Ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος στο “Μονόγραμμα”

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
προβολή: Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 – ΕΡΤ2 – ώρα: 20:00

 

Ο γλύπτης αλλά και «γιατρός των πληγωμένων αγαλμάτων της Αθήνας» Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Τηνιακός στην καταγωγή, και βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, ο καλλιτέχνης που «συνδιαλέγεται», που δίνει ψυχή στο σκληρό υλικό όπως είναι η πέτρα, αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα.

rpt

O Πραξιτέλης Τζανουλίνος γεννήθηκε το 1955 στο Φαλατάδο της Τήνου. Σ’ αυτό το νησί με την μακρόχρονη παράδοση στη λαϊκή λιθογλυπτική, γεννήθηκαν και δούλεψαν σπουδαίοι τεχνίτες, γλύπτες και μαρμαρογλύπτες με εξέχοντα τον Γιαννούλη Χαλεπά, τον Δημήτριο Φιλιππότη αλλά και ζωγράφο Νικηφόρο Λύτρα.

dav

Φοίτησε αρχικά στη Σχολή Καλών Τεχνών Πάνορμου Τήνου, σχολή μοναδική για την γλυπτική τέχνη, κι αργότερα με υποτροφία του Πανελληνίου Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου, συνέχισε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο το γλύπτη Γιάννη Παππά, ο οποίος πρόσεξε αμέσως τα σχέδια του νεαρού μαθητή και τον πήρε στο εργαστήριό του. Ήταν ο δάσκαλος που επηρέασε βαθιά την αντίληψή του για την Τέχνη.

rpt

Τέχνη δύσκολη, χρονοβόρα αλλά και πανάρχαια, η γλυπτική συναρπάζει τον Πραξιτέλη Τζανουλίνο, ιδιαίτερα όταν συνειδητοποιεί ότι η Τέχνη αυτή παραμένει αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες.

Έχει λάβει τέσσερα πρώτα βραβεία σε πανελληνίους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ με έργα του συμμετείχε και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία. Έχει φιλοτεχνήσει γλυπτά, προτομές και ανδριάντες που κοσμούν δημόσιους χώρους.

Από το 1989 διδάσκει γλυπτική και συντήρηση γλυπτών στο ΤΕΙ Αθήνας.

Μαζί με μια ομάδα ειδικών ήταν αυτός που ανέλαβε τη συντήρηση περίπου 100 γλυπτών της Αθήνας και την αποκατάσταση αυτών που είχαν βανδαλιστεί άγρια.

«Αν έπεφτε στην αντίληψη μου κάποιος ο οποίος πραγματοποιούσε ένα τέτοιο βανδαλισμό σε ένα έργο» λέει, «αυτό που θα έκανα θα ήταν να του μιλήσω για την Τέχνη. Να έρθει μία μέρα στο εργαστήριο μου, να δει με τι μόχθο γίνεται αυτή η δουλειά και με τι πνευματική προσήλωση πραγματοποιείται. Και τότε, ίσως θα ήταν διστακτικός πιστεύω και ίσως να μην τολμούσε ποτέ να βεβηλώσει ένα τέτοιο έργο.»

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Σωκράτης Σπανός, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content