tsimpinos kataskebastiki

Τα Ενετικά τείχη του Ηρακλειου με το φακό των Μεταναστών

Τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου με άλλα 33 έργα προσφύγων και Ελλήνων ερασιτεχνών φωτογράφων θα ταξιδέψουν σε πολλές Ελληνικές πόλεις στο πλαίσιο της κινητής συλλογικής έκθεσης φωτογραφίας «Εξερευνώντας τις πόλεις μας»που διοργανώνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στο πλαισιο του ενταξιακου προγραμματος HELIOS, με την στήριξη του Δήμου Ηρακλείου και άλλων 7 Δήμων της χώρας.
Η ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας που ενώνει ανθρώπους και προάγει την κοινωνικη ενταξη και συνοχη ,την τέχνη,τον Πολιτισμό,στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Κρήτη,καθώς το κηποθέατρο “Μάνος Χατζηδακις”του Δημου Ηρακλείου που φιλοξένησε για μια εβδομάδα την έκθεση,αποτέλεσε πόλο έλξης επισκεπτών,Ελλήνων και μεταναστών.
Την πολυσήμαντη ομαδική έκθεση, επισκέφθηκαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ρένα Παπαδάκη, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης, Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και κοινωνικών Υπηρεσιών Λάμπρος Βαμβακάς, άλλοι θεσμικοί εκπρόσωπο,Δ/ντες υπηρεσιών και πλήθος πολιτων του Ηρακλειου και μεταναστών.
Θεσμικοί εκπρόσωποι και πολίτες,ντόπιοι και μετανάστες,εντυπωσιασμένοι από τα εκθέματα,την υποδοχή και την ξενάγηση ,έγραψαν πολύ καλές κριτικές στο βιβλίο εντυπώσεων,,έδιναν καθημερινά συγχαρητήρια στον ΔΟΜ,στο Δήμο και ειδικότερα στον συνεργάτη-εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Κρήτη, Νίκο Κοκολάκη,ο οποίος παράλληλα με την ξενάγηση στην έκθεση ενημέρωνε όλους για τις αρχές και τον ρόλο του ΔΟΜ.
Η συλλογική αυτή έκθεση φωτογραφίας, όπως ανέφερε ο κ Κοκολάκης αποτελεί μέρος των ευρύτερων δραστηριοτήτων ένταξης και ευαισθητοποίησης που υλοποιούνται από τον ΔΟΜ, σε στενή συνεργασία με Δήμους και Οργανισμούς της Κοινωνίας των Πολιτών, προβάλλοντας και προωθώντας καλές πρακτικές ένταξης των μεταναστών σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης,τον Δήμο για την υποστήριξη της έκθεσης και ιδιαιτέρως ευχαρίστησε την Αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Σ.Ε.Μ.Π Ηρακλείου, Ρένα Παπαδάκη,καθώς και τις υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής που εποπτεύει για την συνεχή συνεργασία και βοήθεια που έχει ο ΔΟΜ στην πόλη του Ηράκλειου.Επισης ευχαρίστησε την φωτογραφική εταιρεία Κρήτης για τα δωρεάν σεμινάρια στους ερασιτέχνες φωτογράφους,όπως τα ΜΜΕ για το μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον τους,αλλά και όλους που επισκέφτηκαν την έκθεση.
Ειδικότερα, όσον αφορά τον δήμο Ηρακλείου επελέγη η θεματική με τίτλο «Περπατώντας στα Ενετικά Τείχη», όπου η φωτογραφική ομάδα αποτελούμενη από 2 ντόπιους και 3 πρόσφυγες είχε την ευκαιρία να γνωρίσει αφενός ένα κομμάτι από την πλούσια πολιτιστική ιστορία της Ηρακλείου και αφετέρου να περιηγηθεί στα πλέον αναγνωρίσιμα σημεία συνάντησης και περιήγησης της πόλης. Επίσης, κατά την διάρκεια της δράσης οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν σεμινάρια φωτογραφίας, από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία Κρήτης(ΕΦΕΚ), φωτογραφικό εταίρο της δράσης στην πόλη του Ηρακλείου. Έτσι,η προετοιμασία της έκθεσης ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020, όταν μικτές ομάδες ερασιτεχνών φωτογράφων – αποτελούμενες από Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες – συναντώνται για πρώτη φορά, για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ίδια την ταυτότητα των πόλεων που ζουν μαζί.
Όπως είπε ο κ Κοκολάκης,μετά την Κρήτη,το Ηράκλειο,η κινητή έκθεση με τα Ενετικά τείχη και τα άλλα 33 έργα,θα έχει σταθμό στον Δήμο Λιβαδειάς και θα ακολουθήσουν μετά και οι άλλοι συνεργαζόμενοι Δήμοι.Μάλιστα,όπως έγινε γνωστό, υπάρχει ήδη και στις άλλες πόλεις μεγάλο ενδιαφέρον στην φωτογραφική δράση «Εξερευνώντας τις πόλεις μας», που διοργανώνεται από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS.Είναι, ένα εθνικό πιλοτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες και υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τους συνεργάτες του, με την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με συνεργάτες επτά (7) δήμους σε όλη την Ελλάδα και το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη, ο ΔΟΜ διοργανώνει ένα φωτογραφικό ταξίδι στις πόλεις της Αθήνας, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Κατερίνης, της Λιβαδειάς, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Ο ΔΟΜ, σεβόμενος τις εθνικές οδηγίες για την COVID – 19, δημιούργησε τον ειδικό ιστότοπο https://www.exploringourcities.com/ μέσω του οποίου το κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις δημιουργίες και να ενημερωθεί για την έκθεση και τους συμμετέχοντες.

 

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ