Ρωμανός ο Μελωδός και το Θείο Δράμα

Από το αρχείο της ΕΡΤ μετά από 43 χρόνια!
Ένα μοναδικό ντοκουμέντο, που πραγματεύεται με εμβρίθεια, επιστημοσύνη, αλλά και με τον δέοντα θρησκευτικό σεβασμό τη ζωή και το πνευματικό έργο του μεγάλου ποιητή και υμνογράφου της Ανατολικής Εκκλησίας, ανασύρει από το πολύτιμο Αρχείο της η ΕΡΤ, 43 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη του προβολή, το 1977.

Πρόκειται για τη θρησκευτική εκπομπή «Ρωμανός ο Μελωδός και το Θείο Δράμα», που αποτελεί ιδέα του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη. Σκοπός του ήταν τότε να αποδοθεί ο ποιητικός λόγος του Ρωμανού στη δημοτική γλώσσα, έτσι ώστε να ήταν κατανοητός στον τηλεθεατή. Να παρουσιαστεί, δηλαδή, σε μεταφραστικό σχεδίασμα.

Το δύσκολο αυτό εγχείρημα είχε αναλάβει ο σημαντικός σύγχρονος ποιητής μας Νίκος Καρούζος, ο οποίος για πρώτη φορά θα συνεργαζόταν με την Ελληνική Τηλεόραση. Ο Καρούζος, βασισμένος σε επιλογή αποσπασμάτων ύμνων του Ρωμανού, πραγματοποίησε το μεταφραστικό αυτό σχεδίασμα -το βασικότερο στοιχείο της εκπομπής- με απόλυτη επιτυχία.

Το σχεδίασμα, με την αφήγηση του Πέτρου Φυσσούν -που διάβασε τα κείμενα με τον χαρακτηριστικό λιτό του τρόπο και με τη θολή φωνή της μεγάλης αγρύπνιας- ο σκηνικός χώρος όπως τον δημιούργησε η σκηνογράφος Λίλη Ναζίρογλου, η ορχήστρα των βυζαντινής προέλευσης δημοτικών οργάνων (έγχορδα και πνευστά) και η ενορχήστρωση των ύμνων έγιναν από τον συνθέτη Χριστόδουλο Χάλαρη.

Μοναδικές οι ερμηνείες των ύμνων από τις γεμάτες ποιότητα και ήθος φωνές του Μανώλη Μητσιά, του Νίκου Ξυλούρη και της Δήμητρας Γαλάνη δημιούργησαν -με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Καριπίδη και την τηλεσκηνοθεσία του Γιώργου Δάμπαση– ένα θέαμα και ακρόαμα συγκλονιστικό και χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο ως ‘’η Ανάσταση ενός πολιτισμού”.

 

 

 

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content