Σε Χανιά και Αρκαλοχώρι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Επίσκεψη στα Χανιά πραγματοποιεί σήμερα Σάββατο 30 Οκτωβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να εγκαινιάσει την έκθεση «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση: Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη», στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Αρκαλοχώρι για να συναντηθεί με σεισμοπλήκτους και να έχει επαφή με τις τοπικές αρχές.

 

Στις 13:00 το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» αναγόρευσε την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε Επίτιμη Πρόεδρο και Εταίρο του Ιδρύματος, για την προσωπική της διαδρομή ως κορυφαίας δικαστικής λειτουργού σε ένα θεσμό που συνδέθηκε στενά με το μεταρρυθμιστικό έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου, την ενεργό συμμετοχή και την ουσιαστική προσφορά της στο επιστημονικό έργο του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Στις 17:30 έγιναν στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων τα εγκαίνια της έκθεσης για την Ελλάδα μετά την Επανάσταση στον Φιλολογικό Σύλλογο Χανίων “Ο Χρυσόστομος” (Χάληδων 83), με χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον Γενικό Επιμελητή της Έκθεσης και Αντιπρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρη Ανδρεαδάκη, τον Συλλέκτη, Μιχάλη Κρασάκη και επίσημη ομιλία από την Α.Ε., την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την Κυριακή η κ. Σακελλαροπούλου θα επισκεφτεί το σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι προκειμένου να επισκεφτεί τους σεισμοπαθείς μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

 

Η έκθεση για την Ελλάδα μετά την Επανάσταση

Έργα τέχνης και κειμήλια που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό συνθέτουν την έκθεση “Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση- Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη”, που διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και την εγκαινίασε σήμερα, στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης. Πρόκειται για το σημαντικότερο γεγονός που πραγματοποιείται στην Κρήτη, στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 200 χρόνια της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Σπάνια έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, λιθογραφίες και σχέδια, Ελλήνων και Ευρωπαίων φιλελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα, με υπογραφές όπως εκείνες των Νικολάου Γύζη, Νικηφόρου Λύτρα, Θεόδωρου Βρυζάκη και Θεόδωρου Ράλλη μεταξύ άλλων, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια και φορεσιές, όπλα και εκδόσεις συνθέτουν την έκθεση που περιλαμβάνει 167 από τα 1.500 αντικείμενα της Συλλογής του ζεύγους Κρασάκη.

Η ιδιωτική συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη έχει την έδρα της στη Γερμανία και για πρώτη φορά στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύστασή της παρουσιάζεται δημοσίως και μάλιστα στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της Deutche Welle, Μιχάλη Κρασάκη, την Κρήτη.

Η πορσελάνη συναντά τον ορείχαλκο, το λάδι συμπορεύεται με το πενάκι, το ύφασμα “συνομιλεί” με το μέταλλο και τις δημιουργίες εικαστικών, εικονογράφων και τεχνιτών μέσα από δέκα ενότητες οι οποίες διαμορφώνουν μια εικόνα, η οποία δεν εστιάζει μόνο στην Κρήτη και στην εμπλοκή της στην Επανάσταση, αλλά καλύπτει πολλές διαφορετικές πτυχές της επαναστατικής και μετεπαναστατικής περιόδου.

Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και Aντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης. Συνοδεύεται δε, από πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο 400 σελίδων (στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) με κείμενα της συγγραφέως Κατερίνας Σχινά, του συγγραφέα και δημοσιογράφου, Νίκου Ψιλάκη, του ιστορικού τέχνης και επιμελητή των συλλογών του Ελληνικού́ Κοινοβουλίου, Θοδωρή Κουτσογιάννη και του ιστορικού-ερευνητή, Ευτύχη Τζιρτζιλάκη.

Η έκθεση εκτός από τους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, φιλοξενείται παράλληλα και στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος», το οποίο αποτελεί το αρχαιότερο πνευματικό και πολιτιστικό σωματείο, όχι μόνο της πόλης των Χανίων αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, καθώς ιδρύθηκε το 1899.

  • samolis-thumbnail-Banner1
  • samolis-thumbnail-Banner2
  • samolis-thumbnail-Banner3ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content