Εικόνες του Δαμασκηνού στο μικροσκόπιο του ΙΤΕ

Μέσα στο μουσείο Αγίας Αικατερίνης

Φως σε κάποια άγνωστα στοιχεία της υψηλής τέχνης του Μιχαήλ Δαμασκηνού επιχειρεί να ρίξει η επιτόπια αναλυτική δράση που αυτές τις μέρες διενεργεί το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», στο Ηράκλειο. 

Η επιτόπια αναλυτική δράση εντάσσεται στο έργο «Ψηφιακό αποσφράγισμα αγιωνύμων νήσωνΠΛΟΗΓΟΙ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ», ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG V-A, ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020 και διενεργείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου (ΕφΑΗ) και το Κέντρο Πολιτισμικής πληροφορικής του ΙΠ-ΙΤΕ (https://www.ics.forth.gr/isl/centre-cultural-informatics). 

Στόχος της ομάδας εφαρμογών φωτονικής στην Πολιτιστική Κληρονομιά (photonics for Heritage Science,  https://phohs.iesl.forth.gr/) του ΙΗΔΛ είναι να μελετήσει τις χρωστικές που έχει χρησιμοποιήσει ο μεγάλος Κρητικός αγιογράφος καθώς και τον τρόπο που τις έχει αναμείξει και εφαρμόσει σε δύο μοναδικές φορητές εικόνες, το “Μή Μού άπτου” και τον “Μυστικό Δείπνο”, με φορητά αναλυτικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί από την ομάδα αυτή. 

Η μελέτη αυτή πραγματοποιείται με αποκλειστικά μη επεμβατικές τεχνικές απεικόνισης και φασματοσκοπίας. Τα δεδομένα που θα καταγραφούν θα καταχωρηθούν στο ψηφιακό σύστημα POLYGNOSIS (http://politeia.iesl.forth.gr/polygnosis/) το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμικής πληροφορικής του ΙΠ-ΙΤΕ. Το σύνολο της πληροφορίας υποστηρίζει έναν εκπαιδευτικό οδηγό στις αναλυτικές τεχνικές που βασίζονται στα λέιζερ, παρέχοντας στους χρήστες αξιόπιστη πρόσβαση σε πολύ εξειδικευμένες γνώσεις.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στον Πρόεδρο, κ. Νικόλαο Γιγουρτάκη, και τη Διοικούσα   Επιτροπή του Μουσείου, καθώς και στο προσωπικό του Μουσείου για την άψογη συνεργασία και τη φιλοξενία τους.

EIKONA 1 Μελέτη των χρωστικών στην εικόνα “Παναγία Οδηγήτρια” από την Ι. Μονή Αγ. Παντελεήμονος Φόδελε που εκτίθεται στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», στο Ηράκλειο με φορητό σύστημα ανακλαστογραφίας υπερύθρου.

EIKONA 2 Μελέτη των χρωστικών στην εικόνα “Μυστικός Δείπνος” του Μ. Δαμασκηνού που εκτίθεται στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», στο Ηράκλειο με φορητό σύστημα φασματοσκοπίας διάχυτης ανάκλασης που έχει αναπτύξει η ομάδα εφαρμοφών φωτονικής στην Πολιτιστική Κληρονομιά (Photonics for heritage science) του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ.

 

 

 

  • samolis-thumbnail-Banner1
  • samolis-thumbnail-Banner2
  • samolis-thumbnail-Banner3ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content