Ρεθύθια με μελιτζάνες (Από την Ξάνθη, με αγάπη!)

Υλικά

500γρ ρεβύθια

2 κουταλιές σούπας μαγειρική σόδα για το ξεφλούδισμα

αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Για τις ψητές μελιτζάνες

1 κιλό μελιτζάνες

1/4 κούπας ελαιόλαδο

Για την σάλτσα

1/4 κούπας ελαιόλαδο

3 μεγάλα κρεμμύδια

1 σκελίδα σκόρδο

1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης

1/2 κουταλιά γλυκού μπαχάρι

1/2 κουταλιά γλυκού κίμινο

1 κουτί ντομάτα κονκασέ

1 κουταλιά γλυκού αλάτι

1/2 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι

2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

Για το σερβίρισμα

φυλλαράκια βασιλικού

 

Εκτέλεση

Βάζουμε τα ρεβύθια να μουλιάσουν αποβραδύς, σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει πέντε φορές. Όταν έχει ρουφήξει νερό μέχρι το κέντρο, μπορούμε να τα δαγκώσουμε εύκολα και είναι έτοιμα για βράσιμο.

Αδειάζουμε τα ρεβύθια σε σουρωτήρι, ξεπλένουμε με νερό. Τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, τα υπερκαλύπτουμε με νερό και βάζουμε να βράσουν ξεσκέπαστα, αρχικά σε δυνατή φωτιά και αφαιρούμε τον αφρό με μία κουτάλα. Μετά τα αφήνουμε σε πιο χαμηλή φωτιά, σκεπασμένα για 40 λεπτά και δοκιμάζουμε κάθε 5λεπτο ένα ρεβύθι, να δούμε αν είναι έτοιμο.

Ψήνουμε τις μελιτζάνες

Παράλληλα, κόβουμε τις μελιτζάνες σε μεγάλους κύβους, σαν καρύδια, τις αλατίζουμε ελαφρά. Αν είναι γλυκιές δεν χρειάζεται να περιμένουμε. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και απλώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου, στρωμένη με σιλικόνη ή λαδόκολα. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για μισή ώρα.

Αν οι μελιτζάνες είναι πικρές, τις βάζουμε σε μπολ με νερό και αλάτι και πιάτο να τις κρατά βυθισμένες. Αφήνουμε για μισή ώρα, βγάζουμε, στραγγίζουμε πιέζοντας απαλά και προχωράμε όπως πιο πάνω για το ψήσιμο.

Ξεφλουδίζουμε τα ρεβύθια

Σουρώνουμε τα ρεβύθια, σε σουρωτήρι, κρατώντας μια κούπα από το ζωμό τους. Σκορπάμε πάνω τους τη σόδα και τα τινάζουμε στο σουρωτήρι να ανακατευτούν. Τρίβουμε ελαφρά με τα χέρια μας να φύγουν οι φλούδες τους. Αδειάζουμε σε μπολ μεγάλο, γεμίζουμε με νερό και αδειάζουμε τις φλούδες που επιπλέουν. Συνεχίζουμε να τρίβουμε για να καθαρίσουμε όσα περισσότερα ρεβύθια μπορούμε. Ξεπλένουμε καλά και σουρώνουμε. Ρίχνουμε σε μπολ. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε.

Ετοιμάζουμε την σάλτσα

Σε πλατύ τηγάνι, σωτάρουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε μικρό καρέ στο ελαιόλαδο, για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσουν (τουλάχιστον 20 λεπτά). Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, την πιπεριά σε λωρίδες ή σε κύβους, το μπαχάρι, το κίμινο, αλάτι, πιπέρι, την ντομάτα. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγη ζάχαρη. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά.  Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τις μελιτζάνες και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ετοιμάζουμε το ταψί

Σε μεγάλο ταψί στρώνουμε τα ρεβύθια. Απλώνουμε τις μελιτζάνες με την σάλτσα ντομάτας από πάνω. Κουνάμε το ταψί να ενωθούν τα υλικά. Αν χρειάζεται περισσότερο υγρό, βάζουμε από το ζωμό των ρεβυθιών που έχουμε κρατήσει. Βρέχουμε μια λαδόκολα και καλύπτουμε την επιφάνεια. Μπορούμε να ολοκληρώσουμε το ψήσιμο σε γάστρα αν έχουμε, διαφορετικά   σκεπάζουμε  με ένα άλλο ταψί ώστε να γίνει σαν γάστρα πλατιά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα.

Σερβίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού, που δίνουν φρεσκάδα και ζεστή ένταση στο πιάτο.

 

 

Πηγή: tastefull.gr

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content