Ζελέ χωρίς ζάχαρη και ζελατίνη: Η σπιτική συνταγή με καρπούζι




Βρισκόμαστε στην αρχή της σεζόν του καρπουζιού και είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό το φρούτο. Ένας υγιεινός και δροσιστικός τρόπος να απολαύσεις το καρπούζι, που ομολογουμένως είναι το πιο δημοφιλές φρούτο του καλοκαιριού, είναι να το χρησιμοποιήσεις ως βασικό υλικό για να φτιάξεις σπιτικό ζελέ χωρίς ζελατίνη και ζάχαρη.

Χρησιμοποιώντας χυμό καρπουζιού και άγαρ-άγαρ μπορείς να φτιάξεις πανεύκολα ένα υγιεινό, νόστιμο και φυσικό ζελέ, απαλλαγμένο από χημικά, τεχνητά χρώματα και αρώματα. Σέρβιρέ το στη φλούδα του καρπουζιού για να δημιουργήσεις φέτες ζελέ καρπουζιού.

Πώς να φτιάξεις ζελέ καρπούζι χωρίς ζάχαρη και ζελατίνη

Τα συστατικά

Καρπούζι: χρησιμοποίησε ένα φρέσκο, ώριμο καρπούζι. Οι ποικιλίες χωρίς σπόρους είναι οι καλύτερες, καθώς αποφεύγεις να κοσκινίζεις το μείγμα.

Agar-agar: αυτό το ζελέ καρπουζιού έχει γίνει vegan αντικαθιστώντας τη ζελατίνη με το agar-agar. Χρησιμοποίησε άγαρ σε σκόνη, όχι τις νιφάδες.

Προαιρετικές προσθήκες:

Γλυκαντικό: Όπως στέβια, εάν το καρπούζι δεν είναι αρκετά γλυκό.
Λεμόνι/λάιμ: λίγο ξύσμα λάιμ και χυμός θα ενισχύσουν τη γεύση.
Αλκοόλ: μπορείς να χρησιμοποιήσεις βότκα, τεκίλα ή ρούμι. Απλώς θα χρειαστεί να προσθέσεις επιπλέον άγαρ άγαρ για να αναπληρώσεις την περίσσεια υγρού. Χρησιμοποίησε περίπου ½ κ.γ. σκόνη άγαρ για 3/4 φλιτζανιού αλκοόλ, διαφορετικά, οι φέτες ζελέ δεν θα είναι αρκετά σκληρές.

Εκτέλεση

  • Αρχικά, κόβουμε το καρπούζι στη μέση και αφαιρούμε τη σάρκα από το φλοιό, τοποθετώντας την σε ένα μεγάλο μπολ και χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ για να γίνει το μείγμα λείο.
  • Αν θα χρησιμοποιήσεις το φλοιό του καρπουζιού για το ζελέ, ξύσε απαλά όλη τη σάρκα για να μείνει μόνο ο φλοιός.
  • Στη συνέχεια, στράγγιξε το χυμό και αφαίρεσε τους σπόρους. Χρησιμοποίησε μια λεπτή πετσέτα ή ένα κόσκινο με λεπτό πλέγμα.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, πρόσθεσε το χυμό καρπούζι και το άγαρ-άγαρ και ζέστανε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί εντελώς και να ζεσταθεί ελαφρώς. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει μόλις λίγα λεπτά.
  • Μόλις λιώσει, δούλεψε γρήγορα για να ρίξε το μίγμα στον φλοιό του καρπουζιού ή στη φόρμα της επιλογής σου.
  • Στη συνέχεια, άφησε το μίγμα να κρυώσει και αφήσέ το στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί πλήρως. Ο χρόνος που θα χρειαστεί θα εξαρτηθεί από το καλούπι που έχεις χρησιμοποιήσει.
  • Χρησιμοποίησε ένα παγωμένο κοφτερό μαχαίρι (τοποθέτησέ το στην κατάψυξη για λίγα λεπτά) για να κόψεις τις φέτες ζελέ καρπούζι.

shape.gr



ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ