Πώς έμαθε το Ηράκλειο το θάνατο του Εθνάρχη

Σαν σήμερα, στις 18 Μαρτίου του 1936, άφηνε τη στερνή πνοή του στο Παρίσι, ο Εθνάρχης Ελευθέριο Βενιζέλος, ο Αναμορφωτή της χώρας, ο Δημιουργός της Ελλάδας των Πέντε Θαλασσών και τών Δύο Ηπείρων.

Αντί μνημοσύνου, η “ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ” δημοσιεύει σήμερα τα πρωτοσέλιδα της προγόνου μας εφημερίδας “Η ΔΡΑΣΙΣ”, για να δουν και να διαβάσουν οι αναγνώστες μας, πώς έγινε δεκτό το φοβερό άγγελμα του θανάτου του Εθνάρχη.

Την παραμονή του θανάτου του, είχε φθάσει και εδώ η οδυνηρή είδηση ότι “ο Εθνάρχης είναι σοβαρά ασθενής”. Η “ΔΡΑΣΙΣ” την επόμενη μέρα, εκδόθηκε με το εξής πρωτοσέλιδο:

Όμως, τελικά ο Θεός το έκαμε! Ο Ελευθέριος Βενιζέλος απεβίωσε… Και στο επόμενο φύλλο, τις επικλήσεις της “ΔΡΑΣΗΣ” προς το Θεό, διαδέχεται το πένθος και η οδύνη.

Στο επόμενο φύλλο της (20 Μαρτίου 1936) “Η ΔΡΑΣΙΣ” δίδει την εικόνα του Ηρακλείου. Περιγράφει και το πρώτο Μνημόσυνο του Βενιζέλου που τελέσθηκε στην πόλη.

Μέσα στη γενικότερη οδύνη, “Η ΔΡΑΣΙΣ” δημοσιεύει (φύλλο 22 Μαρτίου 1936) ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος προέγνωσε τον θάνατό του!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

Ο αείμνηστος ιδρυτής της εφημερίδος “Η ΔΡΑΣΙΣ”, αν παρατηρήσατε, αναγράφεται ως “Ιδρυτής”. Και τούτο διότι εκρατείτο στις φυλακές, καταδικασμένος σε βαριά ποινή, ως ένας από τα στελέχη που πρωτοστάτησαν στο Κίνημα του 1935…

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ