Κυοφορείται δομικός ανασχηματισμός – Ίσως και σήμερα οι ανακοινώσεις των αποφάσεων του Πρωθυπουργού

Εντείνονται τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες ότι επίκειται δομικός ανασχηματισμός της Κυβέρνησης. Μάλιστα, χρονικά τοποθετείται ακόμη και σήμερα Δευτέρα, πριν την άνοδο του πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Για το θέμα τηρείται σιγή ασυρμάτου από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι ελάχιστοι που γνωρίζουν δεν μιλούν.

Κοινή παραδοχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι η κυβέρνηση έχει πληγεί από τις πυρκαγιές και απαιτείται μια πολιτική κίνηση που θα συμβολίσει την αναγνώριση των λαθών που έγιναν, αλλά, ταυτόχρονα θα δώσει το μήνυμα για επανεκκίνηση.

Την απόφαση για ανασχηματισμό επιταχύνει και η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, που έδειξε μείωση της ψαλίδας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, η κυβερνητική παράταξη, σημειώνει πτώση 2 μονάδων:  η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 34,5% έναντι 24,4% του ΣΥΡΙΖΑ και η διαφορά των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες. Στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουνίου, τα δύο κόμματα συγκέντρωναν 36,5% και 24,1% αντίστοιχα. Την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζει πτώση καθώς συγκεντρώνει 6,4% έναντι 6,7% που συγκέντρωνε τον Ιούνιο. Ακολουθούν ΚΚΕ με 6%, Ελληνική Λύση με 4,1% και ΜέΡΑ25 με 3%.

Γιατί πιο πιθανή ημέρα είναι η Δευτέρα

Σήμερα Δευτέρα,  επιστρέφει στο μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης ύστερα από το ταξίδι αστραπή που έκανε στις ΗΠΑ για να εγκαταστήσει την κόρη του που άρχισε να σπουδάζει εκεί.

Όπως συζητείται σε κυβερνητικούς κύκλους, αν ο ανασχηματισμός γίνει την επόμενη εβδομάδα, θα επισκιάσει επικοινωνιακά τα μηνύματα από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ καθώς θα υπάρχει ακόμα ο αντίκτυπος του ανασχηματισμού και δεν θα έχουν απορροφηθεί οι κραδασμοί και οι δυσαρέσκειες που πάντα συνεπάγεται.

Έμπειρα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο κατάλληλος χρόνος είναι η εβδομάδα που άρχισε σήμερα, ώστε το νέο υπουργικό σχήμα που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη να έχει προλάβει να αποκτήσει γνώση των θεμάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί.

Αυτές τις μέρες, το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη είναι ιδιαίτερα βαρύ και η μόνη πρόσφορη ημέρα είναι η σημερινή Δευτέρα, ενώ η προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μπορεί να αποκτήσει πανηγυρικό χαρακτήρα μετά την ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης.

Ως προς αυτό καθαυτό τον ανασχηματισμό, ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά και διάφορα κατά το Σαββατοκύριακο. Όπως λ.χ. ότι στην κυβέρνηση θα παραμείνουν, ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Κώστας Καραμανλής στο υπουργείο Υποδομών, ο Κώστας Σκρέκας στο υπουργείο Ενέργειας, ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Εργασίας ο Σπήλιος Λιβανός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content