Ενδιαφέρουσα έκθεση για το έργο του Ελ Γκρέκο

Τετρακόσια και πλέον χρόνια μετά το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, το ενδιαφέρον των φιλότεχνων ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα των Κρητών για τον μεγάλο συμπατριώτη τους παραμένει αμείωτο. Ο Δομήνικος, ο οποίος υπέγραφε στα Ελληνικά τα έργα του ενώ ζούσε στην Ιταλία και την Ισπανία και έγινε γνωστός ωςElGreco, ο Έλληνας, είναι αναμενόμενο να είχε ενδιαφερθεί για τουςαρχαίους εικαστικούς τύπους.H Έκθεση, μεψηφιακές αναπαραγωγές που ο Δήμος Ηρακλείουοργανώνει στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου από τις 9/9 ως τις 6/10, στοχεύει να διερευνήσει αυτήν την πτυχή της δημιουργικής διαδικασίας του και να  παρουσιάσει περιπτώσεις που αποκαλύπτουν ότι ο καλλιτέχνης ήτανεξοικειωμένος με τις αρχαίες επινοήσεις τις οποίες επεξεργαζόταν και επαναδιατύπωνε στα έργα του.

Τον 16ο αιώνα, άλλωστε, ουμανιστές, λόγιοι και καλλιτεχνικοί σύμβουλοι, ανά την Ευρώπη και ιδίως την Ιταλία, διακατέχονταν από κοινό  πάθος για τη μελέτη και τη συλλογή αρχαίων κειμένων, αλλά και αρχαιοτήτων μικρής ή μεγάλης κλίμακας. Έτσι στη Βενετία και τη Ρώμη, τα δύο μεγάλα πολιτιστικά κέντρα στα οποία διέμεινε και εργάστηκε για μια δεκαετία, ο Θεοτοκόπουλος ήλθε σε επαφή με αρχαιογνωστικούς κύκλους, αλλά και με τα ίδια τα αρχαία μνημεία, γλυπτά, ανάγλυφα, νομίσματα,όπως και με απεικονίσεις τους σε έργα άλλων ζωγράφων.Στην Έκθεση στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου λοιπόν παρουσιάζονταιπαράλληλα με τα έργα του Θεοτοκόπουλουαπεικονίσεις αρχαίων γλυπτών, ανάγλυφωνκλπ.που αποκαλύπτουν πόσο ευέλικτες  και ανθεκτικές στο χρόνο είναι οι αρχαίες φόρμες. 

Λαμβάνοντας,επίσης, κατά το δυνατόν, υπόψη τησύγχρονη τάση οι εικαστικές εκθέσεις να είναι για τους επισκέπτες μια πολυαισθητηριακή εμπειρία, επιχειρείται σε συνεργασία με την Δρ.Κορίνα Βουγιούκα, διδάσκουσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και τον συνθέτη Τάσο Ρωσόπουλο, η δημιουργία «ηχοτοπίων» που συνοδεύουν αρμονικά κάποια από τα έργα τουΘεοτοκόπουλου. Η επιλογή αυτή συνάδει με την στόχευση της Έκθεσης να είναι ανοιχτή στο μεγαλύτερο δυνατόν εύρος κοινού, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με ειδικές ανάγκες για την πρόσβαση και την ενημέρωση των οποίων έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα. Έτσι, μεταξύ άλλων, έχει προβλεφθεί να κρατιέται σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο ο άξονας του οπτικού πεδίου ώστε τα άτομα με κινητικά προβλήματα που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια να έχουν καλύτερη πρόσληψη της εικόνας.

Η Έκθεση αυτή δεν θέλει εξάλλου να παραγνωρίσει τη μοναχική πορεία του Θεοτοκόπουλου που έζησε με αίσθηση προσωρινότητας και ως ξένος, σε περιβάλλοντα που δεν ήταν πάντα φιλικά. Η παρουσίαση έργων του Θεοτοκόπουλου θα μπορούσε λοιπόν να αποτελέσει μια ακόμα αφορμή για την προαγωγή γόνιμου διαπολιτιστικού διαλόγου και επιθυμία των διοργανωτών είναι να ενθαρρυνθούν μέλη ξένων κοινοτήτων να επισκεφτούν τον εκθεσιακό χώρο.

Με αφορμή την Έκθεση κυκλοφορεί δίγλωσσος συλλογικός τόμος με άρθρα των διαπρεπών Καθηγητών, Fernando Marías, Αγγελικής Λυμπεροπούλου, José Riello, Jeongho Park, που έχουν ασχοληθεί ενδελεχώς με το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Την έκθεση και τον συλλογικό τόμο επιμελείται η Δρ. Ιάνθη Ασημακοπούλου.

Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου θα είναι ανοικτή στο κοινό καθημερινές και Σάββατααπό τις 9 έως τις 9 μ.μ. και τις Κυριακέςαπό τις 10 έως τις 2 μ.μ.Οι επιμορφωτικές περιηγήσεις θα γίνονταιστα Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά από την κυρία Δάφνη Κρέμααπό τις 11 έως την 1 μ.μ. και από τις 6 έως τις 8 μ.μ. τις καθημερινές. Τηλ.επικοινωνίας 6937820340,πρωινέςώρες 9-11, απογευματινές ώρες 4-6.

6ptyxo 80x54cm-inside-new-cs6-for web

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content