«100 χρόνια Μικρασιατικός Ελληνισμός» στο ΠΣΚΗ

Τροποποίηση του προγράμματος

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου ανακοινώνει την τροποποίηση του προγράμματος του επετειακού αφιερώματος με τίτλο «100 χρόνια Μικρασιατικός Ελληνισμός», που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 22 με 25 Σεπτεμβρίου, λόγω απρόβλεπτων παραγόντων.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

Πέμπτη 22, Παρασκευή 23, Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 | Ώρα 18:00 – 20:30 | Αίθουσα Σεμιναρίων: Έκθεση Μικρασιατικού Ελληνισμού
Η έκθεση παρουσιάζει ντοκουμέντα, ηχητικά, οπτικοακουστικά και φωτογραφικά, αλλά και εικαστικά έργα, που είτε καταγράφουν τις μνήμες από το θλιβερό γεγονός είτε μετασχηματίζουν τον ξεριζωμό σε ζώσα μνήμη καθώς τον αναπαράγουν με εικαστικό βλέμμα. Είσοδος ελεύθερη.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 | Ώρα 18:00 – 20:00 | Αίθουσα Συναυλιών: Εσπερίδα για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου
Η Εσπερίδα περιλαμβάνει χαιρετισμούς, διαλέξεις και παρεμβάσεις που θα ανακαλέσουν στη μνήμη το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, τη συμβολή των πολιτικών δυνάμεων και των προσώπων, ένδον και έξωθεν, τις φιλοδοξίες και τις ματαιώσεις του Ελληνισμού. Είσοδος ελεύθερη.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 | Ώρα 19:00 | Πειραματική Σκηνή: Μικρασιατική λαϊκή παράδοση
Ο Σύλλογος Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου και ο Σύλλογος Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νομού Ηρακλείου συμμετέχουν με εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν χορό και τραγούδι, ερμηνευμένα από τις χορωδίες τους συνοδεία παραδοσιακών οργάνων. Οι Σύλλογοι προσφέρουν, επίσης, τοπικά εδέσματα που ανακαλούν αγαπημένες μικρασιάτικες γεύσεις. Είσοδος ελεύθερη.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 | Ώρα 19:00 | Πειραματική Σκηνή: Μικρασιατική λαϊκή παράδοση
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία», ο οποίος δίνει το παρών και στην Έκθεση Μικρασιατικού Ελληνισμού με εικαστικά έργα που απόκεινται στο αρχείο του, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση – δρώμενο με μουσικά έργα εκτελεσμένα από τη χορωδία του. Ο Σύλλογος κατά τη λήξη της εκδήλωσης θα προσφέρει εδέσματα με… άρωμα Μικρασίας.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 | Ώρα 21:00 | Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»: Η Μικρασία της Κυρά – Δόμνας με τους Κατερίνα Παπαδοπούλου, Σωκράτη Σινόπουλο, Ζαχαρία Καρούνη και τη Χορωδία «Δόμνα Σαμίου»
Το Αφιέρωμα κλείνει με τον εορτασμό μίας ακόμη επετείου: της επετείου των δέκα χρόνων από τον θάνατο της Μικρασιάτισσας Δόμνας Σαμίου (1928-2012). Στην παράσταση προβάλλονται η ζωή και το έργο της Δόμνας Σαμίου και η ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, σε μια παράλληλη εξιστόρηση στην οποία διαπλέκονται τα δύο αφηγηματικά επίπεδα, δημιουργώντας ηχητικά τοπία που αποτυπώνουν ανάγλυφα τη συνέχεια της μικρασιατικής μουσικής. Η αφήγηση υπογραμμίζεται με τη χρήση αρχειακών βίντεο, με τα οποία οι επί σκηνής μουσικοί και χορευτές βρίσκονται σε συνεχή διάλογο, δημιουργώντας έναν ενιαίο χωροχρόνο πάνω στον άξονα τού χθες με το σήμερα. Τιμές εισιτηρίων: 22€, 15€, 10€ | Μειωμένο: 8€

Η μουσική παράσταση «Εκεί που η πέτρα μαύρισε ανθίσαν μενεξέδες» και η μουσικοχορευτική παράσταση «Μνήμες Σμύρνης», ματαιώνονται.

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του αφιερώματος εδώ: https://www.cccc.gr/gr/events

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content