O αξιοπρόσεκτος κύριος Παύλος Ευμορφίδης

Εναλλακτικός ή εγωκεντρικός; Suis generis ή αυτοαναφορικός; Ενας πάμπλουτος αντισυστημικός ή κάποιος ο οποίος ακολουθεί πιστά τους κώδικες του αντισυστημισμού που είναι, τελικά, κι αυτός ένα σύστημα; Ο,τι κι αν είναι ο Παύλος Ευμορφίδης (ή ο κύριος Coco-Mat για να χρησιμοποιήσουμε το επιχειρηματικό του προσωνύμιο), έγινε το πρόσωπο της εβδομάδας λόγω της εντελώς κάζουαλ εμφάνισής του που κουρέλιασε κάθε έννοια πρωτοκόλλου στη δεξίωση της Προέδρου της Δημοκρατίας προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας. Κάτι που, αν έχει παρακολουθήσει κάποιος τις κατά καιρούς δηλώσεις του, μοιάζει με το χρονικό μιας προαναγγελθείσας πρόκλησης.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ήταν περιπετειώδη. Γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1958. Ο πατέρας του ήταν εργάτης, μετανάστης στη Γερμανία, τον έβλεπε πολύ σπάνια. Στα 15 του μετακόμισε με τη μητέρα του και τον αδελφό του στην Αθήνα και, όταν τελείωσε το Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στη Γυμναστική Ακαδημία. Αποφοίτησε το 1980, εργάστηκε για ένα μικρό διάστημα ως γυμναστής. Τα όνειρά του όμως δεν χωρούσαν σε αυτό το στενό σχήμα (αλλωστε ο ίδιος έχει πει ότι δεν του αρέσει να κάνει όνειρα, μόνο να τα πραγματοποιεί). Εδωσε εξετάσεις στην ΑΣΟΕΕ, αποφοίτησε το 1985 και συνέχισε με σπουδές δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας ύστερα από υποτροφία του γερμανικού κράτους. Σε αυτό το διάστημα ταξίδεψε – περιπλανήθηκε είναι η πιο σωστή λέξη – σε χώρες της Ευρώπης, έκανε διάφορες δουλειές, κοιμήθηκε σε κλιμακοστάσια κτιρίων, όπως έχει παραδεχθεί. Το 1989 επέστρεψε στην Ελλάδα με την ολλανδέζα σύζυγό του, άρχισε πάλι να εργάζεται ως γυμναστής και, για μεγαλύτερο εισόδημα, δούλευε και σε ένα μαγαζί με τουριστικά είδη στο Μοναστηράκι. Ηταν η εποχή που η Ελλάδα έκανε τη μεγάλη έξοδο από την εθνική εσωστρέφεια και το επιχειρηματικό ζητούμενο αποτελούσαν οι «δουλειές με το εξωτερικό». Να εξάγει στρώματα στην Ολλανδία ήθελε και ένας έμπορος της περιοχής και αποτάθηκε στον Ευμορφίδη που ήξερε τη γλώσσα. Η απόπειρα στέφθηκε με πλήρη αποτυχία, ο ίδιος ωστόσο – που με τίποτα δεν μπορούσε, μέχρι τότε, να φανταστεί τον εαυτό του επιχειρηματία – άρχισε να σκέφτεται μήπως η «εποχή Στροματέξ» είχε παρέλθει ανεπιστρεπτί και ο κόσμος ζητούσε κάτι πραγματικά καινούργιο όσον αφορά τα προϊόντα ύπνου.

«Ενα βράδυ κοιμηθήκαμε με τη γυναίκα μου στην παραλία της Χαρακιάς, στη Λακωνία, πάνω σε ένα στρώμα από φύκια και την επόμενη ημέρα διαπίστωσα ότι είχα κάνει τον καλύτερο ύπνο της ζωής μου», έχει πει σε συνέντευξή του. Και κάπως έτσι, στην αυγή της εποχής που εναλλακτικού που, τότε, το λέγαμε new age, ξεκίνησε η ιστορία της Coco-Mat. Η κατάλληλη κίνηση, την κατάλληλη στιγμή.

Η επιτυχία ήταν μεγάλη και γρήγορη. Σύντομα ιδρύεται παραγωγική μονάδα στην Ξάνθη, οι εξαγωγές σε μεγάλα πολυκαταστήματα του εξωτερικού αυξάνονται ραγδαία και αρχίζουν πλέον να ανοίγουν υποκαταστήματα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Κίνα. Η Coco-Mat, με προϊόντα φυσικά, οικολογικά πλην όμως πανάκριβα, μοιάζει να συντονίζεται απόλυτα με το lifestyle μιας εποχής που είχε βασικό άξονα την ανάγκη της «λιτής πολυτέλειας». Επίσης, πρωτεύουσα αρχή στην πολιτική της εταιρείας είναι η συμπερίληψη και σήμερα δουλεύουν σε αυτήν πάνω από 25 ΑμεΑ. Τα τελευταία χρόνια, μέσω της «Μπλε Κέρδος» έχει επεκταθεί στον τομέα των ξενοδοχείων, με αυτό στου Μακρυγιάννη να έχει προκαλέσει προστριβές με το ΚΑΣ και τους κατοίκους της περιοχής αφού, όπως λένε, «κλείνει με αυθάδεια» τη θέα προς την Ακρόπολη. Ωστόσο, το αγαπημένο «παιδί» του Παύλου Ευμορφίδη είναι το ξύλινο ποδήλατο με το οποίο κινείται και ο ίδιος, παρότι οι «ειδικοί» της ποδηλασίας ισχυρίζονται ότι είναι δύσχρηστο, βαρύ και εκτός του κόνσεπτ της εποχής.

Ο Παύλος Ευμορφίδης δηλώνει «μη μεταλλαγμένος» (σε αντίθεση με εμάς τους υπόλοιπους, να υποθέσω) και προσπαθεί να φέρεται ως τέτοιος. Στα χρόνια της κρίσης, συνοδεύοντας σε ρεπορτάζ για τους «New York Times» τον δημοσιογράφο Ράσελ Σόρτο, σήκωσε, χωρίς να πληρώσει, τις μπάρες σε σταθμό διοδίων λέγοντάς του «έτσι κάνουμε εδώ». Δεν έχει κινητό, ούτε γραφείο, δεν οδηγεί, δεν βάζει σαφή όρια μεταξύ δουλειάς και διακοπών, σπανίως μπαίνει σε αυτοκίνητο και ποτέ σε ασανσέρ, ακόμη και στα πολυώροφα κτίρια της Νέας Υόρκης. Θεωρεί ως μεγαλύτερη αποτυχία του το ότι δεν έχει καταφέρει να χορέψει ασταμάτητα έως το πρωί με όλα τα «παιδιά της Coco-Mat» και έχει δηλώσει ότι το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι ο ήλιος, η θάλασσα, ο έρωτας για τη ζωή, το ανάλαφρο πέρασμα.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος, από τα λόγια και τα έργα του Παύλου Ευμορφίδη, ότι επιζητεί να είναι ένας «μη αναμενόμενος» άνθρωπος, όπως είναι και ένας μη αναμενόμενος επιχειρηματίας. Και όταν έχεις υπάρξει με μεγάλη επιτυχία (άρα και με μεγάλα κέρδη) το δεύτερο, υιοθετείς με άνεση και το πρώτο. Βεβαίως όμως εκ του ασφαλούς. Σαν κακομαθημένο παιδί που ξέρει ότι δεν θα έχει καμία κύρωση για τις σκανταλιές του. Το αντίθετο μάλιστα. Ο κύριος Ευμορφίδης, αφού δήλωσε ότι οι αρχαίοι Ελληνες φορούσαν σανδάλια, άρα γιατί να μη φοράει αυτός, την «είπε», κατά το κοινώς λεγόμενο, στον δημοσιογράφο που του ζήτησε μια δήλωση για την εμφάνισή του στο Προεδρικό, λέγοντάς του ότι τα δικά του παπούτσια μολύνουν το έδαφος. Πάντως, οι αρχαίοι Ελληνες ούτε σε επιχειρηματικά σόου συμμετείχαν, όπως το «Dragons’ Den» που θα αρχίσει να προβάλλεται εντός ολίγου και ένας εκ των κριτών θα είναι ο Παύλος Ευμορφίδης.

 

in.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content