Συνταγή για τσουρέκι, του Βασίλη Καλλίδη

Η συνταγή για το τσουρέκι με το ζαχαρούχο γάλα έκανε την εμφανίση του πέρυσι και έκανε θραύση.

Ο Βασίλης Καλλίδης μέσα από το Πρωινό έδειξε τη δική του εκδοχή, τη δική του συνταγή για τσουρέκι με ζαχαρούχο, συνταγή εγγύηση για πετυχημένο αποτέλεσμα.

Μάλιστα, πέρα από τη συνταγή, έδωσε και πολύτιμες συμβουλές σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η θερμοκρασία των υλικών για να πετύχει η συνταγή, ενώ εξήγησε και τι να κάνουμε σε περίπτωση που δεν φουσκώσει το ζυμάρι.

 

Ολα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Τα αβγά και τα πορτοκάλια που συνήθως είναι στο ψυγείο, ή στο μπαλκόνι, θα πρέπει αποβραδίς να τα έχουμε στον πάγκο της κουζίνας για να πάρουν τη θερμοκρασία του δωματίου.
Οπως εξήγησε ο Βασίλης Καλλίδης, αν είναι έστω και λίγο παγωμένα, τότε η ζύμη μας θα χαλάσει.
Σε καμία περίπτωση δεν βάζουμε κάτι καυτό στη ζύμη. Το βάζουμε απλά ζεστό, για να μην κάψει τη μαγιά.
Αν τα τσουρέκια περάσει η μισή, μια ώρα και δεν φουσκώσουν, τότε αφήστε τη ζύμη όλο το βράδυ στον πάγκο της κουζίνας σκεπασμένη, και φτιάξτε τα τσουρέκια το επόμενο πρωί.
Για να φουσκώσει πιο εύκολα η ζύμη, προθερμάνετε το φούρνο στους 40 βαθμούς, κλείστε τον και βάλτε μέσα τη ζύμη να φουσκώσει.
Υλικά συνταγής για τσουρέκι με ζαχαρούχο γάλα

Για τη ζύμη

3 κιλά αλεύρι για τσουρέκι
1 ζαχαρούχο γάλα
3 κουτάκια ζαχαρούχου νερό (ζεστό)
8 φακελάκια μαγιά
1 μπέκιν πάουντερ
1 βανίλια
6 αυγά
2,5 φλ. ζάχαρη
2 φλ. λιωμένο βούτυρο
2 φακελάκια μαχλέπι
2 φακελάκια κακουλέ η καρδάμωμο
χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το άλειμμα

2 κρόκους αυγών για το άλειμμα
1 φλ. αμύγδαλο φιλέ η σουσάμι

Για τη γέμιση

1 φλ. τσιπς σοκολάτας
1 φλ. γλυκό πορτοκάλι
1 φλ. καρύδια

Για το γλάσο σοκολάτας

400 γρ. κουβερτούρα
50 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση συνταγής για τσουρέκι με ζαχαρούχο

Λιώνουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό.
Βάζουμε σε μια λεκάνη τα υγρά υλικά και το μισό βούτυρο.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το μπέκιν πάουντερ και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι σε δυο δόσεις.
Ζυμώνουμε καλά.
Μόλις σχηματισθεί η ζύμη περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε την λεκάνη με τη ζύμη να σταθεί για μια ώρα η μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ζυμώνουμε ξανά για 5 λεπτά και κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια.
Πλάθουμε τα σχέδια που θέλουμε και τα αραδιάζουμε σε ταψιά αλειμμένα με βούτυρο.
Αλείφουμε τα τσουρέκια με τους κρόκους αραιωμένους με μισό φλιτζάνι γάλα και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο.
Αφήνουμε να φουσκώσουν για μια ώρα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content