Ριζότο λεμονάτο με κολοκύθια




Ένα ριζότο διαφορετικό απ’ τα συνηθισμένα. Ειδικά τώρα που αρχίζει και ανοίγει ο καιρός, αφήνουμε στην άκρη την κολοκύθα και πιάνουμε τα κολοκυθάκια, που εδώ δένουν τέλεια με τη λεμονάτη γεύση του φαγητού.

Υλικά

  • 2 μικρά κολοκυθάκια
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος)
  • 900 ml ζωμό λαχανικών ή κότας, από κύβο
  • 1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 5 φλιτζ. ρύζι αρμπόριο
  • 3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 3 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκο δυόσμο
  • 4 κουτ. σούπας παρμεζάνα, τριμμένη
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

  • Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Βάζουμε τον ζωμό σε ένα κατσαρολάκι και τον διατηρούμε καυτό.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε για 2΄ τα κολοκυθάκια και τα κρεμμυδάκια.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά πια, για 2΄-3΄, να λαδωθεί παντού και να γυαλίσει.
  • Σβήνουμε με το φλιτζάνι κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Κατόπιν, προσθέτουμε 1 κουτάλα της σούπας ζωμό και ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μην κολλήσει το ρύζι, αφήνοντας κάθε φορά να εξατμιστεί το υγρό προτού προσθέσουμε την επόμενη κουτάλα ζωμού.
  • Όταν το ρύζι έχει μαλακώσει αρκετά (να κρατάει ακόμα λίγο στο δόντι) και έχει χυλώσει, προσθέτουμε το σκόρδο, τον άνηθο και τον δυόσμο.
  • Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, την παρμεζάνα, τον χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

olivermagazine.gr



ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content