Ψάρι φρικασέ με χόρτα του βουνού

Υλικά:

 

4 φιλέτα ψαριού της αρεσκείας μας
3 κιλά χόρτα βουνού
2 πράσα
1 ματσάκι άνηθο
2 σκελίδες σκόρδο
250ml λευκό ξηρό κρασί
50ml ελαιόλαδο
2 αυγά
2 λεμόνια το χυμό τους
Αλάτι – πιπέρι

 

Εκτέλεση :

 

Πλένουμε καλά τα χόρτα βουνού και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο πράσο, ρίχνουμε και το σκόρδο, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 4-5 λεπτά να εξατμισθεί το αλκοόλ. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα χόρτα και τον άνηθο ψιλοκομμένο, αλατοπιπερόνουμε και με μια κουτάλα συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μειωθεί αρκετά ο όγκος τους. Αλατίζουμε το ψάρι μας και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα πάνω από τα χόρτα,σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία από μέτριο προς χαμηλό και μαγειρεύουμε έως ότου γίνει το ψάρι (ανάλογα το ψάρι της επιλογής μας). Προτείνω τον μπακαλιάρο τον φρέσκο, οπότε μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, αφαιρούμε μετά από την κατσαρόλα το ψάρι προσεκτικά να μην σπάσει σε μια πιατέλα, για να μπορέσουμε να κάνουμε το αυγολέμονο.

Σε μια μικρή μπασίνα χτυπάμε με ένα σύρμα (φουέ) τα αυγά, προσθέτουμε στο χτύπημα σιγά-σιγά το χυμό από τα λεμόνια μέχρι να ασπρίσει. Με μια κουτάλα παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και ρίχνουμε σιγά-σιγά μέσα στα αυγά έτσι ώστε να πετύχουμε την αποστείρωση των αυγών και βασικά να μην κόψει το αυγολέμονο μας. Ρίχνουμε το μείγμα από την μπασίνα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε πιάνοντας τα δυο χερούλια της κατσαρόλας και κουνώντας την κατσαρόλα αριστερά-δεξιά, χωρίς την χρήση κουτάλας.
Προσθέτουμε το ψάρι ξανά στην κατσαρόλα και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε συνοδεύοντας το με ένα λευκό κρασί και ψημένο χωριάτικο ζυμωτό ψωμί.

 

Μερικές συμβουλές:

 

  • Τα ψάρια που προτείνω για αυτή την συνταγή, είναι ο μπακαλιάρος, η σφυρίδα, κυρίως λευκόσαρκα ψάρια.

 

  • Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι παραγωγικοί μήνες για άγρια χόρτα βουνού, θα βρείτε κυρίως στις λαϊκές αγορές ανά περιοχή.

 

  • Η συνταγή είναι εξίσου νόστιμη και για όσους δεν θέλουν να το κάνουν με αυγολέμονο.

 

Πηγές: almaradio.gr – Στέλιος Δουχάνης

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ