Κλασικό και σαρακοστιανό – Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά
1 χταπόδι περίπου ενός κιλού
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
3-4 μπαχάρια ολόκληρα
2 φύλλα δάφνης
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ούζο
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
2 τομάτες τριμμένες στον τρίφτη
Το ξύσμα και το χυμό από 1 λεμόνι
Μισό κιλό κοφτό μακαρονάκι
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το χοντροκόβουμε. Προσθέτουμε 2 κουταλιές λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι να γυαλίσει 2-3 λεπτά
Ξεπλένουμε το χταπόδι, το καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε επίσης για 3-4 λεπτά να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε τον πελτέ να καεί και να πάει παντού. Τέλος σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί
Συμπληρώνουμε την τριμμένη τομάτα, περίπου 1 ½ λίτρο καυτό νερό (για να μην κόψουμε τον βρασμό), προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και τα φύλλα δάφνης με τα μπαχάρια. Ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί για τρία τέταρτα περίπου
Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μακαρονάκι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε προσεκτικά ανά διαστήματα ώσπου να πιει το φαγητό τα υγρά τουλάχιστο
Σερβίρουμε αν θέλουμε με φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, δενδρολίβανο) και λίγο έξτρα φρέσκο ελαιόλαδο
Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ