Ο Νάσος Βαγενάς τη Δευτέρα στο Μονόγραμμα

Ο Νάσος Βαγενάς, δοκιμιογράφος, κριτικός, μεταφραστής, πανεπιστημιακός και ποιητής, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ποίησης της «γενιάς του ’70»| αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα (προβολή: Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020 – ΕΡΤ2 – ώρα: 20:00).

Πολυγραφότατος, με πλούσιο και σημαντικό πνευματικό έργο, ο Νάσος Βαγενάς, γεννήθηκε το 1945 στη Δράμα όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και τις τρεις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. «Παρότι στην Δράμα έζησα μόνο το 1/5 της ζωής μου, δηλώνω πάντα Δραμινός» λέει.

Ο πατέρας του διανοούμενος της Αριστεράς, σπούδασε στις Βρυξέλλες και στην Αμβέρσα Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες και εξέδιδε μάλιστα με άλλους δυο φίλους του ένα λογοτεχνικό περιοδικό που είχε τον τίτλο: “Νέοι Ρυθμοί Δράμας”. Το σπίτι του διέθετε επίσης μια πολύ καλή βιβλιοθήκη, με βιβλία ελληνικά αλλά και ξένα, πρώτες εκδόσεις συγγραφέων πολύ σπουδαίων εκείνης της εποχής.

«Μέσα απ’ αυτή την βιβλιοθήκη γνώρισα όλη την Νεοελληνική λογοτεχνία… Πιστεύω ότι την ζωή ενός συγγραφέα, την διαμορφώνουν τα αναγνώσματα που διάβασε κατά την παιδική του ηλικία. Κοιτάζοντας την ζωή μου μέσα από τις αναγνώσεις βιβλίων, έχω την αίσθηση ότι η δική μου η φυσιογνωμία διαμορφώθηκε από ορισμένους συγγραφείς που διάβασα, την εποχή της Δράμας» λέει.

Στην Αθήνα η οικογένεια εγκαθίσταται το 1960, ύστερα από την χρεοκοπία της επιχείρησης του πατέρα του. Παράλληλα με τις σπουδές του ασχολείται και την άλλη μεγάλη του αγάπη το ποδόσφαιρο!!! Στη Δράμα έπαιζε στα τσικό της θρυλικής Δόξας Δράμας και στην Αθήνα έπαιξε επαγγελματικά στην Εθνική Πειραιώς!

Με μια πολύχρονη σειρά σπουδών από το 1963 ως το 1979, ο Νάσος Βαγενάς, σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιταλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, Συγκριτική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Essex αλλά και στο Cambridge.

Νεότατος ακόμα το 1972 εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την ποίηση και την ποιητική του Γιώργου Σεφέρη “Ο ποιητής και ο χορευτής: Μια εξέταση της ποιητικής και της ποίησης του Σεφέρη”.

Από το 1982 μέχρι το 1991 υπήρξε Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Διηύθυνε τα ερευνητικά προγράμματα «Αρχείο Νεοελληνικής Μετρικής» και «Αρχείο Ελληνικής Πεζογραφίας (1830-1880)», ενώ ανέλαβε τη διεύθυνση της σειράς «Θεωρία και Κριτική της λογοτεχνίας» από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης και τη σειρά «Η πεζογραφική μας παράδοση» από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Περικλής Κ. Απρούλιας, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Βαγγέλης Βασιλάκης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης.

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content