Αποκαταστάθηκε το “Σπίτι του Ναπολέοντα” στην Ιεράπετρα

Η συντήρηση και αποκατάσταση του κτίσματος, στο οποίο, κατά το θρύλο, διανυκτέρευσε ο Μέγας Ναπολέων, επιστρέφοντας από την εκστρατεία στην Αίγυπτο, έχει ολοκληρωθεί.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, το έργο εκτέλεσε η εταιρεία Κ. Χατζάκης Ε.Π.Ε., που περιγράφοντας τις εργασίες οι οποίες απαιτήθηκαν επεσήμανε ότι: «Κατά την εκτέλεση του έργου εντοπίστηκαν σημαντικά προβλήματα στατικότητας του πέτρινου φέροντος οργανισμού και κρίθηκε απαραίτητη η ενίσχυσή του αφενός με «ενέσεις», αφετέρου με επιχρίσματα ειδικής σύνθεσης. Οι ξύλινες εσωτερικές κατασκευές (σκάλα, μεσοπάτωμα, ξύλινη οροφή, διαχωριστικός τοίχος WC) ανακατασκευάστηκαν ώστε να είναι παρόμοιας αισθητικής εμφάνισης με τα παλιά, ενώ το κτίριο θωρακίστηκε με την απαραίτητη θερμομόνωση και υγρομόνωση του δώματός του. Τέλος, κατασκευάστηκαν σύγχρονες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις».

Το κτίσμα είναι ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ερωτώμενη σχετικά με την τύχη του, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού, είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι «η Εφορεία έχει σκοπό να το λειτουργήσει ως ένα μικρό, εκθεσιακό χώρο, για να μπορεί να το επισκέπτεται ο κόσμος». Εξήγησε ότι στο πρόγραμμα είναι το σπίτι να επιπλωθεί με στοιχειώδη έπιπλα της εποχής εκείνης, όπως ήταν επιπλωμένα απλά σπίτια της περιοχής τα οποία θα αναζητήσει και θα φέρει ο Δήμος Ιεράπετρας. Επίσης, στο χώρο θα αναρτηθεί το αναγκαίο εποπτικό υλικό, για την ιστορία που φέρεται να συνδέει το σπίτι με το Ναπολέοντα, ορισμένα στοιχεία για το Γάλλο αυτοκράτορα και τη χρονική και ιστορική  συγκυρία, που τον έκανε να περάσει από τα νότια της Κρήτης.

Η προϊσταμένη της Εφορείας εξήγησε ότι η παραγωγή του εποπτικού υλικού (συγγραφή κειμένων, φωτογραφίες, εκτύπωση κλπ.) θα πρέπει να γίνει από το Δήμο με ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη (αρχαιολόγο ή ιστορικό), γιατί η Εφορεία δεν έχει προσωπικό για να ασχοληθεί και με το θέμα αυτό. Μπορεί, μόνο, να συμμετάσχει συμβουλευτικά.

 

Ο θρύλος

Μετά από 221 χρόνια, στην Ιεράπετρα διατηρείται ζωντανός ο θρύλος, που θέλει τον Ναπολέοντα να επισκέπτεται διακριτικά την Ιεράπετρα, ενώ η γαλλική αρμάδα του βρισκόταν εν πλω από την Γαλλία, επιστρέφοντας από την Αίγυπτο με 35.000 στρατό, όπου είχε καταπλεύσει προκειμένου να καταστείλει την εξέγερση των Μαμελούκων.

Σύμφωνα με την παράδοση, ενώ η εντυπωσιακή αρμάδα ήταν αρόδο, ο στρατηγός Ναπολέων κατέπλευσε με λέμβο στην Ιεράπετρα, το βράδυ της 26ης Ιουνίου 1798 χωρίς να γίνει αντιληπτός από το πλήθος, που έκπληκτο θαύμαζε το γαλλικό στόλο, ανοιχτά στο πέλαγος, στα νότια του νησιού.

Ο 29χρονος, τότε, στρατηγός αποβιβάστηκε στην παραλία της Ιεράπετρας με λέμβο που κωπηλατούσαν πέντε ναύτες, για να πάρουν νερό για το πλοίο τους. Συνάντησαν τον άρχοντα της πόλης Ανδρέα Περουλιό που τους υπέδειξε ένα πηγάδι για να πάρουν πόσιμο νερό. Ο Ναπολέων χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητα του, έκανε βόλτα στα Βιγλιά και ο Περουλιός τον κάλεσε στο σπίτι του για να τον κεράσει ρακή και παξιμάδι όπως επέβαλε η κρητική φιλοξενία. Γευμάτισαν και ο Περουλιός πρότεινε στον ξένο του να κοιμηθεί στο σπίτι του. Την πρόταση αποδέχτηκε ο Βοναπάρτης, δίνοντας εντολή στους ναύτες να φύγουν και να γυρίσουν να τον παραλάβουν, πριν το ξημέρωμα. Ο προύχοντας πήγε το μεσημέρι να δει γιατί ο φιλοξενούμενός του δεν έδινε σημεία ζωής και βρήκε το δωμάτιο άδειο. Κάτω από το προσκεφάλι, στο άδειο κρεβάτι βρήκε σημείωμα γραμμένο στα γαλλικά, που όταν πήγε στην πόλη να του το διαβάσουν γαλλομαθείς, αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του υψηλού φιλοξενούμενού του: «Αν θέλετε να μάθετε ποιος ήταν ο ξένος σας, μάθετε ότι είμαι ο Ναπολέων Βοναπάρτης», λέγεται ότι έγραψε επί λέξει στο σημείωμα αυτό.

 

Ενιαίο εισιτήριο

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του «Σπιτιού του Ναπολέοντα», η κ. Σοφιανού είπε ότι δεν θα επιβληθεί χωριστό εισιτήριο, αλλά πιθανόν να υπάρξει ένα ενιαίο, με το εισιτήριο για τον «Καλέ» (φρούριο) της Ιεράπετρας, οι εργασίες για τη συντήρηση του οποίου, συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν το επόμενο έτος. Τη σχετική απόφαση θα λάβει, φυσικά, το ΥΠ.ΠΟ. μιας και τα έσοδα εισπράττει το ΤΑΠΑ…

Οσον αφορά το φύλακα που χρειάζεται για «το σπίτι του Ναπολέοντα», η κ. Σοφιανού, είπε ότι αυτός είτε θα παραχωρηθεί από το Δήμο είτε από την Εφορεία, εφόσον θα έχει επαρκές εποχικό προσωπικό, να διαθέσει για τον σκοπό αυτόν.

 

 

 

Ανατολή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content