Τιμώντας τον αγαπημένο του γενέθλιο τόπο 

Του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη (*)

 

Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το καινούργιο βιβλίο του Μιχάλη Τρούλη, με τίτλο «Ξαναταξιδεύοντας στο Ρέθυμνο». Το εξώφυλλο του ογκώδους και όμορφου βιβλίου, κοσμεί ο πίνακας «Ρέθυμνο», που αποτελεί μια ελαιογραφία του ζωγράφου Τίτου Σηφακάκη, ο οποίος και προϊδεάζει τι θα αντικρύσει ο αναγνώστης του διατρέχοντας τις σελίδες του. Αρκετά μεγάλος ο αριθμός των ασπρόμαυρων και έγχρωμων φωτογραφιών, πρόσφατων και παλιότερων, που βρίσκονται ανάμεσα στις πεντακόσιες, περίπου, σελίδες του εξαιρετικού αυτού πονήματος,  που είναι το τελευταίο βιβλίο  του ακούραστου μελετητή του πολιτισμού, Μιχάλη Τρούλη. Όπως μας εξομολογείται ο συγγραφέας του, η διάρκεια της έρευνας,  της μελέτης και της συγγραφής του   κράτησε κάπου μισό αιώνα! Αντικείμενό του, τι άλλο βέβαια από τον αγαπημένο και γενέθλιο τόπο του, το μικρό και αγαπημένο Ρέθυμνο. Το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για να έρθει σε πέρας ετούτο το σπουδαίο εκδοτικό και πολιτιστικό γεγονός, έλαβαν χώρα διάφορα πράγματα, αλλά όπως μας εξομολογείται, 

«… Ό,τι είναι όμορφο μένει ολοζώντανο στη θύμηση! Η στενότητα του χώρου, από την πρώτη διαμόρφωση της πόλης, δεν της στέρησε τους κήπους με τις νεραντζιές και τις λεμονιές, τα μουλβέρια και τους ιβίσκους, τις ροδιές  και τις κυδωνιές,  τις κληματαριές και τις αγριοτριανταφυλλιές, τις γαζίες, τα γιασεμιά και την αρμπαρόριζα, που σκόρπιζαν το  διαλεχτό τους άρωμα. Αυτήν την εικόνα συμπλήρωναν  οι πολλές γλάστρες, με τους βασιλικούς, τις φτέρες, τα κοράλλια, τα σκουλαρικάκια,  τη μαντζουράνα, τις μπιγκόνιες, τα χρυσάνθεμα και πιο ψηλά τα γαρύφαλλα. Οι πικροδάφνες, με τα μεγάλα άσπρα, κόκκινα ή ροζ λουλούδια, έδιναν το πικρό άρωμά τους που έδενε με την αλμύρα της θάλασσας. Και όταν έρχονταν οι νοτιάδες, όλο το Ρέθυμνο ανάσαινε αρωματισμένο αέρα που κατέβαινε κι από τον πευκόφυτο Εβλιγιά. Η δέσμη αυτών των αρωμάτων ‘ξετρέλαινε’ κάθε σούρουπο και τις χιλιάδες τα πουλιά που ζητούσαν καταφύγιο στις μουριές,  στους ευκάλυπτους  και στις λεύκες…».  

Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου, αναφέρεται στην πόλη και τα περίχωρα του Ρεθύμνου, και το υπόλοιπο τμήμα στις γνωστές επαρχίες Μυλοπόταμου, Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου. Οι σελίδες του βιβλίου ασχολούνται εις βάθος με την διοικητική διαίρεση, τη γεωγραφία και την οικονομία των περιοχών που περιγράφει. Με τη μορφολογία του εδάφους του Νομού, που σε μεγάλο βαθμό είναι ορεινή, με πολλές και ψηλές κορυφές και προεξάρχουσα εκείνη του αγέρωχου Ψηλορείτη. Ανάμεσα στις άγριες αυτές οροσειρές, σχηματίζονται πανέμορφα φαράγγια, σπήλαια σπάνιου φυσικού κάλλους, ιστορικής σπουδαιότητας και μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ένας τόπος πλουσιότατος σε ποικιλομορφία που φιλοξενεί, όμως,  κάπου δύο χιλιάδες είδη φυτών, σχεδόν το ένα τέταρτο της ελληνικής χλωρίδας, αρκετά από τα οποία έχουν σπουδαίες και εγνωσμένης αξίας φαρμακολογικές ιδιότητες και δράσεις.  Τα γνωστά  παραδοσιακά και ιστορικά χωριά που βρίσκονται  σκορπισμένα στις γωνιές του, άλλα στις λιγοστές πεδινές και παράκτιες περιοχές και άλλα στις πλαγιές των οροσειρών του νομού.  Κι’ ακόμα οι υδάτινοι πόροι του νομού, οι οποίοι, όπως τονίζει ο συγγραφέας, δεν είναι αμελητέοι, όπως θα περίμενε κανείς, αφού υπάρχουν αξιόλογοι ποταμοί και πολλοί χείμαρροι και  μικρότερα ρυάκια, παρά το γεγονός ότι σε αρκετά χωριά καθώς και στην πόλη του Ρεθύμνου, υπάρχει κατά καιρούς έντονο το πρόβλημα της ικανοποιητικής ύδρευσης, ειδικά στο χρονικό διάστημα των θερινών μηνών. Ο συγγραφέας δεν παύει να μας υπενθυμίζει ότι ο νομός και ειδικά η πρωτεύουσά του, είναι μια από τις σημαντικότερες τουριστικές περιοχές της Κρήτης και ελκυστικός προορισμός για τους πραγματικά απαιτητικούς επισκέπτες. Η βελτίωση των τουριστικών υποδομών συνεχίζεται ακάθεκτη, με ανάπτυξη του συνεδριακού, πολιτιστικού, θεματικού, θρησκευτικού, ιατρικού και αθλητικού τουρισμού, καθώς και του αγροτουρισμού, τελευταία, με καλές και ευοίωνες, μάλιστα, προοπτικές. 

Ο Μιχάλης Τρούλης, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια και γλαφυρότητα κάθε τι που αφορά τους σημαντικούς τομείς του νομού και των περιοχών του. Δεν παύει να τονίζει, ότι για να προχωρήσει αυτός ο νομός ακόμα πιο μπροστά και να πετύχουμε περισσότερα, «… είναι ανάγκη να ευαισθητοποιούμε όλοι οι πολίτες, να αλλάξουμε νοοτροπία, συμπεριφορά και στάση απέναντι στον τόπο, να αποκτήσουμε κοινό όραμα για τη βιώσιμη ανάπτυξή του, τη βελτίωση της κινητικότητας και της προσβασιμότητας της δικής μας και των επισκεπτών μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους πολίτες. Για να ξέρουμε ποιοι είμαστε, σε τι πόλη θέλουμε να ζούμε, και τελικά τι πόλη θα αφήσουμε στα παιδιά  μας …», υπαινισσόμενος φυσικά κάποια κακώς κείμενα ανάμεσα στον πληθυσμό του!

Πρωταρχικό μέλημα του Μιχάλη Τρούλη εδώ, ήταν η αναφορά σε σημαντικούς ιστορικούς σταθμούς της περιοχής, οι οποίοι ομολογουμένως ήταν πλούσιοι και ενδιαφέροντες, όπως μαρτυρούν και οι εναπομείνασες  κτιριακές δομές υψίστου ενδιαφέροντος από την περίοδο της Βενετοκρατίας και της Οθωμανικής επικράτησης και κυριαρχίας. Η πλούσια βιβλιογραφία πάνω στην οποία βασίστηκε ο συγγραφέας, φανερώνει και την σπουδαιότητα του εγχειρήματος. Μεγάλη έκταση καταλαμβάνει και η δική του, η τόσο εκτεταμένη. Πλούσιο το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του ακούραστου Μιχάλη Τρούλη. Γεννημένος στα 1943, στην Αγιά Μυλοποτάμου Ρεθύμνου, σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στα Γ.Α.Κ.-Αρχεία του Νομού Ρεθύμνου. Από το 1998, όμως, ασχολείται καθημερινά και αποκλειστικά με την υψίστης σημασίας υπόθεση του πολιτισμού. Ως πρόεδρος του εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, με συνεχείς αγώνες και προσπάθειες εικοσιπέντε ετών,  κατάφερε να λύσει το στεγαστικό της πρόβλημα, με την δημιουργία ενός καινούργιου εκπληκτικού  κτιρίου, που εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου του 2017. Συνέβαλε δεόντως στην πραγματοποίηση σημαντικών ημερίδων, συμποσίων και συνεδρίων κρητολογικού ενδιαφέροντος και προώθησε σημαντικά το εκδοτικό της πρόγραμμα, με άκρως ενδιαφέρουσες εκδόσεις, βιβλίων και περιοδικών. Το προσωπικό του συγγραφικό  έργο σε βιβλία, ογκώδες. Όλα για τον αγαπημένο του τόπο και τους ανθρώπους του! 

 

 

(*) Ο κ. Γεώργιος Νικ.Σχορετσανίτης είναι Δντής Χειρ/κής  στο Παν/κό Νοσ. Ηρακλείου

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content