Υλικά
8 περγαμόντα (570 γρ. ξυσμένα και κομμένα)
1 κιλό ζάχαρη
2½ κούπες νερό
1 λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
Πλένουμε τα περγαμόντα, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στο πιο ψιλό μέρος του τρίφτη. Το ξύσμα δεν το πετάμε, αλλά το φυλάμε για να φτιάξουμε λικέρ περγαμόντο ή για ν’ αρωματίσουμε τα σιρόπια μας.
Αν τα περγαμόντα είναι μικρά, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια, ενώ αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε 6 κομμάτια. Αφαιρούμε προσεχτικά τις φλούδες από την σάρκα, για να μη μας χαλάσουν. |
|
Έπειτα, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για να τα ξεπικρίσουμε.
Από την ώρα που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5′ και τ᾿ αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά. Ρίχνουμε τα περγαμόντα σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό βρύσης. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλη μια φορά. |
|
Αφού τα βράσουμε την δεύτερη φορά και τα σουρώσουμε, τα βάζουμε σε μπολ, με κρύο νερό βρύσης.
Τους αλλάζουμε το νερό, δυο – τρεις φορές συνεχόμενες, για να κρυώσουν. Αν μας αρέσουνε πικρούτσικα, τ᾿ αφήνουμε γύρω στις 16 με 18 ώρες. Όταν ξεπικρίσουν και μας αρέσουν στη γεύση, βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 4′ – 5′ και ρίχνουμε μέσα τα περγαμόντα. Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5′ και σβήνουμε τη φωτιά. |
|
Αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 7 – 8 ώρες. Κατόπιν, το ξαναβράζουμε για 5′ – 10′ περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι. (Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο). Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο και το βάζουμε σε γυάλινα, ζεστά, αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως. Πηγή: faghta-giagias.blogspot.com |