Σάμαλι, το γλυκό της Δαμασκού

Υλικά:
Για το μίγμα:
 500γρ σιμιγδάλι χοντρό
 500γρ γιαούρτι
 300γρ ζάχαρη
 200μλ νερό
 2 κοφτές κουταλιές γλυκού σόδα
 1 κουταλιά γλυκού τριμμένη μαστίχα
 4 κουταλιές σούπας σησαμέλαιο (ή βούτυρο
κλαριφιέ)
Για το σιρόπι:
 700γρ ζάχαρη
 700γρ νερό
 1 κουταλιά γλυκού χυμό λεμόνι
 1 κουταλιά σούπας ροδόνερο
 λίγο αλάτι

Μέθοδος εκτέλεσης:
Αλείφουμε ένα ρηχό ταψάκι 25Χ35 εκ, με λίγο από το σησαμέλαιο.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του μίγματος – εκτός από το
σιμιγδάλι – σε ένα μπολ να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε, λίγο λίγο, το σιμιγδάλι ανακατεύοντας
συνεχώς για να ενωθεί με το μίγμα. Αδειάζουμε το μίγμα
στο ταψί και αφήνουμε να φουσκώσει το σιμιγδάλι για 2
ώρες. Το μίγμα δεν πρέπει να έχει ύψος πάνω από 2εκ.

Επειδή προσθέτουμε νερό στη συνταγή, για να φουσκώσει
σωστά το σιμιγδάλι, το μίγμα απλώνεται εύκολα στο ταψί
και δεν μπορεί να χαραχθεί, παρά μόνο σε απαλές
γραμμώσεις, όσο να υπολογίσουμε τα κομμάτια για να
βάλουμε τα αμύγδαλα.
Αν δεν βάλουμε αμύγδαλα μπορούμε να μην χαράξουμε
και να κόψουμε το γλυκό στο τέλος, αφού κρυώσει. Αν
βάλουμε άπαχο γιαούρτι, η επιφάνεια γίνεται πολύ απαλή
και εύκολη να κοπεί.
Χαράζουμε ενδεικτικά σε κομμάτια και βάζουμε στη μέση
κάθε κομματιού ένα καθαρισμένο αμύγδαλο ή ένα αράπικο
φυστίκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεων 180
βαθμών Κελσίου, στη δεύτερη σχάρα από κάτω, για 45-50
λεπτά.
Λίγο πριν βγει το γλυκό από το φούρνο, ετοιμάζουμε το
σιρόπι, ενώνοντας όλα τα υλικά εκτός από το ροδόνερο
και φέρνοντας σε βρασμό για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το
ροδόνερο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σιροπιάζουμε το γλυκό αμέσως μόλις βγει από το φούρνο,
ρίχνοντας κουταλιά κουταλιά. Καυτό το σάμαλι, ζεστό το
σιρόπι. Βάζουμε στο φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα και
αφήνουμε εκεί να κρυώσει εντελώς.
Σερβίρουμε μόνο όταν έχουν περάσει 24 ώρες από το
ψήσιμο. Η γεύση του έχει γίνει σωστή μόνο τότε.
Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο μια εβδομάδα,
αεροστεγώς κλεισμένο, να μην στεγνώσει.
Καλή απόλαυση !!!

 

 

 

ΠΗΓΗ: tastefull.gr

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ