grylos-aggouridakis

Τι ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για εμβολιασμούς και εστίαση

https://youtu.be/JKUyZ9PgiE8 

 

Υποχρεωτικοί καθίστανται άμεσα οι εμβολιασμοί των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είπε πως από την 1η Σεπτεμβρίου θα εμβολιάζονται υποχρεωτικά και οι υγειονομικοί, ενώ λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τις Ένοπλες Δυνάμεις .

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη 18 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας διαθέτει εμβόλια για την ασφάλεια κάθε πολίτη. «Είναι ανάγκη μέχρι το τέλος Αυγούστου να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού», πρόσθεσε.

Δύο είναι σκιές, προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης: «η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και ένα ποσοστό που διστάζει να εμβολιαστεί και αυτή η διπλή απειλή εμφανίζεται σε πολλές χώρες».

«Ύστερα από 1,5 χρόνο κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν ξέρει για τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση θωράκισε τη δημόσια υγεία και τους πολίτες με τα self-test και τα εμβόλια για όλους», σημείωσε.

«θέλω να είμαι σαφής: έχοντας, όσοι δεν εμβολιάζονται, αυτό το δικαίωμα, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις. Ας ακούσουν τους νέους, που αξιοποιούν το Freedom Pass. Από μεθαύριο, μάλιστα, αρχίζουν να εμβολιάζονται και οι ηλικίες 15 με 17. Ας ακούσουν την Εκκλησία, που απομονώνει τις λιγοστές φωνές εναντίον του πλησίον. Ας ακούσουν τους επαγγελματικούς φορείς, που ζητούν να επανέλθουν οι δουλειές σε κανονικούς ρυθμούς. Αλλά ας ακούσουν και τα εκατομμύρια γυναίκες και άντρες που θέλουν να ζήσουν με υγεία και ελευθερία».

Υποχρεωτικοί Εμβολιασμοί

«Πρώτον, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.

Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.

Τρίτον, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος».

Κλειστοί χώροι

«Από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content