Χρόνια Πολλά στο Γιώργο και τη Γιωργία!

Του Αγίου Γεωργίου σήμερα, από τους λαοφιλέστερους Αγίους της Εκκλησίας μας, σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου εκατοντάδες ιεροί ναοί και Μοναστήρια είναι αφιερωμένοι στο ΄Ονομά του, το οποίο είναι χαρισμένο σε πολλές χιλιάδες Γιώργηδες και Γεωργίες.

Επανωσήφης…

Δυστυχώς, φέτος, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, ούτε ένα κερί δεν μας επιτρέπεται να του ανάψουμε… Τουλάχιστον, ας φυλάξουμε την όρεξή μας για αργότερα, αφού τα προσκυνήματα του Άη Γιώργη θα μας περιμένουν, στον Επανωσήφη, στο Σεληνάρη, στον Πόρο, και αλλού.

Σεληνάρι…

Στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, συνολικά 56 μορφές με το όνομα Γεώργιος κοσμούν το εορτολόγιό της, με γνωστότερο όλων τον Γεώργιο το Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο, που ανήκει στη χορεία των μεγαλομαρτύρων της Εκκλησίας.

Γόνος πλούσιας και αριστοκρατικής οικογένειας από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας, ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Η δράση, το μαρτύριο και η κοίμησή του τοποθετούνται τον 3ο αιώνα και στις αρχές του 4ου αιώνα, επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού.

Η μνήμη του τιμάται δύο φορές το χρόνο: στις 23 Απριλίου ο διά αποκεφαλισμού θάνατός του ή για τις Εκκλησίες που πηγαίνουν σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, εάν η ημέρα συμπέσει πριν από την Ανάσταση, μετατίθεται τη Δευτέρα της Διακαινησίμου και στις 3 Νοεμβρίου η ανακομιδή των λειψάνων του.

Ο Άγιος Γεώργιος, ως τροπαιοφόρος (στρατιωτικός), Άγιος και ελευθερωτής, συγκεντρώνει πολλές διηγήσεις για τα κατορθώματά του, με σημαντικότερο όλων την εξόντωση του δράκου και τη σωτηρία της βασιλοπούλας.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ