Ο γιατρός Ιωάννης Φουντουλάκης και η προτομή του

Μια από τις σημαντικότερες, ιστορικές μορφές που ανέδειξε κατά τον περασμένο αιώνα ο Κρουσώνας, ήταν ο αείμνηστος ηρωϊκός γιατρός Ιωάννης Φουντουλάκης, Και, όπως συνήθως συμβαίνει με τους πραγματικούς ήρωες, η προσωπικότητα αυτή δεν έχει γίνει όσο της αξίζει ευρέως γνωστή, αφού ο ίδιος ήταν ένας σεμνός άνθρωπος της προσφοράς.

Για τον Ιωάννη Φουντουλάκη έχει γράψει αρκετά πράγματα ο φίλος αρχιτέκτονας Ηρακλής Πυργιανάκης (ορισμένα από αυτά παραθέτουμε στη συνέχεια). Απ’ όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο κ. Πυργιανάκης συνεργάστηκε με τη δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, αναζητώντας τρόπους να τιμηθεί από το Μαλεβίζι ο ηρωϊκός γιατρός. Παραγγέλθηκε μάλιστα και μια προτομή του, που επρόκειτο να τοποθετηθεί στον Κρουσώνα.

Από το Δήμο Μαλεβιζίου δεν είδαμε να ανακοινώνεται κάτι σχετικό. Όμως, έφθασαν ως εμάς κάποιες “περίεργες” πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, η προτομή φιλοτεχνήθηκε, αλλά τελικά αποφασίστηκε να… μην τοποθετηθεί στη θέση που προοριζόταν(;!).

Το θέμα είναι σοβαρό. Ό,τι και αν συνέβη, ο Δήμος Μαλεβιζίου οφείλει να το δημοσιοποιήσει. Γιατί, δεν είναι δυνατόν να παραγγέλλεται μια προτομή ενός ήρωα, και αντί να τοποθετηθεί εκεί όπου αρχικά είχε προκριθεί, να φυλάσσεται σε κάποια αποθήκη! Το όλο θέμα απαιτεί σαφείς διευκρινίσεις, που ελπίζουμε να μην αργήσει να δώσει η αρμόδια δημοτική αρχή.

Ποιός ήταν ο γιατρός Ιωάννης Φουντουλάκης

Από περυσινό δημοσίευμα του κ. Πυργιανάκη στην “Πατρίδα” αναδημοσιεύουμε τα ακόλουθα:

Ο ιατρός Φουντουλάκης Ιωάννης του Γεωργίου καταγόταν από τον Κρουσώνα, γεννήθηκε το 1904, εξασκούσε το επάγγελμα του ιατρού στον Κρουσώνα, συγχρόνως, όμως, ασχολιόταν και με τα κοινά. Εκλέγεται πρόεδρος της Κοινότητας Κρουσώνα στις 18 Μαρτίου 1936,προοδευτικός πολίτης, φιλελεύθερος και ένθερμος πατριώτης. Φίλος του John Petlebury. Ως πρόεδρος αναλαμβάνει να διανείμει τον οπλισμό που έφεραν οι Άγγλοι στον Κρουσώνα με τη βοήθεια του Αντώνη Γρηγοράκη ή Σατανά.

Ανέκδοτη κατάσταση φονευθέντων, εξαφανισθέντων και κατεστραμμένων σπιτιών της κοινότητας Κρουσώνα, αρχές του 1945 όπου φαίνεται η σύζυγος του Φουντουλάκη Ιωάννη Ευστρατία Ιωάννου Φουντουλάκη να δηλώνει ως εξαφανισθέντα τον σύζυγό της.

 

Με την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς του ζητάνε να παραδώσει την κατάσταση που αναφέρει σε ποιούς διέθεσε τον οπλισμό. Όμως, αρνείται , περνά από στρατοδικείο και καταδικάζεται σε θάνατο. Τον πάνε στις φυλακές Αγιάς Χανίων και τον μεταφέρουν στα ιατρεία της φυλακής. Το πρώτο που κάνει είναι να δίνει πιστοποιητικά βαριών ασθενειών σε μελλοθάνατους που πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομείο στη διαδρομή έως τα Χανιά υπήρχε συνεννόηση με τις αντιστασιακές οργανώσεις και οργανωνόταν η διαφυγή τους. Αποκαλύπτεται η δράση του από τους Γερμανούς, αποφασίζεται η μεταφορά του στη Γερμανία στο στρατόπεδο του Μάουτχαουζεν, όπου μένει έως την απελευθέρωσή του από τους συμμάχους το 1945.

Το νούμερό του Φουντουλάκη στο Μαουτχάουζεν ήταν 38256. Επιστρέφει στο Ηράκλειο το 1945 ντυμένος με ρούχα από τσουβάλια.

Στις εκλογές στις 31 Μάρτη 1946 εκλέγεται Βουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων και πρωτοστατεί στη δημιουργία έργων αγροτικών υποδομών σε όλο το Μαλεβίζι. Το 1950 δεν κατεβαίνει ξανά στις εκλογές, αλλά προτρέπει να κατέβει στη θέση του ο γέρος Στρατηγός Φουντουλάκης Γεώργιος, που υπέγραψε για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης την παράδοση της Κρήτης από τους Γερμανούς στις 10 Μαϊου του 1945 μαζί με τον Άγγλο   ταξίαρχο Κίρκμαν για λογαριασμό του Συμμαχικού Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής και τον γερμανό στρατηγό Χάνς Μπέντακ η Κρήτη ήταν η τελευταία περιοχή της Ευρώπης που απελευθερωνόταν επίσημα.

Ο ιατρός Ιωάννης Φουντουλάκης πέθανε στον Κρουσώνα το 1978 εξασκώντας έως τον θάνατό του το επάγγελμα του ιατρού.

Κ.Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content