Μια ταινία που εξυψώνει τον Κρουσώνα

Δεν είναι εύκολο να σκιαγραφίσεις σε ένα ντοκυμαντέρ προσωπικότητες που κάποτε έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον τόπο που τους γέννησε. Ειδικά όταν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τον καιρό της δράσης τους, κι όταν είναι ελάχιστο έως ανύπαρκτο το οπτικοακουστικό υλικό που τους αφορά.

Τις δύσκολες απαιτήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος, ικανοποίησαν σε ύψιστο βαθμό, οι συντελεστές της ταινίας “Κρουσώνας – Στα χνάρια του Καπετάν Σατανά”, που προβλήθηκε χθες το βράδυ στον υπαίθριο δημοτικό κινηματογράφο “Βηθλεέμ” του Ηρακλείου.

Την έλλειψη οπτικοακουστικού υλικού, κάλυψαν κατά τον καλύτερο τρόπο οι προσωπικές μαρτυρίες σημαντικών και αξιόπιστων ανθρώπων που πλαισιώνουν την ταινία. Ο καθένας από αυτούς είχε κάτι σημαντικό να πει, και οι καταγραφές που έγιναν έδωσαν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αναδεικνύουν το μέγεθος της προσωπικότητας του ηρωϊκού Αντωνίου Γρηγοράκη (Σατανά), και παράλληλα εξυψώνουν τον Κρουσώνα, που υπέστη τα πάνδεινα κατά την περίοδο της φρικτής γερμανικής κατοχής.

Οφείλουμε να εξάρουμε τη σκηνοθετική επιμέλεια της Βίκης Αρβελάκη, που πάτησε στέρεα πάνω στο προσεγμένο σενάριο της Κατερίνας Μπικάκη και στις καίριες παρεμβάσεις του Γιώργου Τζωράκη και του Κ. Μαμαλάκη. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί με τα στοιχεία που προσκομίζει αλλά και με τον αυθορμητισμό του ο Νίκος Παρασκευάς, ενώ την ταινία ανεβάζουν ακόμα πιο ψηλά με τις μαρτυρίες και τα σχόλιά τους ο Μπαντουβόκωστας, ο Αριστέα Πλεύρη και όλοι οι Κρουσανιώτες και Κρουσανιώτισσες που εμφανίζονται και μιλούν από καρδιάς για τους πόνους και τους καϋμούς του χωριού τους. Η ταινία κλείνει με έντονο συναισθηματικό ξέσπασμα ενός πολύ αγαπητού συμπολίτη, του Νίκου Καμαρίτη.

Και, βέβαια, άξιος συγχαρητηρίων για το ενδιαφέρον και τη στήριξή του στην ταινία είναι ο Κρουσανιώτης εντεταλμένος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης, που δίδει και το πολιτικοκοινωνικό στίγμα του εγχειρήματος.

Ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλες, πολλές προβολές της ταινίας, που αξίζει να παρακολουθήσουν όλοι οι Κρητικοί.

Κ.Τ.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content