«Η Πυργού στο πέρασμα των αιώνων»

Υπό του κ. Γεωργίου Κων.  Αποστολάκη 

 

Το Σάββατο, 28 Αυγούστου 2021, στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Πυργούς Μαλεβιζίου και  ώρα  7μ.μ., παρουσιάζεται  ένα ιστορικό, αξιόλογο και μοναδικό  πόνημα με την ονομασία   «Η Πυργού στο πέρασμα των αιώνων»που οραματίστηκε, επιμελήθηκε και εξεδωσε  ο φίλος, συμμαθητής από τα παιδικά μας χρόνια και συγχωριανός μου Κωστής Σπυρ. Μαστρογιαννάκης. 

          Το πόνημα τούτο προλογίζεται, από  τον  πολυαγαπημένο και αξιοσέβαστό μας  Καθηγητή τότε του Β.Γ.Α.Η.  Κύριο  Θεοχάρη  Δετοράκη, ομότιμο Καθηγητή  του Πανεπιστημίου Κρήτης και  τον  Προέδρο της Κοινότητας Πυργούς  αξιότιμο  και λίαν αγαπητό μου κ. Μιχαήλ Χαιρέτη.

Επειδή, λόγοι προσωπικοί – οικογενειακοί δεν μου επιτρέπουν να παρευρεθώ,  αλλά θα είναι παρούσα  η σύζυγός μου Στέλλα Δασκαλάκη στη παρουσίαση του πολύτιμου τούτου πονήματος για το χωριό μας, μόλις το απέκτησα  και αφού το μελέτησα με την δέουσα  προσοχή, έγραψα  δύο λόγια αξιολόγησης  και κριτικής  του τόμου τούτου.

Για τις λεπτομέρειες και το περιεχόμενο του  πονήματος τούτου, θα αναφερθούν με ακρίβεια,  κατά τη παρουσίαση του,  δύο εξαίρετοι και λίαν αγαπητοί μου επιστήμονες της τοπικής μας κοινωνίας, ο κ. Ηρακλής Πυργιανάκης,  Αρχιτέκτων Μηχανικός και ιστορικός που έχει  αναστηλώσει – απ΄ ότι  γνωρίζω – πλήθος Εκκλησιών μοναστηριακών και ενοριακών  της Εκκλησίας της Κρήτης και ο κ. Ιωάννης Τσερεβελάκης, Φιλόλογος, Θεολόγος, Πρωτοψάλτης και ΄Αρχων Πρωτονοτάριος της Αγίας του Χριστού  Μεγάλης Εκκλησίας.

Δεν αναφέρομαι στα πλουσιότατα  ιστορικά περιεχόμενα του  τόμου τούτου από τη νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα, τη συμμετοχή της Πυργούς στην Εθνική Αντίσταση, το πολιτισμό, την εκπαίδευση, τις υπάρχουσες Εκκλησίες, τα τοπωνύμια,  τα σπήλαια, τον κάθε κάτοικο με το ιστορικό της οικογένειας και της κατοικίας του κ.ά. που για πρώτη φορά έρχονται στην επιφάνεια και πάρα πολύ κάτοικοι της Πυργούς δεν τα γνωρίζουμε και για τα οποία,  με κάθε ακρίβεια και λεπτομέρεια αναφέρεται  ο συγγραφέας.

Εκφράζω με τη παρούσα, τα θερμότατα συγχαρητήριά μου στο συγγραφέα, που με απλότητα, ιδιαίτερη αγάπη προς όλους τους συγχωριανούς μας, με ταπεινότητα και χωρίς να επιδιώκει κανένα οικονομικό όφελος, προβολή ή  ο,τιδήποτε άλλο, μας χαρίζει  αυτό το ιστορικό πόνημα , σεβόμενος επί πλέον την  ιερά μνήμη, των όσων συγχωριανών μας έφυγαν, καταγράφει τα ονόματά τους – αντί μνημοσύνου – για να μείνουν για πάντα βαθειά χαραγμένα  όχι μόνο στη  μνήμη, αλλά και γραπτώς στην ιστορία του τόπου μας.

Η πάρα πολύ επιμελημένη και λαμπρά  αυτή έκδοση της ιστορίας της Πυργούς Μαλεβυζίου στο πέρασμα των αιώνων και μάλιστα κατά καιρούς χαλεπούς  (οικονομικής κρίσης, πανδημίας, πυρκαγιών  σε όλη τη χώρα κλπ.), αξίζει ιδιαίτερων επαίνων, τόσο για το συγγραφέα, όσο και για όσους συγχωριανούς με προθυμία, αγάπη και ανιδιοτέλεια συνέβαλαν με τις πληροφορίες τους και με την μερική οικονομική τους στήριξη στην ολοκλήρωση και έκδοσή του.

Ο πολυτιμότατος και ιστορικός αυτός Τόμος της Πυργούς Μαλεβιζίου, του έτους 2021 – θεωρείται κατά τη  γνώμη μου – ένα άριστο πνευματικό, μοναδικό και αθάνατο πόνημα, που φέρει την σφραγίδα αποκλειστικά του ΚΩΣΤΗ ΣΠΥΡ. ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ.  Από τις επόμενες γενεές και όχι μόνον, θα κληρονομηθεί, ως μία Κιβωτός, όπου θα είναι αποθησαυρισμένο το παρελθόν και η μακρόχρονη ιστορία της Πυργούς και ιδιαίτερα όλα τα ιστορικά πρόσωπα της Πυργούς, που συνεργάστηκαν στον επαναστατικό, οικονομικό και πολιτικό στίβο για το καλό της ιδιαίτερης γενέθλιας γης και της πατρίδας μας  γενικότερα.  

Εύχομαι ο πανάγαθος Θεός  να χαρίζει υγεία, δύναμη και μακροημέρευση  στο συγγραφέα και στην ωραία και πολυαγαπημένη του οικογένεια με τους τρείς υιούς, που πάρα πολύ συνέβαλλαν στην ολοκλήρωσή του, για να συνεχίσει να χαρίζει τέτοιου είδους ιστορικά, πνευματικά πονήματα, γιατί από αυτά αντλείς την ιστορία του τόπου – της πατρίδας σου, της  Θρησκείας και της Οικογένειάς σου, τριπτύχου που τώρα τελευταία  τελεί υπό εξαφάνιση.

               Ο κ. Γεώργιος Αποστολάκης είναι Επίτιμος Γραμματέας Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης και Συγγραφέας Εκκλησιαστικού Δικαίου της Ορθόδοξου Εκκλησίας μας 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content