Έκθεση της Χρύσας Βαθιανάκη με θέμα το Τάμα

Μια ιδιαίτερη εικαστική έκθεση της Χρύσας Βαθιανάκη με θέμα: «ΤΑΜΑ» λειτουργεί καθημερινά στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής της Παναγίας  Γκουβερνιώτισσας. 

Με τον σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο

Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, ο Δήμος Χερσονήσου και ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης Ποταμιών η «Γκουβερνιώτισσα» και φέρει τίτλο: «Τα Τάματα των εκκλησιών μας».

Πρόκειται για την 3η εικαστική παρουσίαση της ενότητας εμπλουτισμένης με υλικά από τη φύση αναφορά που γίνεται για τον κύκλο της ζωής και την συμμετοχή του ανθρώπου στη φύση, ως το μεγαλύτερο τάμα που είναι η ίδια η ενάρετη ζωή.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΑ (ΑΝΑΘΗΜΑ) ΣΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΒΑΘΙΑΝΑΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΙΤΙΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

Όλοι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το τάμα ως απτό αντικείμενο μα η σημειολογία του είναι πολύ βαθύτερη. Η αξία, η λαχτάρα, η ψυχή του τάματος έγκειται στην προσωπική σχέση με τον Άγιο, στο τι είμαστε διατεθειμένοι να αποχωριστούμε, να αφιερώσουμε για να ευοδωθεί η ελπίδα μας. Διότι όσο μεγαλύτερης προσωπικής αξίας είναι το αφιέρωμα, τόσο πιο καλοπροαίρετη και ουσιαστική είναι η πρόθεσή μας. Το τάμα είναι ζωντανό, γεμάτο ενέργεια και διάρκεια. Τα λόγια που ακούγονται από ψυχές σε τρικυμία, είναι τα τάματα που κρατάνε μια ζωή και αφήνουν ανεξίτηλη σφραγίδα στον ψυχισμό και την ευσέβεια των ανθρώπων.


Δε βλέπει ο χριστιανός το τάμα ως ανταλλαγή, ως δοσοληψία με το Θείο. Το βλέπει ως παραίνεση, ως επίκληση, ως πράξη ευγνωμοσύνης για τη δύναμη που τον βοηθάει. Δεν έχει ανάγκη ο Θεός τα δικά μας τάματα για την δόξα Του. Θα μας βοηθήσει και με μια ειλικρινή προσευχή που θα κάνουμε αλλά με το τάμα προσπαθεί να μας διδάξει ακόμα κάτι, να σκεφτόμαστε σοβαρά τι λέμε και όταν δεσμευόμαστε για κάτι να το πραγματοποιούμε. Είναι αμαρτία λέει το Δευτερονόμιο# να γινόμαστε επίορκοι και γι’ αυτό πρέπει να εκπληρώνουμε τα τάματά μας. Ακόμα δηλαδή και όταν περιμένουμε να πραγματοποιηθεί η δική μας θέληση, ο Θεός μας δίνει πολύ περισσότερα από όσα Του δίνουμε εμείς. Το μεγαλύτερο ίσως δώρο που μας ανταποδίδει το τάμα είναι η ταπείνωση που είναι και η ουσιαστική οδός της σωτηρίας. Η καταπάτηση του εγωισμού μας, η παραδοχή της αδυναμίας μας, της θνητότητας, της ανικανότητάς μας να αντιμετωπίσουμε ή και να αντέξουμε τις δοκιμασίες της ζωής. Έτσι και ο άνθρωπος μαθαίνει την ταπείνωση με το τάμα, την άρνηση του εγωκεντρισμού και του ισχυρού θελήματος. Το να δώσω κάτι που έχει αξία για ‘μένα, να απαρνηθώ τη βολή μου, να θυσιάσω την ευκολία μου ως ένδειξη αγαθής πρόθεσης. Πόσο λοιπόν καλό κάνουν στην αθάνατη ψυχή μας τα τάματα και ποιος είναι ο κερδισμένος από αυτή τη προσφορά, είναι εύκολα αντιληπτό.

Η Χρύσα Βαθιανάκη με το δημοσιογράφο Μανώλη Αργυράκη

Η σειρά «Οικογενειακά Τάματα» της Χρύσας Βαθιανάκη φέρνει στην επιφάνεια μια έμφυτη ευσέβεια που χαρακτηρίζει την δημιουργό. Ενώ αποδέχεται τις προσταγές της εδραιωμένης Ορθοδοξίας και τις εκφάνσεις αυτής, παράλληλα εγκαινιάζει μια ιδιαίτερη αίσθηση που χαρακτηρίζει την προσωπική της σχέση με το Θείο. χρησιμοποιεί αρχέγονα στοιχεία της λατρευτικής μας παράδοσης όπως το κερί, το ανάθημα, το ξύλο στα οποία ωστόσο αποδίδει μια δοξαστική οικουμενικότητα που υπερβαίνει τα δογματικά όρια της Ορθοδοξίας. Τα έργα της Χρύσας είναι τα ίδια αναθηματικά στη φύση τους και ως τέτοια αποτελούν αναγνώριση αλλά και ανταπόδοση της έμπνευσης και του ταλέντου που της έχει δοθεί. Τα γήινα υλικά των έργων της ενώ λειτουργούν ως σύμβολα της εύθραυστης ανθρώπινης ύπαρξης και καθημερινού μόχθου, κουβαλούν όμως παράλληλα δύναμη, αντοχή, προσαρμοστικότητα.

Αν μια αίσθηση παίρνει ο επισκέπτης από την παρούσα έκθεση της Χρύσας θα είναι σίγουρα η ελπιδοφόρα διαχρονικότητα που τόσο αναζωογονητικά και γενναιόδωρα διατρέχει την ορθόδοξη πίστη μας.

Χριστίνα Λίτινα
Ιστορικός Τέχνης

Οι επισκέπτες της εκθέσεως μπορούν επίσης να δουν εκκλησιαστικά τάματα πιστών που εκτίθενται στον ίδιο χώρο, τις εκπληκτικές τοιχογραφίες του 14ου αιώνα στον ιερό ναό της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας και μπορεί ακόμα να θαυμάσει τις Εκθέσεις :

– Εκκλησιαστικών Κειμηλίων,
– Λαογραφίας και
– Παλιάς φωτογραφίας

που λειτουργούν σε μόνιμη βάση στις κτιριακές εγκαταστάσεις της μονής.

Σε κάθε γωνιά της χώρα μας οι πιστοί προσέρχονται στους ναούς της Παναγίας για να κάνουν το τάμα τους τιμώντας την Μεγαλόχαρη. Η Παρθένος Μαρία θεωρείται το ιερότερο πρόσωπο της Ορθοδοξίας μας. Πάνω από χίλιες οι ονομασίες της, εκατοντάδες οι θρύλοι και οι παραδόσεις του λαού μας. Όσο οι μέρες πλησιάζουν για το Πάσχα του καλοκαιριού, εντείνονται και οι επισκέψεις στους λατρευτικούς χώρους του νησιού μας.

Ο χώρος είναι ανοικτά καθημερινά 9.30 το πρωί έως 5.30 το απόγευμα.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content