Ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης στο Μονόγραμμα

Προβολή: Δευτέρα 3 Μαΐου 2021 – ΕΡΤ2 – ώρα: 20:00

 

Ο Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης σεναριογράφος, ηθοποιός και παραγωγός γεννήθηκε το 1952 στη Χίο, μας συστήνεται στο Μονόγραμμα.

Η γενέθλια γη έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στη μετέπειτα καλλιτεχνική πορεία του. Οι ταινίες του από την πρώτη κιόλας αλλά και οι θεατρικές δουλειές του ανέδειξαν ένα σκηνοθέτη με μια ματιά πολύ διαφορετική, καθαρά δική του. Έχει χαρακτηριστεί ως ένας σκηνοθέτης από τους μεγάλους σύγχρονους λυρικούς του θεάτρου και του σινεμά.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη.

«Το δέντρο που πληγώναμε» ήταν το πρώτο ουσιαστικά έργο. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία (στις Κάννες, στο Βερολίνο και στο Νέο Δελχί), και ξεκίνησε αρχικά ως ντοκιμαντέρ για το μάζεμα της μαστίχας από τα δέντρα.

Ακολουθεί «Νίκη της Σαμοθράκης» επίσης «μια ταινία που την αγάπησα πολύ γιατί ήταν ένα σχόλιο πάνω στην έννοια του Ελληνισμού που ήταν πολύ της «μόδας» τότε σε μεγάλες συζητήσεις» λέει.

Η ταινία του ορόσημο ήταν «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» που η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Ελλάδος κατέταξε στις δέκα καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών. Ακολούθησαν πολλά βραβεία όπως στο Φεστιβάλ Βερολίνου που πήρε 4 συνολικά βραβεία.

Στην θεατρική δουλειά του, τον συναντάμε σε πολύ σημαντικές παραστάσεις. Παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου, την απαγγελία της αρχαίας ελληνικής, στον «Πλάτωνα Απολογία Σωκράτη».

Οι παραστάσεις, «Ιχνευτές» του Σοφοκλή, «Πέρσες» και «Ωδή στον Αλέξανδρο Παναγούλη» ανέδειξαν σαν μοναδικό πρωταγωνιστή και πυρήνα της δραματουργίας της τραγωδίας, τον ίδιο τον Λόγο του κειμένου.

Τον προκαλούν τα δύσκολα. Καταπιάστηκε με τον Βιζυηνό, τον Παπαδιαμάντη, τον Χορτάτση, τον Σολωμό που θεωρούνται δυσπρόσιτοι συγγραφείς, λόγω γλώσσας.

«Όταν ήρθα σε επαφή με το έργο του Βιζυηνού, είχα διαβάσει τον Παπαδιαμάντη, Σολωμό, Χορτάτση, ήταν κάτι που πραγματικά ήθελα να το μεταφέρω στο θέατρο αλλά με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να γίνεται κατανοητός» εξηγεί.

Ακολουθούν «Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον», «Το Αμάρτημα της Μητρός μου», «Η Νοσταλγός», «Όνειρο στο Κύμα – Έρως Ήρως», «Το Μυρολόγι της Φώκιας» κ.α.

Έχει διδάξει κινηματογράφο στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Από το 1997 ως το 2000 και από το 2003 έως το 2010 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου.

Το 2010 ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου Καΐρου.

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Περικλής Κ. Ασπρούλιας, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Βαγγέλης Βασιλάκης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content