Ο Στάθης Βαλούκος στο Μονόγραμμα

Προβολή: Τρίτη 14 Ιουνίου 2022 – ΕΡΤ2 – ώρα: 20:30

Στάθης Βαλούκος (συγγραφέας, σεναριογράφος)

Ο Στάθης Βαλούκος, μια ξεχωριστή προσωπικότητα στην πολιτιστική ζωή του τόπου, άοκνος και πολυγραφότατος, αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα. Συγγραφέας και σεναριογράφος, θεωρητικός του κινηματογράφου, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και από τους πρώτους που δίδαξαν στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα μαθήματα Σενάριο και Ιστορία του Κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στο 1951 στη Λάρισα από γονείς βιοπαλαιστές που σύντομα μετακόμισαν στην Αθήνα για μια καλύτερη ζωή. Σπούδασε οικονομικά στη Θεσσαλονίκη: «Τα Οικονομικά δεν τα επέλεξα, με επέλεξαν. Το σύστημα τότε ήτανε ότι συντάσσαμε ένα μηχανογραφικό δελτίο στο οποίο γράφαμε διάφορες σχολές κατά προτίμηση και ανάλογα με τις μονάδες που έπιανες πήγαινες και στην αντίστοιχη σχολή».

Στη Θεσσαλονίκη, σύχναζε στο Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, στην Κινηματογραφική Λέσχη και γνώρισε σημαντικούς ανθρώπους που έπαιξαν ρόλο στη ζωή του.

«Στην Θεσσαλονίκη γνώρισα και τον πρώτο μου πραγματικό δάσκαλο, ήταν ο Σπύρος Ζευγαρίδης. Μου δίδαξε πως να συγκεντρώνω την ύλη, πως να την δομώ και πως να την τεκμηριώνω. Ήταν ένα πολύτιμο μάθημα που χρησιμοποίησα στην μετέπειτα ζωή μου πολύ και στον κινηματογράφο και στα βιβλία που έγραψα».

Σκηνοθέτησε ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Η ταινία του «Ενθύμια από τη Βαϊμάρη» πήρε το κρατικό βραβείο ταινίας μικρού μήκους στο 1983.

Το βιογραφικό του βρίθει από ιστορικά και θεωρητικά βιβλία για τον κινηματογράφο, όπως η δίτομη «Ιστορία του Κινηματογράφου», η «Ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης», «Ο Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος (1965-1981) – Ιστορία και Πολιτική». Δημοσίευσε επίσης δοκίμια σε επιστημονικά βιβλία όπως «Πόλεμος και Κινηματογράφος», «Ελληνική Τηλεόραση και Κοινωνία», «Ιστορία και πολιτική στο έργο του Παντελή Βούλγαρη».

Είναι ο σεναριογράφος των τηλεοπτικών σειρών: «Σκορπιός», «Θυσία», «Παρέλαση», «Το σπίτι της θείας», «Συγκάτοικοι στην τρέλα».

«Το Σενάριο» είναι ένα βιβλίο του που ξεχωρίζει αφού είναι μια ενδελεχής ανάλυση της δομής και της τεχνικής του σεναρίου: «Αυτό που είδα ήταν ότι το σενάριο, πράγματι, έχει ένα καλούπι. Όσο και αν φαίνεται περίεργο ή όσο και αν φαίνεται υπερβολικό οι περισσότερες ταινίες είναι δομημένες πάνω σε ένα καλούπι δράσης». Το βιβλίο αυτό διδάσκεται στους φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στο βιβλίο «Ιστορία της Ελληνικής Τηλεόρασης» ο συγγραφέας εντοπίζει τις έντιμες προσπάθειες και τιμά τους ταλαντούχους ανθρώπους που εργάστηκαν στην τηλεόραση, καθώς και στους Έλληνες μελετητές του Μέσου, δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς (π.χ. τον Λυκούργο Κομίνη, τον Στέλιο Παπαθανασόπουλο και πολλούς άλλους).

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Δέσποινα Καρβέλα, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Λάμπρος Γόβατζης, ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος, μοντάζ Τζαννέτος Κομηνέας, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content