Το Βίωμα της Πανδημίας Covid-19

ΓΡΗΓΟΡΗΣ Α. ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ,
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ,
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΙΜΟΥΔΗ
Το Βίωμα της Πανδημίας Covid-19
Ψυχολογικές Eπιπτώσεις
H παρούσα εργασία μας είναι απόρροια των προβληματισμών μας, κυ­ρίως σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο, σχετικά με το βίωμα της πρόσφα­της πανδημίας (Covid-19), η οποία δημιούργησε πληθώρα προβλημά­των (σε παγκόσμιο επίπεδο) σε θέματα πολιτικής, οικονομίας, ιατρικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικών διεργασιών και πολλά άλλα.
Την περίοδο της πανδημίας κυριάρχησε το συναίσθημα του φόβου για τον ιό, ο φόβος για τους οικείους μας, αλλά και για τον θάνατο. Η αβεβαιότητα εμφανίστηκε στη ζωή όλων μας τόσο για τα υγειονομικά ζητήματα όσο και για τον αντίκτυπο που έχει η πανδημία σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Η άμεση επιστροφή στην κανονικότητα ήταν η μεγάλη επιθυμία. Θα είναι όμως ίδια η πραγματικότητα στη μετά Covid-19 εποχή;
Η πρόσφατη εμπειρία μας σε καταστάσεις εγκλεισμού προειδοποιεί για ανησυχητική αύξηση των ποσοστών ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό το βίωμα θα μπορούσε να προλάβει περιστατικά βίας με τη λήψη προλη­πτικών μέτρων, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη, τουλάχιστον όχι παγκο­σμίως. Τα παιδιά και οι γονείς καλούνται να διαχειριστούν τη νέα συνθή­κη της τηλεκπαίδευσης, η οποία ταράσσει την ισορροπία της οικογένειας πολυεπίπεδα. Προκλήσεις εμφανίζονται ανάμεσα και στα ζευγάρια. Ο εγκλεισμός φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα στις σχέσεις, τα οποία δεν μπορούν να αποφευχθούν τώρα μέσω της καθημερινότητας.
Αναφορά γίνεται επίσης στη «νέα πραγματικότητα» που δημιουργή­θηκε, κατόπιν της εμφάνισης του κορονοϊού (Covid-19). Συγκεκριμένα, στην περίπτωση αυτή, αναλύεται ο αντίκτυπος της πανδημίας, αλλά και οι επιπτώσεις της δραματικής μείωσης της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ως απόρροια των μέτρων προφύλαξης, στην ψυχική υγεία των πολιτών.ISBN: 978-960-02-3838-9, Σχήμα 17x24, Σελίδες: 130, Τιμή: €9,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Βάρος: 245gr, Έκδοση Αθήνα 2021Ο συγγραφέας
Ο Γρηγόρης Ποταμιάνος είναι Ομότι­μος Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έλαβε το πτυχίο Ψυχολογίας από το North East London University (BSc) και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Νευροψυχολογία (MSc) από το Brunel University. Την ειδικότητα στην Κλινική Ψυχολο­γία πραγματοποίησε στο Εθνικό Σύ­στημα Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS). Το διδακτορικό δίπλωμα στην Κλινική Ψυχολογία (PhD) το έλαβε από το τμή­μα Ακαδημαϊκής Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή St. George, University of Lon­don. Είναι ανώτερο μέλος (Associate Fellow) της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας και πιστοποιημένος «Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής» από τη Βρετανική Ψυχολογική Εταιρεία. Το 1987 δίδαξε στο πρώτο τμήμα Ψυχολογίας στην Ελλάδα στο Πανεπι­στήμιο της Κρήτης. Από το 1994 είναι Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content