Του Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 500 γρ. κολοκύθα, ξεφλουδισμένη, χωρίς σπόρια
- 400 γρ. σελινόριζα, ξεφλουδισμένη
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
- χυμό πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
- 2 σκ. σκόρδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 λίτρο νερό
- 150 γρ. άγρια μανιτάρια
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και το σοτάρουμε στην κατσαρόλα για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.
- Κόβουμε την κολοκύθα και τη σελινόριζα σε μικρά κομμάτια 2 εκ., ρίχνουμε τα κομμάτια στην κατσαρόλα, και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα πορτοκάλια, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
- Ρίχνουμε το νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγοβράζουμε για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα.
- Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ χτυπάμε τη σούπα μέχρι να γίνει βελουτέ για περίπου 3 λεπτά. Αν η σούπα είναι αρεκτά συμπαγής, προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε με την κουτάλα.
- Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε τη σούπα με τα μανιτάρια και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.