Λαψανίδες στην Κρήτη-Βραστές, βρουβόκουκα ή βρουβόπιτες

Η ταπεινή λαψανίδα αποτέλεσε βασικό είδος διατροφής σε δύσκολες περιόδους όπως η κατοχή

Η Κρήτη ζει στην περίοδο της λαψανίδας.

Μια βόλτα θα πείσει και τον πιο δύσπιστο ο οποίος θα αντικρύσει στους αγρούς του νησιού … τις θάλασσες των κίτρινων λουλουδιών  που προσφέρουν υπέροχο θέαμα. Η ταπεινή λαψανίδα (ήμερη ή γλυκιά βρούβα) εκτός από το γεγονός ότι μας “εξιτάρει” να τη φωτογραφήσουμε , καθώς  το κίτρινο δημιουργεί ωραίες εικόνες με το μπλε του ανοιξιάτικου ουρανού, προσφέρεται και για το τραπέζι μας με εξαιρετικούς συνδυασμούς και γεύσεις.


Βέβαια όπου βλέπουμε τα λουλούδια δύσκολα πλέον θα βρούμε λαψανίδα βρώσιμη αφού καταναλώνεται πριν βγει το λουλούδι, ξεσταχιάσει όπως λένε στα χωριά- ωστόσο στις πιο όψιμες περιοχές υπάρχουν ακόμα αρκετές.
Η λαψανίδα αποτελεί μόνο ένα είδος βρούβας από τις δεκάδες που φυτρώνουν στην Κρήτη και αποτέλεσαν ένα από τα βασικά είδη διατροφής σε εποχές όπως την κατοχή. Πρόκειται για το φυτό σινάπι το είδος Sinapis Alba.
Μπορεί να καταναλωθεί ως σαλάτα αφού βραστεί με αλάτι, λάδι και λεμόνι, να ψηθεί με κουκιά χλωρά (βροουβόκουκα), να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή πίτας, βρουβόπιτα όπως λέγεται ή να γίνει ομελέτα (σφουγκάτο όπως το λένε στην Κρήτη).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ