Η Πόπη Αστεριάδη τη Δευτέρα στο Μονόγραμμα

Το κορίτσι με τα μεγάλα μάτια, τα κοντοκουρεμένα μαλλιά και την τρυφερή φωνή που ταυτίστηκε, κι εμείς συνδέσαμε άμεσα, με το «Νέο Κύμα» μιας αλησμόνητης εποχής, η Πόπη Αστεριάδη, μας συστήνεται στο «Μονόγραμμα»      (Π ρ ο β ο λ ή : Δ ε υ τ έ ρ α 2 1 Δ ε κ ε μ β ρ ί ο υ 2 0 2 0 σ τ ι ς 2 0 : 0 0 – Ε Ρ Τ 2).

rbt

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλλιθέα, σε ένα σπίτι με μια μικρή αυλή, όταν ο γειτονιές της Αθήνας ήταν ακόμα ανθρώπινες. Ήταν η μικρότερη από τα τέσσερα αδέλφια της.

Η γιαγιά, καθηγήτρια πιάνου, ήταν ίσως η πρώτη επιρροή της.

Σε ηλικία 15 ετών τραγούδησε στα «Νέα Ταλέντα» του Γ. Οικονομίδη, μαζί με την εξαδέλφη της Λουκία Φιππόνη.

Πέρασε τις εξετάσεις της τότε Ραδιοφωνίας την ΕΙΡ. Στην επιτροπή ήταν ονόματα κύρους της εποχής όπως ο Μαμαγκάκης, ο Πλέσσας…

Τρία χρόνια μετά, συμμετείχε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης.

Τα περίφημα κοντά μαλλιά της, που έγιναν και μόδα, της τα έκοψε ο Αλέκος Πατσιφάς, ιδρυτής και διευθυντής της LYRA.

rbt

«Μεγάλη φυσιογνωμία ο Πατσιφάς, για μένα ήταν ο πατέρας μου, ο άνθρωπος που με βοήθησε πραγματικά πάρα πολύ. Μόλις με βλέπει μου λέει … τι μαλλί είναι αυτό που έχεις! Μου κουρεύει το μαλλί μου κοντό, πολύ κοντό, στον Άγγελο τότε τον κομμωτή…»

Τραγούδησε σε πάνω από δέκα μπουάτ της εποχής. «Η τύχη μου ήταν που βρέθηκα εκείνη την εποχή που ανθούσε το ελληνικό τραγούδι και όχι μόνο, όλες οι τέχνες, όλες οι μορφές της τέχνης και βρέθηκα να τραγουδάω το Νέο Κύμα» λέει.

Η επιτυχία που την καθιέρωσε ήταν το τραγούδι «Σκληρό μου αγόρι» του Νίκου Μαμαγκάκη. Έγινε επιτυχία και ευρέως γνωστό, αφού το τραγούδησε και στον κινηματογράφο. Ακολουθούν «Η Μικρή Νανώ» , «Νάνι του Ρήγα το παιδί», «Μικρέ μου Άνεμε», τα τραγούδια της, που δίνουν το στίγμα και το ηχόχρωμα της εποχής….

Συνεργάστηκε με πολλούς συνθέτες, όπως ο Νότης Μαυρουδής, Μίμης Πλέσσας Νίκος Μαμαγκάκης Γιάννης Σπανός, Λίνος Κόκοτος, Νίκος Χουλιαράς, Γιώργος Κοντογιώργος, Γιώργος Ζαμπέτας, Κώστας Καπνίσης. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε από αυτήν την «εναλλακτική ντίβα» όπως τη χαρακτήρισαν, όταν συνεργάστηκε με τον Κωνσταντίνο Βήτα και τους «Στέρεο Νόβα».

Στον κινηματογράφο συμμετείχε μια φόρα και ως ηθοποιός το 1970 (στο ρόλο της γυναίκας του Φώτου), στη δραματική ταινία “Ο Αστραπόγιαννος” του σκηνοθέτη Νίκου Τζίμα.

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Περικλής Κ. Απρούλιας, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Βαγγέλης Βασιλάκης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content