ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ: Σύμβολα, Αρχέτυπα και Φοβίες

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σύμβολα, Αρχέτυπα και Φοβίες
Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία του Φαντασιακού
Δεύτερη επικαιροποιημένη έκδοση

Οι διάφορες εμμονές (που προέρχονται από αρχαϊκές φοβίες) χαρακτηρίζουν και τον σύγχρονο ≪μεταμοντέρνο≫ άνθρωπο. Με υπόβαθρο την εξουσία και τον θάνατο εκδηλώνονται φαντασιώσεις που τρέφονται στο ασυνείδητο και μπορούν τόσο να αποκτήσουν δύναμη όσο και να αντισταθμίσουν φαντασιακά την άχαρη πραγματικότητα (και ιδίως την φθαρτότητα).
Ατέλειωτες δοκιμασίες, μεταμορφώσεις, φόβοι και απειλές αποτελούν το κοινό πλαίσιο των σύγχρονων όσο και των παραδοσιακών μύθων (και παραμυθιών). Θέματα καταγωγής και ταυτότητας, επιβίωσης σε ένα πλανήτη που συνεχώς απειλείται, ένστικτα και όνειρα γύρω από την εξουσία και τον πλούτο, καθώς και την νίκη του έρωτα μπροστά στην απειλή του θανάτου είναι εμβληματικά σημεία αναφοράς της μυθοπλασίας (κι έχουν αξιοποιηθεί και από τις διάφορες σύγχρονες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές). Η κοινωνιολογία δεν μπορεί να παραβλέψει αυτήν την σταθερά που αποτελεί την ≪σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας≫ και οφείλει να προσεγγίσει ερευνητικά τις σύγχρονες μυθικές αφηγήσεις (που είναι η υποτιμημένη όψη της κυρίαρχης λογικής και επομένως την ≪συμπληρώνουν≫ ενώ αποτελούν και την απαραίτητη διάσταση για την κατανόηση των κοινωνικών συμπεριφορών). Η εικόνα του εξωφύλλου είναι αναπαραγωγή του πρωτότυπου ημιτελούς ζωγραφικού έργου της γλύπτριας Δήμητρας Τσερκέζου με τίτλο ≪Ο Χρόνος≫.
ISBN 978-960-02-3671, Σχήμα 14x21, Σελίδες 380, Τιμή €20,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Βάρος: 462gr, Έκδοση Αθήνα 2020

Η συγγραφέας
H Χριστιάνα (Χρυσούλα) Κωνσταντοπούλου, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Σορβόννης, είναι καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα το επικοινωνιακό σύστημα (και τα επικοινωνιακά μέσα) στη σύγχρονη καθημερινή ζωή (με πολλές σχετικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε εκδόσεις στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Βραζιλία, την Γαλλία, την Ελβετία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Τυνησία). Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Rouen (Γαλλία), ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ενώ από τον Οκτώβριο του 2007 διδάσκει στο Πάντειο. Επιστημονική υπεύθυνη πολλών διεθνών ή και παγκόσμιων κοινωνιολογικών συνεδρίων στην Αυστρία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Ισπανία, τον Καναδά, το Μαρόκο, την Ν. Αφρική, την Σενεγάλη, την Σουηδία, την Τουρκία, την Τυνησία κλπ. Μέλος του ΔΣ της Διεθνούς Εταιρίας Γαλλόφωνων Κοινωνιολόγων (AISLF), Πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής ≪Κοινωνιολογία της Επικοινωνίας≫ της Διεθνούς Εταιρίας Κοινωνιολογίας (ISA), Chevalier de l’Ordre des Palmes Academiques (Γαλλικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας), editor διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Έχει ιδρύσει και διευθύνει το Εργαστήριο Μελέτης Σύγχρονων Μορφών Επικοινωνίας στην Ευρώπη (ΕΜΣΜΕ, EURCECOM).
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content