Μπριζολάκια χοιρινά με σάλτσα λεμονιού και κάπαρης

Υλικά (για 4 άτομα)

4 μπριζόλες χοιρινές (με ή χωρίς κόκκαλο)
50 ml. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα
25 + 25 γρ. βούτυρο
1 λεμόνι, το ξύσμα και τον χυμό
100 ml. λευκό κρασί
1 κ.σ. αλεύρι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
250 ml. ζωμό κότας (από μισό ζελέ ζωμού)
2 κ.σ. κάπαρη ξεβγαλμένη σε νερό
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.γ. θυμάρι
αλάτι, πιπέρι

Μέθοδος εκτέλεσης

Για τις μπριζόλες

Αλατοπιπερώνετε καλά τα μπριζολάκια και βάζετε ένα τηγάνι (ή σχαροτήγανο) με λίγο λάδι να κάψει σε δυνατή ένταση. Όταν πιάσει θερμοκρασία, βάζετε μέσα τα μπριζολάκια και τα ψήνετε περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά , να πάρουν χρώμα χωρίς να στεγνώσουν. Αφαιρέστε τα μπριζολάκια σε ένα πιάτο και καθαρίστε το τηγάνι σας από τα πολλά λάδια με ένα χαρτί. Για το επόμενο στάδιο το θέλετε χωρίς λάδι γιατί η σάλτσα δένεται με βούτυρο.

 Για τη σάλτσα

Στο ζεστό τηγάνι ρίχνετε τη πρώτη δόση βούτυρου και όταν λιώσει ρίχνετε μέσα το κρεμμυδάκι και το πολτοποιημένο σκόρδο. Στη συνέχεια το αλεύρι. Στο λεπτό ρίχνετε και το κρασί να κάνει. Καθώς ανακατεύετε θα δείτε ότι η σάλτσα πήζει και τότε είναι η στιγμή να ρίξετε τον ζωμό και να συνεχίσετε το ανακάτεμα με το σύρμα.

Προσθέτετε αλάτι, τον μισό περίπου χυμό απ’ το λεμόνι, το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού.  Όταν πια ο όγκος έχει μειωθεί σημαντικά (περίπου 8 λεπτά μετά που βάλατε τον ζωμό) και η σάλτσα δείχνει να πήζει επαρκώς, ρίχνετε τη κάπαρη και τον μαϊντανό για ένα λεπτό, ανακατεύοντας.

Στη συνέχεια προσθέτετε την δεύτερη δόση βούτυρο που θα δώσει και την τελική βελούδινη υφή και νοστιμιά στη σάλτσα,

Ξαναβάλτε τα μπριζολάκια πάλι στη σάλτσα με ό,τι υγρό έχουν τυχόν αποβάλει, και ανακατέψτε για ένα λεπτό να ζεσταθούν και να πάρουν όλη τη νοστιμιά της σάλτσας. Είστε έτοιμοι να σερβίρετε.

 

Πηγή : caruso.gr / Δημήτρης Παπαζημούρης

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ