Από τον Ευγένιο τον Α΄, στον Ευγένιο τον Β΄

Συμβολικό αφιέρωμα της "Νέας Δράσης"
Δυο μόλις ημέρες πριν συμπληρωθούν 44 χρόνια από την εκδημία του πρώτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου (Ψαλιδάκη), το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022, θα γίνει η τελετή ενθρόνισης στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά ο νέος εψηφισμένος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος ο Β΄(Αντωνόπουλος).

Όταν η Εκκλησία Κρήτης, στις 7 Φεβρουαρίου 1978, θρηνούσε την απώλεια του μεγάλου Ποιμενάρχου της, ο νέος Αρχιεπίσκοπος ήταν μόλις 10 ετών (γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1968). Ήταν όμως, από τότε, παιδί της Εκκλησίας. Αφιέρωνε πολλές από τις καθημερινές ώρες του διακονώντας τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά. Κανείς τότε, ούτε ο ίδιος, δεν μπορούσε ούτε να φανταστεί ότι, λίγες δεκαετίες αργότερα, το 10χρονο αυτό αγόρι (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος) θα γινόταν ένας από τους άξιους διαδόχους του Αρχιεπισκόπου Ευγενίου (κατά κόσμος Ευαγγέλου Ψαλιδάκη) .

Ευκαιρία είναι λοιπόν σήμερα να παρουσιάσουμε ένα αφιέρωμα στον αοίδημο πρώτο Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας Κρήτης κυρό Ευγένιο.

Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος Ψαλιδάκης

Ο κατά κόσμον Ευάγγελος Ψαλιδάκης γεννήθηκε στο χωριό Βουλισμένη της Επαρχίας Μεραμβέλου του Νομού Λασιθίου, στις 11 Σεπτεμβρίου 1912. Γονείς του ήταν ο Εμμανουήλ Ψαλιδάκης και η Μαρία Ανδρουλάκη.

Ο Μητροπολίτης Κρήτης Τίτος Β΄ τον έστειλε το 1930 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε το 1935. Στις 24 Μαρτίου του ίδιου έτους εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης και ενεγράφη στην δύναμη της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη. Στις 25 Μαρτίου 1935 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Σχολάρχη της Θεολογικής Σχολής Χάλκης Επίσκοπο Μιλήτου Αιμιλιανό και στις 11 Νοεμβρίου 1936 πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Κρήτης Τιμόθεο Β΄, λαμβάνοντας ταυτόχρονα το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Διετέλεσε Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Κρήτης. Με αυτή του την ιδιότητα, επί γερμανικής κατοχής, προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον τόπο και στην Εκκλησία.

Στις 20 Ιανουαρίου 1946 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Αρκαδίας στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά. Στις 23 Μαΐου 1950 εξελέγη Μητροπολίτης Κρήτης σε ηλικία μόλις 38 ετών και στις 28 Φεβρουαρίου 1967, με την ανύψωση της Μητρόπολης σε Αρχιεπισκοπή, προήχθη σε Αρχιεπίσκοπο.

Απεβίωσε στο Λονδίνο στις 7 Φεβρουαρίου 1978 σε ηλικία 66 ετών και ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου, στο Ηράκλειο.

Στη συνέχεια δημοσιεύουμε λίγες φωτογραφίες από διάφορες δραστηριότητές του.

 

Τα πρώτα χρόνια, ως Μητροπολίτης Κρήτης.

Με Μοναχούς της Ι. Μονής Επανωσήφη. Πρώτος αριστερά, ο μετέπειτα Μητροπολίτης Πέτρας Νεκτάριος.

Και πάλι στον Επανωσήφη, που επισκεπτόταν πολύ συχνά.

 

Κατά την ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχη Αθηναγόρα στην Κρήτη, το 1963.

Σε μια κοινωνική εκδήλωση.

Από τις πιο σημαντικές στιγμές του Αρχιεπισκόπου Ευγενίου: Η επανακομιδή στο Ηράκλειο της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Τίτου.

Κ.Τ.

 

 

 

  • samolis-thumbnail-Banner1-1
  • samolis-thumbnail-Banner2-1
  • samolis-thumbnail-Banner3-1


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content