Ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης στο Μονόγραμμα

O ιστορικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος, ποιητής και συγγραφέας, Νίνος Φένεκ Μικελίδης αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα

 

Ο ίδιος – χωρίς ίχνος έπαρσης – θεωρεί τον εαυτό του ποιητή: «γιατί και ο κινηματογράφος έχει μια ποίηση και ότι κάνεις πίσω απ’ αυτό, αν υπάρχει κάτι αληθινό είναι και ποίηση. Λοιπόν ποιητής του κινηματογράφου, του γραπτού λόγου, της δημοσιογραφίας» δηλώνει.

Ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1936. Σε ηλικία 19 ετών συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε στο Φρούριο της Κερύνειας και στο Στρατόπεδο Κοκκινοτριμιθιάς. Μαζί του και ο φίλος του, ο Μιχάλης Καραολής που οι Άγγλοι τον κρέμασαν, μαζί τον Δημητρίου. Ήταν οι πρώτοι που κρεμάστηκαν, προς παραδειγματισμό, παρά τη διεθνή κατακραυγή.

 

Αποφυλακίστηκε μετά από πολλές περιπέτειες και έφτασε στην Αθήνα μέσω Βηρυτού, (όπου είχε εγγραφεί σε ένα Πανεπιστήμιο) για να μην κινήσει υποψίες. 

Σπούδασε Ελληνική και Αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Τότε γνωρίστηκε με πολλούς λογοτέχνες της γενιάς του, και συνέχισε να δημοσιεύει σε λογοτεχνικά περιοδικά κάτι που είχε αρχίσει από μαθητής στην Κύπρο. 

 

Μετά τις σπουδές στην Αθήνα, πήγε στο Λονδίνο όπου σπούδασε κινηματογράφο στην απαιτητική σχολή: London School of Film Technique. 

Επιστρέφει στην Αθήνα μετά τη μεταπολίτευση και αρχίζει να γράφει κριτική κινηματογράφου στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Στην διάρκεια της συνεργασίας του, πρότεινε στον διευθυντή, Σεραφείμ Φυντανίδη να αναλάβει η εφημερίδα να διοργανώνει το “Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου” πράγμα που έγινε δεκτό.

 

Από πολύ νωρίς(1962-63), είχε σκηνοθετήσει τη μικρού μήκους ταινία “Κύπρον ου μ’ εθέσπισεν…” βασισμένη στα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη “Ελένη” και “Σαλαμίνα της Κύπρος”. Με αυτή την ταινία του δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστεί και προσωπικά με τον Γιώργο Σεφέρη ο οποίος του πρότεινε τον Νίκο Γκάτσο να απαγγείλει στην ταινία, τα ποιήματά του… Η ταινία βραβεύτηκε σε διάφορα φεστιβάλ (Κάρλοβι Βάρι, Λειψίας και Θεσσαλονίκης).

Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές “Πρώτα φτερουγίσματα”, “Σερενάτα στη Μεσόγειο”, “Ερωτικός Μάης: Ποιήματα 1963-2000” (συγκεντρωτική έκδοση), “Έκλειψη και άλλα ποιήματα”.

 

Έγραψε μελέτες για τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο και εξέδωσε τα “Ημερολόγιο φυλακής”, τα οποία κρατούσε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από τις αγγλικές αρχές της Κύπρου.

 

Από τα ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και για μεγάλο διάστημα αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).

 

Από το 1999 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (European Film Academy). 

 

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Βασίλης Κεσίσογλου, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Λάμπρος Γόβατζης, ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος, μοντάζ Τζαννέτος Κομηνέας, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης.

 

Προβολή :  Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 στις 20:30 – ΕΡΤ2

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content