ΣΥΝΤΑΓΗ: Σαλάτα Νισουάζ

«Το να κάνεις μια καλή σαλάτα είναι σαν να είσαι ένας λαμπρός διπλωμάτης – το πρόβλημα είναι απολύτως το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις. Πρέπει  να γνωρίζεις ακριβώς πόσο λάδι πρέπει να βάλεις και πόσο ξύδι» 

Όσκαρ Γουάιλντ

 

Η σαλάτα, ένα μοναδικό γαστρονομικό είδος που διασχίζει σύνορα, διαπερνά κουλτούρες, αναμειγνύει  τεχνικές και υλικά από κάθε γωνιά της γη, αποτελεί μία διαχρονική αποτύπωση της γαστρονομίας πολλών αιώνων.Από το λατινικό sal, λοιπόν, προκύπτει ο μεταγενέστερος όρος salata, που σημαίνει αλμυρά, αλατισμένα.Στις μέρες μας οι άνθρωποι ταξιδεύουν συχνά, αποκτούν νέες γαστρονομικές ιδέες και εμπειρίες τις οποίες εφαρμόζουν στην καθημερινότητα τους.Η σαλάτα που εξορισμού ήταν ορεκτικό ή συμπλήρωμα του κυρίως φαγητού σήμερα μπορεί να αποτελέσει και ένα πλήρες γεύμα.Εμείς σας προτείνουμε μία παραλλαγή της θρυλικής σαλάτα «Νισουάζ΄» (salade Niçoise), γνωστή πλέον στα πέρατα του κόσμου, όπου το μόνο στο οποίο συμφωνούν απαξάπαντες οι chef και γευσιγνώστες είναι ότι προέρχεται από τη Νίκαια και δοξάζει τις καλοκαιρινές γεύσεις της Προβηγγίας 

 

Υλικά για 4 άτομα:

10 μικρές νέες πατάτες με τη φλούδα τους
(Για τις πατάτες θα χρειαστείτε και 2 σκελίδες σκόρδο, ¼ κρεμμύδι κομμένο, ½ κ.γ. φρέσκο θυμάρι και 3 κ.σ. αλάτι)
15 ντοματίνια
10 φρέσκα φασολάκια στρογγυλά (French beans) με κομμένες τις άκρες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα σε ροδέλες

2 αυγά
1 ½ κ.σ. κάπαρη
10 μαύρες ελιές (Καλαμών)
10 φιλέτα αντζούγας
6-8 φύλλα πράσινης σαλάτας κομμένα στο χέρι (ή μαρούλι ή άλλη πράσινη επιλογή)
200 γρ. φιλέτο τόνου σε κονσέρβα (προαιρετικά)
10 φρέσκα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ή ρόκας (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

 

Για την βινεγκρέτ:

1 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 φιλέτα αντζούγας ψιλοκομμένα
3 κ.σ. καλής ποιότητας ξύδι λευκό
150 μλ ελαιόλαδο
1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
1 κ.γ. νερό
αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Πλένετε τις πατάτες και τις βάζετε σε ένα κατσαρολάκι με νερό μαζί με δυο σκελίδες σκόρδο, ¼ κρεμμύδι κομμένο, ½ κ.γ. φρέσκο θυμάρι και τουλάχιστον 3 κ.σ. αλάτι.

Φέρνετε τις πατάτες σε βρασμό σε χαμηλή φωτιά και τις αργοβράζετε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μπορείτε να τις τρυπήσετε άνετα με ένα πιρούνι.

Τις αφαιρείτε απ’ τη φωτιά και τις αφήνετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου εκτός αν βιάζεστε ή σας ξέφυγαν λίγο, οπότε τις ρίχνετε σε μπολ με νερό και παγάκια για να κρυώσουν και να σταματήσουν να μαλακώνουν. Μ’ αυτή την τεχνική οι πατάτες θα έχουν πάρει πολύ λεπτά αρώματα απ’ τα μυρωδικά που τις βράσαμε μαζί και θα έχουν έντονα πατατένια νοστιμιά.

Βάζετε νερό βρύσης σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετείτε μέσα τα αυγά που θέλετε να βράσετε, φροντίζοντας να καλύπτονται οριακά από το νερό διάρκεια βρασμού 7 λεπτά ακριβώς.

Βράζουμε τα φασολάκια για περίπου 5 – 7 λεπτά.

Ψιλοκόβετε την αντζούγα, το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Τα ρίχνετε σε μούλτι μαζί με τη μουστάρδα, το νερό και το ξύδι. Τα χτυπάτε για μισό λεπτό να λιώσουν κατα το δυνατόν όλα τα στερεά. Προσθέτετε το λάδι, αλάτι και πιπέρι και ξαναχτυπάτε.

Κόβετε τις πατάτες σε κομμάτια- μπουκιές. Κόβετε τα ντοματάκια στα δύο. Προσθέτετε τα μαρούλια/σαλάτα κομμένα με το χέρι ή ανάλογα. Στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αυγά.

Το μυστικό εδώ είναι ότι ανακατεύετε τη σαλάτα μια φορά και στη συνέχεια ρίχνετε τη βινεγκρέτ και ξανανακατεύετε να πάει παντού η γεύση της. Σ’ αυτη τη φάση, χωρίς τ’ αυγά. Έτσι πάει η γεύση παντού, χωρίς να χαλάσει η εμφάνιση.

Αφού έχετε ανακατέψει και νοστιμήσει, τότε τοποθετείτε τ’ αυγά από πάνω ρίχνοντας αλάτι και πιπέρι, ώστε κάθε καλεσμένος να πάρει και από ένα λαχταριστό αυγό που δεν έχει ταλαιπωρηθεί σε ανακάτεμα και άρα σπάσει σε κομμάτια. Τα υπόλοιπα στοιχεία τα θέλετε να έχουν γίνει πραγματική “σαλάτα”, αλλά τ’ αυγό να μείνει ως στοιχείο ντεκόρ άψογο και λαχταριστό από πάνω!

Καλή απόλαυση!!

 

 

 

 

Πηγή: caruso.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ