Ο Κ. Συνολάκης για το σεισμό της Καλιφόρνιας

Το γεγονός ότι το εστιακό βάθος του σεισμού στην Καλιφόρνια εντοπίζεται στα εκατό χιλιόμετρα «έσωσε» την Καλιφόρνια. Όπως είπε μιλώντας σε αθηναϊκό ρασιοσταθμό ο ακαδημαϊκός – καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και της Νότιας Καλιφόρνιας, Κώστας Συνολάκης, οι συνέπειες του σεισμού των 7,1 Ρίχτερ στην επιφάνεια ήταν -ευτυχώς- δυσανάλογες του μεγέθους του, οφείλεται στο μεγάλο του εστιακό βάθος.

«Διαφορετικά θα είχαμε περισσότερες καταστροφές», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Συνολάκης. Ωστόσο, επισήμανε ότι η πιθανότητα να υπάρξει ένας ακόμη μεγαλύτερος σεισμός σύμφωνα με την αρμόδια εθνική υπηρεσία των ΗΠΑ εκτιμάται στο 5%- 10%, καθώς έχει συσσωρευθεί αρκετή σεισμική ενέργεια στην περιοχή- πρόκειται άλλωστε για μια περιοχή που γίνονται μεγάλοι σεισμοί.

Ωστόσο, ο κ.Συνολάκης επισήμανε ότι το σύστημα προειδοποίησης για τους σεισμούς που είναι εγκατεστημένο στην Καλιφόρνια και προειδοποιεί για επικείμενη σεισμική δόνηση δευτερόλεπτα νωρίτερα, ώστε να υπάρχει όμως η δυνατότητα να λειτουργήσουν κρίσιμες υποδομές όπως γεννήτριες σε νοσοκομεία ή να σταματήσουν να λειτουργούν ευαίσθητες εγκαταστάσεις, δεν ενεργοποιήθηκε. Αυτό κατ’ αρχήν αποδίδεται στο είδος του σεισμού, στο μεγάλο του εστιακό βάθος, δηλαδή. Ομως, το γεγονός αυτό βάζει νέα δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα, ώστε να γίνει η απαραίτητη προσαρμογή του συστήματος και να μπορεί να λειτουργεί στο μέλλον και για τέτοιους σεισμούς, όχι μόνο στην Καλιφόρνια, αλλά και οπουδήποτε στον κόσμο.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ