Μανώλης Β. Κεφαλογιάννης, ο ευπατρίδης της πολιτικής

Σαν σήμερα, στις 16 Οκτωβρίου του 2003, έφυγε από τη ζωή μια κορυφαία πολιτική προσωπικότητα της Κρήτης, ο πρώην υπουργός Μανώλης Β. Κεφαλογιάννης.

Ήταν ένας πραγματικός ευπατρίδης, έντιμος, αγωνιστής, οραματιστής, με οξύτατη αντίληψη των πραγμάτων, με πίστη στην ιδεολογία του που υπηρέτησε αταλάντευτα και δυναμικά. Άνθρωπος εύστροφος, είχε το χάρισμα της ευθυκρισίας και την ικανότητα να επιλέγει πάντα άξιους συνεργάτες και συναγωνιστές.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ως πολιτικός, χάραξε ανεξίτηλα την πορεία της συντηρητικής παράταξης στην Κρήτη. Το 1946 εκλήθη από τον Κων. Τσαλδάρη να ανανεώσει τον κορμό του τότε Λαϊκού Κόμματος, τόσο στο νομό Ρεθύμνης, όσο και στο Ηράκλειο. Και το επέτυχε, επιλέγοντας νέους άξιους ανθρώπους να το πλαισιώσουν. Θέλοντας να ενισχύσει τη δύναμη της παράταξης στο Ηράκλειο, έθεσε και ο ίδιος εδώ υποψηφιότητα, προς έκπληξιν πολλών. Έκτοτε, εξελίχθηκε ως ο πολιτικός που συνέδεσε το όνομά του με την αναμόρφωση και την πρόοδο του νομού Ηρακλείου. Και δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι Ηρακλειώτες τον τιμούσαν πάντα, αναθέτοντας σε άξια χέρια την εκπροσώπησή τους.

Διακρίθηκε στον πολιτικό στίβο τόσο πριν όσο και μετά τη μεταπολίτευση. Και αποτέλεσε υπόδειγμα έντιμου πολιτικού ανδρός, όχι μόνο για την παράταξή του, αλλά για  όλο το πολιτικό φάσμα.

Ως άνθρωπος, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ήταν ευγενής, επιβλητικός, καλοπροαίρετος και έδειχνε εμπράκτως πόσο αγαπούσε τους συνανθρώπους του, για τους οποίους είχε πάντα ανοικτή την πόρτα του γραφείου του αλλά και του σπιτιού του.

Η πορεία του στη ζωή, οι αγώνες του και εν γένει η πολιτική δράση του, προπαντός δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, του προσέδωσαν μια απίστευτη καθαρότητα πνεύματος και ιδεών. Ήταν μέχρι τις τελευταίες ημέρες του βίου του ένας σοφός άνθρωπος, που με τις συμβουλές και τις προτροπές του εξύψωσε το πολιτικό και το κοινωνικό επίπεδο του τόπου μας.

“ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ”

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ