Ξεκίνησε το «Συμπόσιο Σύμης»

Η Διεθνής Συνάντηση με το διακριτικό τίτλο «Συμπόσιο Σύμης» που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, από το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου, φέτος φιλοξενείται στην Κρήτη και έχει θέμα : “Δημοκρατία και Ισχύς – Από την Ύβριν στη Νέμεσιν”.

Η εναρκτήρια συνεδρίαση έγινε εντός του Ενετικού Φρουρίου Κούλε στο Λιμάνι Ηρακλείου (αφού προηγήθηκε ξενάγηση στο μνημείο). Η Περιφέρεια Κρήτης υποδέχθηκε τους διακεκριμένους συνέδρους και ο Γιώργος Αλεξάκης Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα μετέφερε το χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.    

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου καλωσόρισε τους συνέδρους, ιδιαίτερα την πρώην Πρόεδρο της Φιλανδίας Tarja Halonen, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας κ Σεφτοβίτς, το νεοεκλεγή Δήμαρχο Σμύρνης Μουσταφά Σογιερ Τουνκ, τον πρώην πρωθυπουργό της Βοσνίας κ. Λαγκουμτζιγια και τον κ Στιγκλιτς οικονομολόγο – νομπελίστα καθώς και τον κρητικό Διευθυντή του Media Lab του MIT κ Μπλέσια. 

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο Γ. Αλεξάκης αναφέρθηκε στην Κρήτη, τον τόπο όπου η Μυθολογία γεννήθηκε, αναφέρθηκε στο Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού και το μύθο του Μινώταυρου, το Ξένιο Δία και την Ευρώπη, το Δαίδαλο και τον Ίκαρο. Επίσης στα αξιοθέατα που οδηγούν τον επισκέπτη στην Ιστορία του νησιού: Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικοί Χώροι της Φαιστού και της Γόρτυνας, το νέο Μουσείο της Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο, αλλά και σε σύγχρονους πόλους έλξης για τους επισκέπτες όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Ενυδρείο Κρήτης, το Λαογραφικό Μουσείο “Λυχνοστάτης” και άλλα.

Περιγράφοντας τις διαφορετικές και εναλλακτικές πτυχές του νησιού, μίλησε για τις πολλαπλές δυνατότητες που παρέχονται για κάθε επισκέπτη, χάρη στο φυσικό πλούτο και τις εναλλαγές του τοπίου στην Κρήτη, ενώ δεν παρέλειψε να προτείνει στους συνέδρους να βιώσουν την “κρητική εμπειρία” ως τουρίστες, δοκιμάζοντας την κρητική κουζίνα, τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα που “εγγυώνται” καλή υγεία και μακροζωία.

Ο Γιώργος Αλεξάκης αναφέρθηκε στους δύο πυλώνες της Οικονομίας της Κρήτης: τον Τουρισμό και τον Πρωτογενή Τομέα, αλλά και τον πολλά υποσχόμενο κλάδο της Έρευνας και της Καινοτομίας, που στην Κρήτη ανθεί υπό τη σκέπη των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων που εδράζονται στο νησί.

«Η Περιφέρεια Κρήτης είναι μια περιφερειακή αρχή με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» τόνισε ο κ. Αλεξάκης, επισημαίνοντας τους τρεις άξονες γύρω από τους οποίους κινείται η Περιφέρεια Κρήτης : Ευρωπαϊκές Στρατηγικές – Ευρωπαϊκά Προγράμματα – Το Γραφείο της Κρήτης στις Βρυξέλες.

Η Περιφέρεια Κρήτης έχει εντάξει στην agenda της τα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής, την Πράσινη Ανάπτυξη, τη Γαλάζια Οικονομία, και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. 

Για το λόγο, ότι, μεταξύ των διακεκριμένων συνέδρων ήταν και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια, ο Γ. Αλεξάκης έκανε εκτενή αναφορά στα θέματα ενέργειας (με αφορμή και τις εξελίξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση) της Κρήτης αλλά και της Μεσογείου.

Συνεισφέροντας στο διάλογο, ο Περιφερειακός σύμβουλος Γ. Αλεξάκης, έθεσε μια σειρά ερωτημάτων αναφορικά με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το μέλλον της ΕΕ, την επίδραση των ευρωπαϊκών πολιτικών στην καθημερινότητα του πολίτη και άλλα, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια σε μια κοινωνία, πόσο καίριας σημασίας είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ίσες ευκαιρίες, η προσβασιμότητα, η συνεισφορά στην κοινωνία. Έθεσε παράλληλα και το θέμα της Αποκέντρωσης ως προς τις Τοπικές Αρχές, ως παράγοντα ενίσχυσης της Δημοκρατίας.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content