grylos-aggouridakis

Απονεμήθηκε το Βραβείο Ηθικής Τάξεως στον Ζ.Πορταλάκη

Στην αίθουσα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, πραγματοποιήθηκε απόψε η τελετή απονομής του «Βραβείου Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου στον συλλέκτη έργων Τέχνης Ζαχαρία Πορταλάκη.   Το Βραβείο επέδωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου  Βασίλης Λαμπρινός.

Παρόντες στην τελετή μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, ο πρόεδρος της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Απόστολος Μπότσος, πνευματικοί άνθρωποι του Ηρακλείου και πολύς κόσμος.

Στην εκδήλωση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Ηρακλειώτης Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Για την προσωπικότητα και την προσφορά  του  Ζαχαρία Πορταλάκη, μίλησε ο  καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Πορταλάκη για τη μεγάλη προσφορά της συλλογής του στο Ιστορικό Μουσείο και αναφέρθηκε στην προσωπικότητα, τη μόρφωσή του και τη σχέση του με την Τέχνη.

Μετά τη βράβευσή του ο κ. Ζαχαρίας Πορταλακης δήλωσε ότι “τα έργα τέχνης ανήκουν στον κόσμο και στόχος όλων πρέπει να είναι τα παιδιά να έχουν προσλαμβανουσες παραστάσεις στον Πολιτισμό που αποτελεί το μεγαλύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα”.

Ο κ. Πορταλάκης είπε ακόμη ότι την τιμητική διάκριση που του έκανε ο Δήμος Ηρακλείου, την αφιερώνει στους γονείς του που δεν βρίσκονται πια στη ζωή.

Την τελετή Βράβευσης ακολούθησαν τα Εγκαίνια Εκθέσεως  έργων Τέχνης από την Συλλογή του κ. Πορταλάκη.

                                                    ***

Ο κ. Ζαχαρίας Πορταλάκης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1947.  Από κοινού με την επαγγελματική του πορεία, με κίνητρο την αγάπη του για τις Εικαστικές Τέχνες, αφιερώθηκε στην συλλογή έργων σπουδαίων ζωγράφων και γλυπτών, Ελλήνων και ξένων, στην συλλογή χριστιανικών εικόνων, και καλλιτεχνικών φωτογραφιών. Απέκτησε μια ιδιαίτερα πλούσια συλλογή έργων Τέχνης, τμήματα της οποίας παρουσιάστηκαν επανειλημμένως, τις τελευταίες δεκαετίες, στο φιλότεχνο κοινό της χώρας μας. Υπήρξε χορηγός των σημαντικότερων πρόσφατων Εκθέσεων της Εθνικής Πινακοθήκης της Ελλάδος, και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου. 

       Τον Μάιο του 2014, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ), έγινε αποδέκτης της δωρεάς από τον Ζαχαρία Πορταλάκη εξήντα πέντε φορητών εικόνων (δημιουργημένων από τον 15ο έως και τις αρχές του 20ού αιώνα). Τα έργα αυτά, που εκτίθενται πλέον μόνιμα στο «Ιστορικό Μουσείο Κρήτης», προέρχονται από έναν ευρύ γεωγραφικό χώρο –την Κρήτη, τα Επτάνησα, την ηπειρωτική Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία– και παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία ως προς το θεματολόγιο και τους εικονογραφικούς τύπους.

     Επιπροσθέτως, δίπλα σε αυτή, την μόνιμη πια Έκθεση της Συλλογής Μεταβυζαντινών Εικόνων, από την Συλλογή του κ. Πορταλάκη, έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις σπουδαίες Εκθέσεις, σε συνδιοργάνωση με την ΕΚΙΜ:

Η πρώτη, με τίτλο: «Θεότητα, (α)συνέχεια» (με έργα των Παρθένη, Τσαρούχη, Στάμου και Καπράλου).

Η δεύτερη, με τίτλο: «Διάλογος με το Αόρατο» (με έργα του Γιάννη Σπυρόπουλου).

Η τρίτη, με τίτλο: «Τερατολογίες. Από την Ιστορία του Ανθρώπου» (με έργα του Διαμαντή Διαμαντόπουλου).

Η τέταρτη, και πιο πρόσφατη, με τίτλο: «Αλέξης Ακριθάκης. Εν κινήσει» (με έργα του εξαιρετικού ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη).

       Συνάμα, κατά τα εγκαίνια της τελευταίας Έκθεσης, έγινε γνωστή η απόφαση του κ. Πορταλάκη να παραχωρήσει έργα γλυπτικής από την Συλλογή του, σε ειδικό μουσειακό χώρο, που θα δημιουργηθεί επί της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, σε συγκρότημα βιομηχανικών αποθηκών ιδιοκτησίας των Ιδρυμάτων Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού.      

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ