grylos-aggouridakis

Κίνησε για το πιο μεγάλο ταξίδι της η Βιργινία Βέργη Νέρη

 

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια της Βιργινίας Βέργη – Νέρη, μιας σπουδαίας εκπαιδευτικού και συγγραφέως, που τιμούσε παντού την Κρήτη και ειδικά τη γενέτειρά της που υπεραγαπούσε, το ιστορικό Φόδελε.

Η Βιργινία Βέργη-Νέρη γεννήθηκε το 1927 στο Φόδελε. Τα παιδικά και εφηβικά χρόνια της τα πέρασε μεταξύ Φόδελε και Ηρακλείου, όπου εφοίτησε στο εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων. Έλαβε πτυχίο κλασικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάσθηκε ως φιλόλογος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σημαντική ήταν η εκπαιδευτική παρουσία της στο εξατάξιο Παγκύπριο Γυμνάσιο θηλέων στη Λευκωσία και στο εξατάξιο Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας. Υπηρέτησε επίσης ως Γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο Αμοργού, ως Λυκειάρχης στο Λύκειο Σκιάθου και ως Γυμνασιάρχης και Λυκειάρχης στο Μίχειο Γυμνάσιο-Λύκειο της Αντίς Αμπέμπα.

Η Βιργινία Βέργη – Νέρη αφιέρωσε όλη τη ζωή της στην εκπαίδευση των ελληνοπαίδων της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Παράλληλα με το διδακτικό της έργο ανέπτυξε και πλούσια εξωσχολική πνευματική δράση με διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, έρευνα σε αρχεία, και διάφορα δημοσιεύματα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, καθώς και επιστημονικά περιοδικά των τόπων που υπηρετούσε.

Οι εργασίες της είχαν πάντα σχέση με τους τόπους αυτούς. Στη Σκιάθο π.χ. ανεκάλυψε, κατέγραψε και παρουσίασε σε διαλέξεις και στον τύπο το αρχείο του Σκιαθίτη λογοτέχνη Αλέξανδρου Μωραϊτίδη. Στην Αντίς Αμπέμπα εμελέτησε τα αρχεία της ελληνικής κοινότητος και εδημοσίευσε μελέτη σχετική στα ΑΝΑΛΕΚΤΑ, επιστημονικό ενιαύσιο σύγγραμμα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τόμος Γ΄ 2002. Στην Αλεξάνδρεια εμελέτησε τα κοιμητήρια της ελληνικής κοινότητος, συνέλεξε πολλά επιτύμβια επιγράμματα, τα οποία εδημοσίευσε σε αιγυπτιώτικα περιοδικά και εφημερίδες, στον ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟ ΑΝΤΙΛΑΛΟ, τα ΠΑΝΑΙΓΥΠΤΙΑ, κ.α.

Πιο εμπεριστατωμένη μελέτη των επιγραμμάτων δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Βικελαίας Βιβλιοθήκης Ηρακλείου ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟΝ, τεύχος 26ο, 2011. Στην Αλεξάνδρεια επίσης ασχολήθηκε με τα αρχεία της κοινότητος και είχε την τύχη να ανακαλύψει το αρχείο της Αδελφότητος των εν Αλεξανδρία Κρητών. Στο 9ο Κρητολογικό Συνέδριο το 2005 είχε σχετική ανακοίνωση.

Στην Αλεξάνδρεια επίσης ασχολήθηκε με το CIMITERO CIVILE, που ο λαός το αποκαλούσε Νεκροταφείο των Άθεων, γιατί δεν υπήρχε κανένα γνωστό θρησκευτικό σύμβολο, εκτός αυτό των Μασόνων. Είχε την πρόνοια να το μελετήσει και να φωτογραφήσει πολλά μνημεία, πριν το νεκροταφείο καταστραφεί επί εποχής Νάσερ. Σχετική εργασία της έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό “Ιστορία Εικονογραφημένη” του Παπύρου, τεύχος 384, Ιούνιος 2000.

Έχει ασχοληθεί και με την λογοτεχνία: έχει γράψει ποιήματα, δημοσιευμένα σε εφημερίδες και αφηγήματα δημοσιευμένα στο περιοδικό του Ηρακλείου ΙΔΙΟΦΩΝΟ και στις εφημερίδες Η ΑΛΛΑΓΗ και ΤΟΛΜΗ. Το 2010 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωρικός το βιβλίο της “Φόδελε, τοπία, θρύλοι και αληθινές ιστορίες”. Ταξίδεψε πολύ σ’ όλη τη Μ. Ανατολή, αναζητώντας μνήμες από το πέρασμα του Μ. Αλεξάνδρου. Τις ταξιδιωτικές αυτές εντυπώσεις τις παρουσίασε σε διαλέξεις στο Αλεξανδρινό κοινό στη δεκαετία του ’70. Τις δημοσίευσε όμως αργότερα και στις εφημερίδες του Ηρακλείου ΠΑΤΡΙΔΑ και ΤΟΛΜΗ, στην εφημερίδα της Αμοργού ΑΜΟΡΓΙΑΝΑ ΝΕΑ και στο Σκιαθίτικο περιοδικό ΜΕ ΤΟΥ ΒΟΡΗΑ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ.

Ταξίδεψε επίσης πολύ στην Ευρώπη. Εντυπώσεις από ένα μεγάλο ταξίδι στη Σικελία δημοσιεύθηκαν σε πολλές συνέχειες στην εφημερίδα του Ηρακλείου ΠΑΤΡΙΔΑ. Όλα της τα ταξίδια είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Σκοπός ήταν να πλουτίσουν τη διδασκαλία της.

Η Βιργινία Βέργη πανδρεύθηκε τον Αθηναίο Νικόλαο Νέρη, άνθρωπο με σπάνια μόρφωση και σπάνια ψυχική καλλιέργεια, ο οποίος υπηρέτησε με μεγάλη αφοσίωση και επιτυχία σε διάφορους νευραλγικούς τομείς της δημόσιας ζωής. Εστάλη π.χ. από την ελληνική κυβέρνηση το 1946 στη δίκη των Γερμανών στρατηγών στη Νυρεμβέργη ως μάρτυρας κατηγορίας για τις ωμότητες, που διέπραξαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Η “ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ”, που συνδεόταν με την Βιργινία Βέργη – Νέρη με ισχυρή πνευματική συγγένεια, απευθύνει στους οικείους της θερμότατα συλλυπητήρια.

Κ.Τ.

78abb212-f5da-4788-aa7c-70b9ddf5a62b_1 Κίνησε για το πιο μεγάλο ταξίδι της η Βιργινία Βέργη Νέρη b9249f76-972f-493a-85dd-b470987ace87_3 Κίνησε για το πιο μεγάλο ταξίδι της η Βιργινία Βέργη Νέρη

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία για τη Βιργινία Βέργη – Νέρη 

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια της σπουδαίας εκπαιδευτικού, ερευνήτριας και συγγραφέως, Βιργινίας Βέργη – Νέρη. Η εκλιπούσα γεννήθηκε στο Φόδελε και σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Δίδαξε σε σχολεία, σε διάφορες πόλεις της χώρας και σε ελληνικά σχολεία της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Αιθιοπίας. Παράλληλα είχε πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Μεταξύ άλλων ερεύνησε το αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας και υπήρξε μελετήτρια του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «Παλίμψηστον» της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.   

Εκφράζομε θερμά συλλυπητήριά στους οικείους της.

Η Πρόεδρος

Άννα Παπαχρονάκη

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ