tsimpinos kataskebastiki

Δυο νέα αξιόλογα βιβλία από τις εκδόσεις Παπαζήση

ΒΥΡΩΝΑΣ ΝΑΚΟΣ
Στοιχεία Αναλυτικής Χαρτογραφίας
Στην ιστορική της διαδρομή η χαρτογραφία χαρακτηρίζεται από διαρκή αξιοποίηση και ενσωμάτωση επιστημονικών πορισμάτων και τεχνολογικών αλλαγών. Ορισμένες απ’ αυτές διαμορφώνουν «σταθμούς», υπό την έννοια της ριζικής αναθεώρησης των θεωρητικών αρχών και των πρακτικών διεργασιών της, αλλά και της μορφής του χάρτη.
Κατά την κλασική και ελληνιστική εποχή φιλόσοφοι, μαθηματικοί και αστρονόμοι συνδέουν τη χαρτογραφία με τα μαθηματικά, σηματοδοτώντας έτσι τη σταδιακή μετάβασή της από εμπειρική τεχνική αναπαράστασης του γεωγραφικού χώρου σε επιστήμη. Πολλούς αιώνες αργότερα, η ανακάλυψη της τυπογραφίας παρέχει τη δυνατότητα μαζικής αναπαραγωγής του χάρτη καθιστώντας τον προσιτό σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.
Η ανακάλυψη της φωτογραφίας και του αεροπλάνου οδηγούν στην επινόηση της αεροφωτογραφίας, ενός μέσου μαζικής συλλογής χωρικών δεδομένων, με αποτέλεσμα την ακριβέστερη και ταχύτερη χαρτογράφηση ανεξερεύνητων περιοχών. Από τα μέσα του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα βρίσκεται υπό διαμόρφωση ο τέταρτος «σταθμός» της χαρτογραφίας. Καθοριστικές εξελίξεις στις επιστήμες και την τεχνολογία αποτελούν ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, η πληροφορική και οι τεχνητοί δορυφόροι. Σήμερα σχεδιάζουμε, διαθέτουμε και χρησιμοποιούμε τους χάρτες με ψηφιακά μέσα.
Στο βιβλίο αυτό εξετάζονται η διαδικασία σύνθεσης ενός χάρτη ξεκινώντας από την απεικόνιση της γήινης σφαίρας ή ελλειψοειδούς στο επίπεδο, δηλαδή οι προβολές και οι παραμορφώσεις που τις συνοδεύουν, η εφαρμογή των ποικίλων χαρτογραφικών μετασχηματισμών των χωρικών δεδομένων, η εκτέλεση μετρήσεων σε έναν χάρτη αλλά και η μετατροπή τους σε μεγέθη που να αντιστοιχούν στον πραγματικό κόσμο.
ISBN 978-960-02-3718-4, Σχήμα 17x24, Σελίδες 342, Τιμή €26,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Βάρος: 745gr, Έκδοση Αθήνα 2021

O συγγραφέας
Ο Βύρωνας Νάκος γεννήθηκε το 1955 στην Κωνσταντινούπολη. Είναι καθηγητής στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη χαρτογραφική γενίκευση, τη χαρτογραφία για παιδιά, την ανάλυση των οφθαλμικών κινήσεων στις χαρτογραφικές οπτικοποιήσεις, την αναλυτική φωτοσκίαση χαρτών και το σχεδιασμό και υλοποίηση εφαρμογών συστημάτων χωρικών πληροφοριών. Έχει πλούσιο δημοσιευμένο έργο και συμμετοχή ως ερευνητικός υπεύθυνος ή κύριος ερευνητής σε ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο τη Χαρτογραφία και τη Γεωπληροφορική χρηματοδοτημένα είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από δημόσιους φορείς. Την περίοδο 2015-2019 διετέλεσε πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΜΠΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΤΑΞΙΔΙ
Το νέο βιβλίο του γιατρού και μελετητή Γιάννη Μπουτόπουλου
που θα συναρπάσει
μικρούς και μεγάλους

Πριν από εκατομμύρια χρόνια, οι πρώτοι άνθρωποι αποίκισαν τεράστιες εκτάσεις στη βόρεια Αφρική, στην Ευρώπη και την Ασία. Στις διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες της εποχής εκείνης, οι αρχαίοι άνθρωποι εξελίχθηκαν σε διαφορετικά είδη, που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακουστά, όπως homo neanderthalensis, homo erectus, homo soloensis, homo ergaster, homo rudolfensis και φυσικά, το είδος μας, ο homo sapiens, ο γνωστός σε όλους «σοφός άνθρωπος». Στο διάστημα από την πρώτη παρουσία του ανθρώπου πάνω στη γη μέχρι και τις μέρες μας, ο καταιγισμός των γεγονότων, των πληροφοριών, των δεδομένων αλλά και των συναισθημάτων και των ιδεών, συνθέτουν μια μεγαλειώδη αφήγηση.
Μια αφήγηση που οι περισσότεροι από εμάς διψάμε να μάθουμε, αλλά ο τεράστιος όγκος των πληροφοριών και ο χρόνος που χρειάζεται για να αφομοιωθούν, ίσως δε μας αφήνουν. Το νέο βιβλίο του γιατρού και μελετητή Γιάννη Μπουτόπουλου όμως, η «Μεγάλη Διαδρομή», πετυχαίνει ακριβώς αυτό. Κάνει οικεία, μια ιστορία γνωστή αλλά και άγνωστη ταυτόχρονα, προσφέροντας στον αναγνώστη την δυνατότητα να παρακολουθήσει συνοπτικά αλλά με απόλυτη επιστημονική ακρίβεια, περιεκτική πληροφορία και προσιτό λόγο, μια από τις πιο συναρπαστικές περιπέτειες: αυτή της ανθρώπινης ύπαρξης πάνω στη Γη.
ISBN 978-960-02-3731-3, Σχήμα 14x21, Σελίδες 326, Τιμή €16,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Βάρος: 423gr, Έκδοση Αθήνα 2021

O συγγραφέας
Ο Γιάννης Α. Μπουτόπουλος είναι γιατρός, νεφρολόγος-παθολόγος. Κατάγεται από το Πάμφιο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και έλαβε ειδικότητες παθολογίας και νεφρολογίας· κατέχει επίσης διδακτορικό τίτλο από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ερευνητικές εργασίες που έχουν συμπεριληφθεί σε ιατρικά περιοδικά και σε συνέδρια. Υπηρέτησε σε δημόσια νοσοκομεία επί 36 χρόνια και αποχώρησε με τον βαθμό του Διευθυντή Κλινικής. Ασχολείται με την αρχαιοελληνική γραμματεία, τη λογοτεχνία, την ιστορία και τη φιλοσοφία. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του με τίτλο Το σύμπαν, η επιστήμη και η θρησκεία και το 2018 η ποιητική συλλογή Ρυτό.  Η Μεγάλη Διαδρομή είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο του.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ