Συνεχείς εκκλήσεις να “μείνουμε σπίτι” εθελοντικά, και όχι με απαγόρευση εξόδου – Τί θα ισχύσει στη δεύτερη περίπτωση

Συνεχίζονται οι εκκλήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης προς τους πολίτες προκειμένου να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν στο σπίτι σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Πλέον, σε καθημερινή βάση αξιωματούχοι απευθύνουν εκκλήσεις στους πολίτες να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις ώστε να μην μεταφερθεί ο ιός σε περιοχές της χώρας που μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα. Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζουν και την αναγκαιότητα συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων.

Είναι αλήθεια πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ως υπεύθυνοι άνθρωποι, μένουν στα σπίτια τους και μετακινούνται μόνο για σοβαρούς λόγους και για να ψωνίσουν φαγώσιμα.

Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει ότι από αυτό το Σαββατοκύριακο θα κριθεί αν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τις μετακινήσεις, αρκετοί ήταν εκείνοι που και χθες Σάββατο συνωστίστηκαν σε παραλίες και σε πολυσύχναστους χώρους αναψυχής. Παράλληλα, χθες παρατηρήθηκε και μαζική μετακίνηση Θεσσαλονικέων προς τη Χαλκιδική.

Πέτσας: Προς πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας αν δεν αποδώσουν οι συστάσεις

Στο ζήτημα των μετακινήσεων αναφέρθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Βιώνουμε μία κατάσταση έκτακτη και κάνουμε ξανά έκκληση σε όλους: Εφόσον επέλεξαν να φύγουν από την Αθήνα ή από τα αστικά κέντρα και να πάνε στα χωριά τους, να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, δεν πρέπει να διασπείρουν τον ιό ακόμη και σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν κρούσματα. Θα είναι κάτι καταστροφικό», δήλωσε και προειδοποίησε πως «δεν πρέπει να φτάσουμε στο έσχατο σημείο. Και αυτό επαφίεται σε εμάς. Στην ατομική μας ευθύνη και στη συλλογική μας ωριμότητα».

Για το ενδεχόμενο πλήρους αποκλεισμού είπε: «Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξετάσει το μέτρο του πλήρους αποκλεισμού της κυκλοφορίας. Δίνουμε συνεχώς συστάσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Εάν χρειαστεί, όμως, να το κάνουμε και αυτό, θα το κάνουμε». «Βασική προτεραιότητα είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όποιο μέτρο βοηθά σε αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να το πάρουμε».

«Στο σπίτι μας ισχύει ο περιορισμός των 10 ατόμων»

Για τις συναθροίσεις σε σπίτια και όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό τόνισε: «Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός πάνω από το κεφάλι οποιουδήποτε συμπολίτη μας. Η συμμόρφωσή τους στα μέτρα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ατομική ευθύνη. Θα έχουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους και αν υπάρξει κάποια παραβίαση θα επιβληθεί πρόστιμο. Αλλά πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί, γιατί όλοι καταλαβαίνουν πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση. Στο σπίτι μας ισχύει ο περιορισμός των 10 ατόμων».

Χαρδαλιάς: Στο χρόνο που πρέπει, θα λάβουμε και όποια άλλα μέτρα επιβάλλεται να ληφθούν

Και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιά, απηύθυνε εκκληση στον ελληνικό λαό. Όπως τόνισε, πρέπει να δούμε δύο εικόνες. Η μία με το κομβόι των στρατιωτικών που μεταφέρουν πτώματα στην Ιταλία και την άλλη με το κομβόι των ΙΧ στα διόδια των εθνικών οδών. Υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών. Τα δύσκολα είπε είναι μπροστά μας, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Γι αυτό χρειάζεται, προσοχή, υπευθυνότητα και τήρηση του μέτρου μένουμε σπίτι.

Επανέλαβε ότι η πλειοψηφία συμμορφώνεται με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, ωστόσο κάποιοι ακόμα και σήμερα δείχνουν ανεύθυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά. Είπε χαρακτηριστικά ότι όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι και όλα είναι μπροστά μας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν χρειαστεί, θα ληφθούν πιο αυστηρά .«Να είστε σίγουροι, ότι στο χρόνο που πρέπει, θα λάβουμε και όποια άλλα μέτρα επιβάλλεται να ληφθούν», τόνισε συγκεκριμένα.

Τί θα ισχύσει αν απαγορευθούν οι έξοδοι

 

Τι θα γίνει σε περίπτωση που η κυβλερνηση υποχρεωθεί να απαγορεύσει την έξοδο από τα σπίτια; Πόσο θα δυσκολέψει τη ζωή μας και γιατί είναι καλό να λάβουμε τα μέτρα μας, εμείς πρώτα, σαν σκεπτόμενοι και υπεύθυνοι πολίτες;

Ας δούμε ορισμένους από τους περιορισμούς που ισχύουν σε Γαλλία και Ισπανία. Εκεί, η κυκλοφορία στους δρόμους επιτρέπεται μόνο για τις παρακάτω περιπτώσεις και ο πολίτης φέρει μια υπεύθυνη δήλωση που μπορεί να του ζητηθεί ανά πάσα στιγμή από τους αστυνομικούς που περιπολούν:

• Για εργασία που αποδεικνύεται (με βεβαιώσεις) ότι δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι

• Για αγορές σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία ή ανεφοδιασμό σε πρατήριο καυσίμων – Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και ο ηλικιακός και χρονικός περιορισμός , όπως πράττει η Βουλγαρία. Δηλαδή, οι ηλικίες 60 και πάνω να επιτρέπεται η επισκεψη σε σουπερ μαρκετ κλπ μεταξύ 8:30 με 10:30.

• Για επίσκεψη σε γιατρό ή νοσοκομείο

• Για ατομική άσκηση μικρής διάρκειας

• Για να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του

• Εφόσον δουλεύει σε κάποιον τομέα που εργάζεται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Σε κάθε άλλη περίπτωση άσκοπης μετακίνησης υπάρχουν ποινικές διώξεις και χρηματικό πρόστιμο. Η παρουσία της Αστυνομίας είναι συνεχής στους δρόμους και ελέγχει όλα τα οχήματα και τους πεζούς, επιβάλλοντας και τα ανάλογα πρόστιμα.

Στη δήλωση, την οποία μπορεί να την κατεβάσει από το διαδίκτυο, ο πολίτης επιλέγει την περίπτωση που του αντιστοιχεί και οφείλει να την φέρει συνεχώς μαζί του και να την επιδείξει σε κάθε έλεγχο της Αστυνομίας.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ