εκτός απροόπτου, προγραμματίζεται για το μεθεπόμενο Σάββατο 5 Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο Επίσκοπος Κνωσού θεοφιλ. κ. Πρόδρομος ανέφερε πως η κακοκαιρία «Ελπίς» καθυστερεί την έκδοση και την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως ο Επίσκοπος Κνωσού εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα προλάβουν τις ημερομηνίες, για να γίνει η διαβεβαίωση του Σεβασμιωτάτου εντός της ερχόμενης εβδομάδας στο Προεδρικό Μέγαρο, ώστε να μπορεί η ενθρόνιση του να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Ο Επίσκοπος Κνωσού, σημείωσε ότι την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, στη θεία Λειτουργία που γίνει στον Άγιο Μηνά, θα προεξάρχη ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και θα συλλειτουργήσουν κάποιοι εκ των αρχιερέων του νησιού αλλά και επισκέπτες αρχιερείς που θα βρίσκονται εδώ ως εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών. «Η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων δεν μας αφήνει την δυνατότητα να γίνουν τα γεγονότα, αυτά τα εκκλησιαστικά που θα είναι σπουδαία, με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να γίνονται. Καλούμαστε όλοι, με πρώτο τον Αρχιεπίσκοπο μας, να τηρήσουμε αυτά που οι συνθήκες επιβάλλουν. Έτσι, ο Σεβασμιότατος είπε εξαρχής ότι επιθυμεί η υποδοχή να γίνει στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά».

Ο Επίσκοπος Κνωσού απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες, επειδή εντός του ναού δεν θα μπορέσει να εισέλθει πλήθος ανθρώπων, μπορούν να βρίσκονται μόνο 200 άνθρωποι και όχι περισσότεροι, για να τηρούνται οι αποστάσεις. Δηλαδή, όσοι πολίτες επιθυμούν να συμμετέχουν στο γεγονός, να προσέλθουν στον Εσπερινό του Σαββάτου που θα τελεστεί στις 6 το απόγευμα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου όσο και στη λειτουργία της Κυριακής καθώς τότε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα έχει τη δυνατότητα και το χρόνο να χαιρετήσει όλους τους ανθρώπους, τον καθένα προσωπικά.

Επίσης, τη Δευτέρα το πρωί, θα έχουμε μια «συγκυρία από θεού» όπως την χαρακτήρισε ο Επίσκοπος Κνωσού, καθώς είναι η επέτειος Κοιμήσεως του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου του Α΄ που απεδήμησε στις 7 Φεβρουαρίου του 1978.

Εκείνη την ημέρα, ο Αρχιεπίσκοπος θα τελέσει θεία λειτουργία στο Κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου και θα τελέσει αμέσως μετά τρισάγιο επί του τάφου του εκ των προκατόχων του Αρχιεπισκόπου κυρού Ευγενίου του Α΄. Εκεί οι πολίτες θα μπορούν να έρθουν, να συμμετέχουν και να δουν τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, όπως επιθυμούν.

Σύμφωνα με τον Επίσκοπο Κνωσού,  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει την επιθυμία να μετέχει ο ίδιος αυτοπροσώπως στην τελετή ενθρονίσεως του νέου Αρχιεπισκόπου, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από τις υποχρεώσεις που θα έχει την ημέρα της ενθρονίσεως ο Πρωθυπουργός.

Επίσης, υπάρχει ενημέρωση για την εκπροσώπηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, από δύο Κρητικούς οι οποίοι διακονούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο πρώτος εκπρόσωπος θα είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος με καταγωγή από τη Γέργερη, ο δεύτερος θα είναι ο Ηρακλειώτης Μέγας Πρωτοσύγκελος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρος.

Ο Αλεξανδρινός Θρόνος και ο προκαθήμενος του κ. Θεόδωρος θα εκπροσωπηθεί από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γέροντα Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, η Εκκλησία της Ελλάδος θα ορίσει εντός των ημερών εκπρόσωπο της Μητροπολίτη που θα έλθει στο γεγονός. Η Εκκλησία της Κύπρου θα εκπροσωπηθεί από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και επίσης το Θεοβάδιστο Όρος του Σινά θα εκπροσωπηθεί από τον Αρχιμανδρίτη κ. Πορφύριο.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content