Δηλώσεις και ψηφίσματα για τον Μίκη Θεοδωράκη

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Συνθέτης παγκόσμιου βεληνεκούς και  ακατάβλητος αγωνιστής  της δημοκρατίας καθ΄ όλη την διάρκεια του βίου του, ο Μίκης Θεοδωράκης αποτέλεσε κορυφαία προσωπικότητα στην νεότερη ιστορία της χώρας. 

Με το απαράμιλλο έργο του, μετέδωσε τις υψηλότερες και βαθύτερες αξίες της Τέχνης, διαδίδοντας σε όλη την οικουμένη, την ελληνική μουσική και την μελοποιημένη ελληνική ποίηση.   Συμμετέχοντας από έφηβος στους κοινωνικούς αγώνες του τόπου μας, ιδιαίτερα στην περίοδο της επτάχρονης Δικτατορίας, κατά την οποία υπήρξε, διεθνώς, η «φωνή» της Αντίστασης στην κατάλυση της Δημοκρατίας, δημιούργησε ένα διαρκές παράδειγμα ακατάβλητου αγωνιστικού φρονήματος.

Ήταν ένας σπουδαίος Κρητικός, ένας Μεγάλος Έλληνας που δεν θα ξεχαστεί ποτέ.  

Μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες στον Δήμο Ηρακλείου καθ΄ όλη την διάρκεια του τριήμερου Εθνικού Πένθους για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

 

Συλληπητήριο μήνυμα παράταξης ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο μεγάλος καλλιτέχνης με το παγκόσμιο κύρος και την οικουμενική αναγνώριση, ο μεγάλος  Έλληνας του πολιτισμού και των τεχνών, ο περήφανος πατριώτης Κρητικός, δεν είναι πια μαζί μας.

Έφυγε πλήρης ημερών, αναγνώρισης και τιμής για τα όσα προσέφερε στις ζωές όλων των Ελλήνων. Μας άφησε όμως ανεκτίμητη κληρονομιά το συγκλονιστικό του έργο, τη σκέψη του αλλά και τους διαρκείς αγώνες του για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την εθνική συμφιλίωση.

Του οφείλουμε ως έθνος και ως Κρήτη να μην τον λησμονούμε ποτέ και να σεβαστούμε την επιθυμία του να ταφεί στην πατρίδα του, στον Γαλατά Χανίων, με τον τρόπο που ο ίδιος επέλεξε.  Είναι η ελάχιστη ανταπόδοση σε όσα πολλά μας έδωσε με τη ζωή και το έργο του».

 

 

Δήλωση του Βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη 

«Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο Έλληνα τον Μίκη Θεοδωράκη. Ωστόσο, η θλίψη από την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη έρχεται ως ένα μόνο σκέλος των πολυπλεύρων συναισθημάτων που αναδύονται σε όλους τους Έλληνες αναλογιζόμενοι την πληθωρική και καθηλωτική συνεισφορά του σε κάθε έκφανση της δημοσίας παρουσίας του.

Το ουσιαστικότερο κατευόδιο και η ευθύνη μας απέναντι στην πορεία  αυτής της λαμπρής προσωπικότητας είναι να μετουσιώσουμε σε πράξη  τις σκέψεις του για την ελευθέρια. Άλλωστε όπως εύστοχα είχε γράψει «Ελευθερία είναι η Ευθύνη. Είναι να είσαι υπεύθυνος. Ελευθερία είναι το δικαίωμα να είμαι υπεύθυνος κάθε στιγμή, σε κάθε περίπτωση. Ελευθερία είναι το Χρέος».

Ο Μίκης δεν διάλεξε ποτέ τον εύκολό η τον σύντομο δρόμο και σε κάθε του επιλογή κατευθύνθηκε από την αέναη ψυχική του σύνδεση με την ευθύνη απέναντι στη χώρα. Σε όλες τις κρίσιμες συγκυρίες, έβαλε πάντα τον εαυτό του μπροστά χωρίς να διστάσει ούτε στιγμή να τσαλακωθεί και να υπερβεί γραμμές και αγκυλώσεις που δεν ήταν σε θέση να συγκρατήσουν την ορμή του για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για το μέλλον του τόπου μας.   

 Ήταν ένας ατρόμητος αγωνιστής, ένα σύμβολο θάρρους και μία γνησία δημιουργική δύναμη που μετουσίωσε τα βιώματα του σε εθνική συνείδηση και πέρασε στην αιωνιότητα αφού κατάφερε να αφήσει ως οικουμενική  παρακαταθήκη αλήθειες και συναισθήματα σε οποίον άκουσε τις μουσικές του συνθέσεις.

Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και στους οικείους του».

 

Νίκος Ηγουμενίδης: Η σημερινή μέρα βρίσκει την Ελλάδα και την Αριστερά φτωχότερες

Η σημερινή μέρα βρίσκει την Ελλάδα και την Αριστερά φτωχότερες. Ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και γενναιότητας, ένας μουσικός γίγαντας που εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα και τους αγώνες των λαών για ελευθερία και δικαιοσύνη, ο Έλληνας και ο παγκόσμιος «Ζορμπάς». Γενιές Ελλήνων βυθίστηκαν σε αυτή την ηφαιστειώδη προσωπικότητα και στο μουσικό έργο μέσα από το οποίο ο λαός άντλησε κουράγιο και δυνάμεις. Ακόμη και αν κάπου διαφωνούσες, πάντα υποκλινόσουν στο αστείρευτο και μεγαλειώδες ταλέντο του που ταξίδεψε τη Ρωμιοσύνη στα πέρατα της οικουμένης.  Μίκη, σε ευχαριστούμε για την πάλη και την αντίσταση σου απέναντι στους ισχυρούς της Γης, για όσα θνητά με τη μπαγκέτα σου έκανες αθάνατα. Καλό ταξίδι.

Νίκος Ε. Ηγουμενίδης

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 

 

Δήλωση Δημάρχου Μαλεβιζίου

Με αφορμή το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μεν. Μποκέας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αγωνιστής, Εμβληματικός, Μοναδικός. Ένα ζωντανό σύμβολο που έγινε παγκόσμιος θρύλος. Φεύγεις, αλλά δεν είμαστε πιο φτωχοί, το αντίθετο. Μας κληροδοτείς στην αιωνιότητα. Για το «εμείς», για την πατρίδα, για τους Έλληνες… Μίκη, σε αποχαιρετούμε με υπόκλιση. Άξιος εστί!»

Λίγα λεπτά μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη η σημαία στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου κυματίζει μεσίστια σε ένδειξη πένθους. 

 

 

Γ. Λογιάδης: Μεγαλειώδης η προσφορά του ανεκτίμητη η παρακαταθήκη του   

«Ήσουν καλός κι ήσουν γλυκός κι είχες τις χάρες όλες, όλα τα χάδια του αγεριού, του κήπου όλες τις βιόλες…».

 Οι λέξεις φαντάζουν φτωχές για να αποτυπώσουν τη μεγάλη απώλεια.

Ο Μίκης Θεοδωράκης με τη μουσική,  τον χαρακτήρα του, την αγωνιστικότητα του  έδωσε μία διαφορετική λάμψη στην Ελλάδα.

Η μουσική του, τα μοναδικά έργα του, δεν ήταν μόνο τέχνη αλλά και πολιτική πράξη. Αυτή ήταν η μεγαλειώδης προσφορά του.

Μας δίδαξε τις αξίες της ζωής.

Τα τραγούδια του χαράχθηκαν στην ψυχή μας.

Τέτοιοι Άνθρωποι δεν πεθαίνουν ποτέ.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, Αθάνατος!

 

Συλλυπητήρια δήλωση Άρη Παπαδογιάννη, για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

 Με αφορμή την είδηση του θανάτου του Μεγάλου Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Άρης Παπαδογιάννης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα αλλά και ο κόσμος όλος σήμερα, θρηνούν την απώλεια του «Οικουμενικού» Μίκη Θεοδωράκη. Μιας εμβληματικής προσωπικότητας, που σημάδεψε όσο λίγοι τον χώρο της μουσικής, του πολιτισμού, της πολιτικής και της Δημοκρατίας. 

Το έργο του Μεγάλου μας συντοπίτη, θα παραμείνει «ζωντανό» αποτελώντας παράλληλα και τον καλύτερο δυνατό θεματοφύλακα, για να κρατηθεί άσβεστη η μνήμη του, στο πέρασμα των αιώνων. 

Το πολυδιάστατο αυτό έργο,  αποτελεί ήδη και μια σπουδαία παρακαταθήκη, για τις επόμενες γενιές, που οφείλουν να γνωρίζουν ποιος ήταν  ο σημαντικότατος αυτός Έλληνας, καλλιτέχνης και άνθρωπος.   

Ως διοίκηση του Ο.Α.Κ. Α.Ε. εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, στην οικογένειά  και τους οικείους του». 

 

 

Ανακοίνωση του Μουσείου Καζαντζάκη για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Φτωχότερος από σήμερα ο Ελληνικός Πολιτισμός με την απώλεια του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, για την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη εκφράζει τη βαθιά του θλίψη. Πλούσιος παραμένει όμως από την τέχνη και τη δράση του σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο που τις αφήνει παρακαταθήκη σε όλους τους Έλληνες και στους λαούς της γης. 

Το πολυσχιδές μουσικό έργο του πέρασε γρήγορα τα ελληνικά σύνορα κι η μουσική του έφτασε να αντηχεί σε κάθε γωνιά της γης, ενώ οι αγώνες του για την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη τον έχουν καταστήσει διεθνές σύμβολο αγώνων. 

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει συνδέσει τη μουσική του δημιουργία και με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Ακόμη και σήμερα ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ελληνικούς ρυθμούς διεθνώς παραμένει η μουσική με την οποία επένδυσε τον Ζορμπά του Καζαντζάκη και του Κακογιάννη. Βιβλίο, ταινία και μουσική, με τις διαφορετικές απηχήσεις τους, σηματοδότησαν μια ολόκληρη εποχή. 

Ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης έγραψε ακόμη μουσική και για δύο θεατρικά έργα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή: τον «Χριστόφορο Κολόμβο» το 1975 και τον «Καποδίστρια» το 1976, παρτιτούρες των οποίων χάρισε ο ίδιος στον ιδρυτή του Μουσείου, Γιώργο Ανεμογιάννη, και σήμερα φιλοξενούνται στη Μόνιμη Έκθεση.

Το Μουσείο Καζαντζάκη τον αποχαιρετά με σεβασμό και συγκίνηση και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.  

 

 

Ο Μ.Βολουδάκης για Μίκη Θεοδωράκη

Με τη μουσική του μίλησε σε αμέτρητους ανθρώπους, σε κάθε χώρα του πλανήτη. Σε εμάς όμως τους Έλληνες, άφησε αποτύπωμα στην ψυχή μας τόσο βαθύ όσο και αυτό που άφησε στη νεώτερη ιστορία μας. Γιατί εκτός από παγκόσμιας εμβέλειας συνθέτης, ήταν πραγματικός πατριώτης και πραγματικό παλληκάρι. Ο Γαλατάς, τα Χανιά, η Κρήτη αποχαιρετούν με συγκίνηση και υπερηφάνεια το άξιο τέκνο τους.

 

 

 

MΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΑΝΙΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΗ 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Η Ρωμιοσύνη και η Ελλάδα θρηνούν σήμερα για τον Μίκη. O Κορυφαίος μας Δημιουργός περνώντας πια στη σφαίρα της Αθανασίας, θα μένει πάντα ζωντανός στην καρδιά και τη μνήμη μας, μέσα από το σημαντικό του έργο, τις ιδέες και τη στάση ζωής του. Πάντρεψε το λαϊκό τραγούδι με την ποίηση, έκανε την ελληνική μουσική δημοφιλή στο εξωτερικό και με τους αγώνες του αποτέλεσε το πρότυπο του ενεργού πολιτικοποιημένου καλλιτέχνη. Άφησε παρακαταθήκη ένα σημαντικό μουσικό έργο, που αντανακλά τις αγωνίες, τις χαρές και τις απογοητεύσεις του Ελληνισμού. Το αθάνατο έργο του διδάσκει σε όλους μας πως η Τέχνη και πρέπει και μπορεί να ενδιαφέρεται για όσα συμβαίνουν γύρω της, να παίρνει θέση και να γίνεται οργανικό κομμάτι του αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο. 

 

 

 

Ψήφισμα του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του ΠΚ για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Τα μέλη του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του. 

Το Τμήμα μας είχε την τιμή να τον αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορά του το 2005. Στον ίδιο και το έργο του αφιέρωσε το διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο «Μουσική και Συμπαντική Αρμονία» που διοργάνωσαν τον Μάρτιο του 2006 οι συνάδελφοι Γιάννης Κουγιουμουτζάκης και Γιώργος Νικολακάκης. Σε αυτό συμμετείχαν προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών –φιλόσοφοι, ανθρωπολόγοι, ψυχολόγοι, μουσικολόγοι, θεατρολόγοι, αστροφυσικοί, νευροεπιστήμονες και άλλοι- και ο τιμώμενος παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη πέντε συμφωνικά έργα του. 

Μουσικοσυνθέτης, λογοτέχνης και μεγάλος αφηγητής, ασυμβίβαστος πολιτικός στοχαστής και επαναστάτης, ο Θεοδωράκης υπήρξε μια παγκόσμια εμβληματική προσωπικότητα. Με το πλούσιο και πολυσχιδές έργο του άνοιξε καθοριστικούς νέους δρόμους στη μουσική και το τραγούδι του τόπου μας. Καινοτόμησε στη μελοποίηση του ποιητικού λόγου του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου, του Neruda και άλλων, ενώ εκτός από το λαϊκό και το έντεχνο μουσικό έργο του, έγραψε και κλασικές συμφωνικές συνθέσεις εν πολλοίς ακόμη άγνωστες.

Ο Θεοδωράκης συμμετείχε στην εθνική αντίσταση (1941-44) από τις τάξεις του ΕΑΜ, και φυλακίστηκε και εξορίστηκε για τις ιδέες του. Σε ολόκληρη τη ζωή του δεν σταμάτησε να αγωνίζεται με πάθος για τα ιδανικά της ελευθερίας, του σοσιαλισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εθνικής ανεξαρτησίας, και της ανάδειξης της πολιτισμικής ταυτότητας των Ελλήνων. Διώχτηκε από την Απριλιανή δικτατορία της οποίας υπήρξε σφοδρός πολέμιος. Με την απελευθέρωσή του, έθεσε τις μουσικές του δημιουργίες στην υπηρεσία του αντιδικτατορικού αγώνα παρουσιάζοντάς τις σε εκατοντάδες συναυλίες και πολιτικές εκδηλώσεις σε πάρα πολλές χώρες.

Ο θάνατός του σημαίνει το οριστικό τέλος μιας εποχής που χαρακτήρισε και σημάδεψε την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όπως θα μας τραγουδούσε ο ίδιος: 

«Mες στης μάχης τη φωτιά με πήρες, Χάρε πάμε στα περβόλια για χορό»… 

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της κρητικής γης που θα τον σκεπάσει.

 

 

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, εκφράζει τη βαθιά της θλίψη και αποχαιρετά μία εμβληματική προσωπικότητα της χώρας μας, τον λαμπρό  μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

Εμβληματική προσωπικότητα  με παγκόσμια ακτινοβολία  που σημάδεψε  τον χώρο της μουσικής, του πολιτισμού, της πολιτικής και της Δημοκρατίας.

Μεγαλειώδης η προσφορά του, ανεκτίμητο  το πολυδιάστατο και σπουδαίο έργο που αφήνει που αποτελεί ήδη και μια σπουδαία παρακαταθήκη, για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων και του κόσμου, που οφείλουν να γνωρίζουν ποιος ήταν  ο σημαντικότατος αυτός Έλληνας, καλλιτέχνης και άνθρωπος.   

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, στην οικογένειά  και τους οικείους του.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

 

 

Ανακοίνωση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΚΡΗΤΗΣ  για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη 

Μίκης Θεοδωράκης (29 Ιουλίου 1925-2 Σεπτεμβρίου 2021)

Το Διοικητικό Συμβούλιο, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια και οι εργαζόμενοι του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, αποχαιρετούν με αίσθημα οδύνης, εκφράζοντας βαθύτατο σεβασμό και ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο και το έργο του, τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη, που από χτες πέρασε στην αιωνιότητα.

Με τη μοναδική καλλιτεχνική και πνευματική του ακτινοβολία, μέσα από τα αγαπημένα τραγούδια και τις συνθέσεις του για τον κινηματογράφο και το θέατρο, αλλά και μέσα από τους συνεχείς αγώνες του για έναν καλύτερο, πιο δίκαιο κόσμο, ο Μίκης Θεοδωράκης σφράγισε τη ζωή του τόπου τον 20ο αιώνα, κερδίζοντας ταυτόχρονα παγκόσμια φήμη και αναγνώριση. 

Αφήνει ως πολιτιστική παρακαταθήκη για την Ελλάδα και την οικουμένη, το πολυδιάστατο εμβληματικό του έργο, σφυρηλατημένο μέσα από τους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία. 

Ο Μίκης Θεοδωράκης θα ζει για πάντα στις καρδιές μας. 

Σοφία Μαλανδράκη Κρασουδάκη

Πρόεδρος Δ.Σ.

                    Έφη Θεοδώρου

                    Καλλιτεχνική Διευθύντρια

 

 

 

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη

 Με βαθειά συγκίνηση η Ηράκλεια Πρωτοβουλία αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη, τον μεγαλοφυή συνθέτη, που αφήνει ένα τεράστιο και σπάνιας έμπνευσης μουσικό έργο, τον ενεργό πολίτη, που  αγωνίστηκε για Ελευθερία, Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση των Ελλήνων, εκείνον που κράτησε ψηλά το φρόνημα των συμπατριωτών του στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας, τον σπουδαίο διανοούμενο, συγγραφέα και ποιητή.

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία κατέθεσε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να τιμηθεί  ο μεγάλος συμπατριώτης μας, μεταξύ άλλων, να δοθεί και το όνομά του στην αίθουσα συναυλιών του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. 

      Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Κρητικής γης, που θα τον σκεπάσει.

η Πρόεδρος                                                ο Αντιδήμαρχος

Άννα Παπαχρονάκη                                Μανόλης Βασιλάκης

 

 

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και αποχαιρετά μία εμβληματική προσωπικότητα παγκόσμιου βεληνεκούς, τον λαμπρό  μουσικοσυνθέτη της πατρίδας μας, Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, προσωπικότητα  με παγκόσμια ακτινοβολία, σημάδεψε ανεξίτηλα με το έργο του τον χώρο της μουσικής, του πολιτισμού, της πολιτικής και της Δημοκρατίας.

Η μεγαλειώδης αναντικατάστατη  προσφορά του και το ανεκτίμητο πολυδιάστατο έργο του,  αποτελούν σπουδαία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων, που οφείλουν να γνωρίζουν ποιος ήταν  ο σημαντικότατος αυτός  Έλληνας, καλλιτέχνης και άνθρωπος.   

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, στην οικογένειά  και τους οικείους του.

Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content