Συγχαίρουν τον νέο ακαδημαϊκό Δρα Χριστόφορο Χαραλαμπάκη

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, εκ μέρους των Ιδρυτών, των Μελών, των Φίλων και των Συνεργατών του ΣΠΕΚ εκφράζει με συγκίνηση και δέος θερμά συγχαρητήρια προς το Επίτιμο Μέλος του και Μέλος της Επιτροπής του ετήσιου Θεσμού του ΣΠΕΚ “Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του”, Δρα Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, Ομότιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς εξελέγη ως νέο, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Έδρα της Γλωσσολογίας.

 

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, καθώς η Έδρα της Γλωσσολογίας της Ακαδημίας παρέμενε κενή από το 1941, μετά τον θάνατο του Γεώργιου Χατζιδάκι (1848 – 1941) , “πατέρα” της ελληνικής γλωσσολογίας. Ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και Ισόβιο μέλος και Πρόεδρος (2019) του Ριζαρείου Ιδρύματος. Η εκλογή του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη αποτελεί αναγνώριση και ύψιστη επιβράβευση του εντυπωσιακού σε ποσότητα και ποιότητα έργου του σε ποικίλους κλάδους της γλωσσολογίας, με επίκεντρο τη διαλεκτολογία, τη λεξικογραφία, την εκπαιδευτική γλωσσολογία, τη γλώσσα και το ύφος νεοελλήνων λογοτεχνών. Αποκορύφωμα του επιστημονικού του έργου είναι η σύνταξη και επιμέλεια του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας που του είχε αναθέσει, το 2003, η Ακαδημία Αθηνών, και το οποίο είχε κυκλοφορήσει και ως πρόσθετη έκδοση της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ».

 

Ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης γεννήθηκε το 1948 στην Ανατολή Ιεράπετρας, του νομού Λασιθίου της Κρήτης. Είναι παιδί πολυμελούς οικογένειας με οκτώ παιδιά. Πτυχιούχος (1971) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε κάνοντας μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας και της Χαϊδελβέργης (1972-1976). Ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (1976) με τη διδακτορική διατριβή Phthano. Ein Beitrag zur griechischen Wortforschung («Φθάνω. Συμβολή στη νεοελληνική λεξικογραφία»). Διετέλεσε συντάκτης του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών (1977-1983), ειδικός επιστήμονας (1979-1981), έκτακτος Καθηγητής (1982) και Καθηγητής πρώτης βαθμίδας (1983-1993) στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης απ’ όπου μετακλήθηκε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1993-2000). Από το 2000 έως το 2015 υπηρέτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Münster της Γερμανίας (1989, ηλεκτρονική λεξικογραφία, σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών), Αθηνών (1990-1991), Κύπρου (1994, 1997, 2011), Θράκης (2001-2002), Γρανάδας (2006, νεοελληνική λεξικογραφία, σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών) και Frederic University, Cyprus (2010). Υπήρξε εξωτερικός αξιολογητής των Πανεπιστημίων Πατρών, Κύπρου και Χονγκ Κονγκ. Έχει δώσει σειρά διαλέξεων με θέματα της ειδικότητάς του σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Πραγματοποίησε διάφορες έρευνες στα Πανεπιστήμια της Βόρειας Ντακότας των Η.Π.Α. (1983), Reading και Cambridge της Αγγλίας (1987, 1990). Έργο ζωής για τον κύριο Χαραλαμπάκη είναι το “Χρηστικό Λεξικό της Νεολληνικής Γλώσσας” της Ακαδημίας Αθηνών. Το Λεξικό ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε, μετά από αρκετές δυσκολίες το 2014 οπότε και εκδόθηκε. Από το 2019 η πρώτη έκδοση του Λεξικού έχει εξαντληθεί. Αυτό τον καιρό ετοιμάζεται πυρετωδώς η νέα, βελτιωμένη και εμπλουτισμένη δεύτερη έκδοσή του, την οποία έχει επιμεληθεί αποκλειστικά ο ίδιος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content